Kultúra, oktatásTovább élő vásárhelyi kézműves hagyományok

2015. október 31., szombat
 
Tovább élő vásárhelyi kézműves hagyományok

Október 29-én Budapesten a Néprajzi Múzeumban megnyílt a XVI. Országos Népművészeti Kiállítás, amelyen pályázati felhívás alapján népművészeti egyesületek, alkotócsoportok, népi kézműves egyéni alkotók, népművészet mesterei, ifjú mesterei, népi iparművészek alkotásai láthatók.

 

 

Fotó: VH

 

 

Azok kaptak meghívást, akik az idei országos pályázatok legjelesebbjei, valamint azok a legkiválóbb műhelyek, iskolák is, melyek szakmai kisugárzása az egész országra példaadóan kihat.

A kiállítást ötévente rendezik meg, és az elmúlt évek legmívesebb kézműves alkotásait mutatják be, amelyek motívum- és formavilágát az alkotók a magyar népművészetből merítették és a 21. század embere számára készültek. Mintegy 450 kézműves alkotó és alkotó közösségek közel 1700 alkotását válogatták be a kiállításra.

Mint arról a Vásárhelyi Hírekben június közepén beszámoltunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége pályázatának lebonyolítása kétlépcsős volt. A május végéig beadott alkotásokat régiónként előzsűri válogatta ki. Ezek kerültek a budapesti országos zsűri elé. A Dél-alföldi régió Szénási János a Népművészet Mestere fazekas munkákkal vesz részt a kiállításon, amelyen a 18 fazekas versenyében, a harmadik lett. Szénási János kiállított étkészletének különlegessége, hogy egy rég elfeledett úgynevezett tabáni stílust és annak színvilágát elevenítette fel.

A csütörtökön nyílt reprezentatív kiállítás 2016. március 27-ig látható a Néprajzi Múzeumban.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A kilenc féle nő - Melyikben ismersz magadra?

A kilenc féle nő - Melyikben ismersz magadra?

Az ősi Enneagram azt állítja, hogy kilencféle módon tudjuk megélni a létezést, kilencféle sajátos "bűn" távolít el a Teljességtől, vagy másképpen: kilencfajta neurózis zár bennünket önnön elménk gumiszobájába
Kis pötty nagy kockázat - Vásárhely a jó példa

Kis pötty nagy kockázat - Vásárhely a jó példa

A megyei jogú városok közül elsőként, októberben Hódmezővásárhely képviselő-testülete döntött egy átfogó védőoltási program elindításáról.
Könyvbemutató, megemlékezés, tiltakozás

Könyvbemutató, megemlékezés, tiltakozás

Hárs Gábor harmadik kötetét mutatták be, majd megemlékezés tartottak a kiállítóhelyen. A Hitközség tiltakozik az új vásárhelyi polgári kör miatt. Képekkel.
Idén is ott van a Mezőgazdasági Kar

Idén is ott van a Mezőgazdasági Kar

A Szegedi Tudományegyetem összes kara és Tanárképző Központja is képviselteti magát a 20. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.
 

És ezt már olvasta?

Fókuszban az agrárszakképzés - Elkezdődtek az elődöntők
Fókuszban az agrárszakképzés - Elkezdődtek az elődöntők Az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző évtizedes sikerszériáját tükrözi. 2018-ban és tavaly is Vásárhelyen rendezték a döntőt.
 
A Csongrád Megye Közgyűlés megtartotta idei első ülését
A Csongrád Megye Közgyűlés megtartotta idei első ülését A vásárhelyi Ádok János személyében új alelnököt választott idei első ülésén Csongrád Megye Közgyűlése. Megalkották a költségvetést, megyei elismerésekről döntöttek.
 
Vetélkedő a holokauszt nemzetközi emléknapján
Vetélkedő a holokauszt nemzetközi emléknapján Wallenberg nyomán című, országos vetélkedősorozat regionális fordulóját rendezték Hódmezővásárhelyen.
 
Teltházas Alma koncert a BFMK-ban
Teltházas Alma koncert a BFMK-ban A hétvégén fergeteges hangulatú koncerttel örvendeztették meg kis rajongóikat, nagy részük a színpad előtt extázisban énekelt és táncolt.
 
Vásárhelyi írónő újabb sikerkönyve
Vásárhelyi írónő újabb sikerkönyve Egy elfeledett budapesti mulatónegyedbe, a lágymányosi Konstantinápolyba repíti vissza az olvasókat Borbás Edina legújabb történelmi fikciós regénye.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 4. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 4. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása
Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása A most megnyílt tárlaton az ábrázoló vagy absztrakt látásmóddal alkotott, a mártélyi tájat és az ott megélt közösségi élményeket megörökítő hetven mű látható. Képekkel.