Kultúra, oktatásÚjjászületés a kultúra jegyében

2011. május 13., péntek
 

A Tornyai János Múzeum több egymáshoz kapcsolódó pályázati forrás segítségével alapjaitól újul meg. A munkálatok során korábbi épületek, épületrészek bontása zajlik, illetve fejeződött be, jelenleg az új épületek alapozása folyik.

 

 

 

Az Agóra programról, már több ízben hallhattak a vásárhelyiek, most ismét bemutatta a város vezetése a projekt jelenlegi fázisát. A Tornyai János Múzeum helyén folyamatosan zajlanak a munkálatok, a közel másfél milliárdos beruházásban egyszerre több helyszín száll fel a por az építkezési területekről.

 

Többször beszámoltunk arról, hogy a pályázat összetevőinek egyik kiemelt eleme a múzeum teljes rekonstrukciója, mely során teljesen új épületrészek is helyet kapnak. A megújult intézményben tágas látványraktár mutatja be a kiemelkedő jelentőségű régészeti, néprajzi, képzőművészeti és helytörténeti gyűjtemény eddig még nem látott darabjait, az érdeklődőket az intézményben korszerű, látogatóbarát technológiai szolgáltatások várják.

 

A péntek délelőtti sajtóbejáráson részt vett Almási István alpolgármester is, aki a Vásárhelyi Híreknek elmondta, a helyi kulturális értékeket mindenkinek meg kell ismernie és ha a létesítmény elkészül az iskoláknak is remek oktatóteret biztosíthat. Mint mondta, a fejlődés az elsődleges cél, de azért azt sem szabad elfelejteni, hogy egy ilyen, a kultúra minden ágát összefogó komplexum a város hírnevét is öregbíti.

 

Mucsi László, a Városfejlesztési csoport vezetője a munka menetéről és aktuális folyamatairól beszélt. Kiemelte, hogy hatalmas feladat volt összehangolni a feladatokat, hiszen a projektben, egyszerre több helyszínen kell bontási és építési feladatokat végezniük a szakembereknek. A komplexumhoz pince is tartozik, és az ehhez szükséges földkiemelések már befejeződtek, de a talaj szilárdítására és tömörítésére most van lehetőség. Az alapozás folyamatosan rajzolódik ki és a járókelők a nyár során már az épület falai is állnak majd.

 

Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója a bejáráson elmondta, hogy bár az intézmény ideiglenes zárva van, kollégáival együtt folyamatosan dolgoznak, hiszen a belső látványterveket, kiállítási tárgyak helyét, témáját a legkisebb részletig meg kell tervezniük.

Hódmezővásárhely belvárosa az elkövetkező években a kultúra, a kulturális intézményrendszer fejlesztésének jegyében születik újjá: több, egymáshoz jól illeszkedő pályázati program összekapcsolásával néhány éven belül nem csupán új városkép, új intézmények, de a hagyományokat őrző, a kor igényeit jól szolgáló és aktív kulturális élet várja a város lakóit és a Hódmezővásárhelyre látogató érdeklődőket.
 
 
Saja Boglárka
 

Olvassa el ezt is!

Kezdődik a Szeged Napja Ünnepségsorozat

Kezdődik a Szeged Napja Ünnepségsorozat

Két év kihagyás után újra lehet koccintani Magyarország legnagyobb és leghosszabb borfesztiválján. Május 13-22 között 7 helyszín sok programmal.
20 éves a Fandante Kamarakórus

20 éves a Fandante Kamarakórus

Mintegy 500 évet járhattak be a zeneszeretők térben is időben a Fandante Kamarakórus jubileumi koncertjén a Református Ótemplomban.
Városi tennivalók listája

Városi tennivalók listája

A Kőfal újabb részein kezdődnek el a munkálatok. Napokon belül elkezdődik a város közlekedési útvonalainak kátyúzása. A város zöld területeinek karbantartása is zajlik.
Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben - Nemcsak tavaszi lehet a fáradtság

Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben - Nemcsak tavaszi lehet a fáradtság

A fáradtságnak sok oka lehet, akár komolyabb dolog is. Nem szabad félvállról venni a tüneteket! Itt van néhány figyelmeztető jel.
 
Hirdetés http://www.szegediborfesztival.hu/
Hirdetés

És ezt már olvasta?

Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen A Hódmezővásárhelyi Kosársuli és a szabadkai Spartak Ifjúsági Kosárlabda Klub minden versenyezni vágyó kosarast várnak Vásárhelyről és térségéből.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Végeredmény a 6. helyezés lett
Végeredmény a 6. helyezés lett A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli összesen 17 győzelemmel, 1 döntetlennel és 16 vereséggel zárta a 2021/22-es szezont az NB I/B Zöld csoportjában
 
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos A Németh László Gimnázium 9. osztályos diákja, amellett, hogy kitűnő tanuló, eddigi sportolói pályafutása során már több érmes helyezést is elért.
 
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon Harminckilenc egyesület küzdött meg az érmekért a Sport XXI. Aquatlon Országos Bajnokságon. A vásárhelyi HÓD-TRI és ÖTTUSA csapata érmeket is szerzett.
 
Fókuszban az agrárium
Fókuszban az agrárium Az agrárátárca a korábiakhoz képest négy és félszer többet szeretne gazdaságfejlesztésre, kétszer annyit zöldítésre, másfélszer annyit tudásátadásra és generációváltásra fordítani.
 
Nagysikerű Korea Nap Vásárhelyen
Nagysikerű Korea Nap Vásárhelyen Félezernél többen voltak kíváncsiak május 15-én délelőtt, a Máté Taekwondo és Hapkido Sportegyesület szervezésében megrendezett Korea napra.