Kultúra, oktatásTovább élő vásárhelyi kézműves hagyományok

2015. október 31., szombat
 
Tovább élő vásárhelyi kézműves hagyományok

Október 29-én Budapesten a Néprajzi Múzeumban megnyílt a XVI. Országos Népművészeti Kiállítás, amelyen pályázati felhívás alapján népművészeti egyesületek, alkotócsoportok, népi kézműves egyéni alkotók, népművészet mesterei, ifjú mesterei, népi iparművészek alkotásai láthatók.

 

 

Fotó: VH

 

 

Azok kaptak meghívást, akik az idei országos pályázatok legjelesebbjei, valamint azok a legkiválóbb műhelyek, iskolák is, melyek szakmai kisugárzása az egész országra példaadóan kihat.

A kiállítást ötévente rendezik meg, és az elmúlt évek legmívesebb kézműves alkotásait mutatják be, amelyek motívum- és formavilágát az alkotók a magyar népművészetből merítették és a 21. század embere számára készültek. Mintegy 450 kézműves alkotó és alkotó közösségek közel 1700 alkotását válogatták be a kiállításra.

Mint arról a Vásárhelyi Hírekben június közepén beszámoltunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége pályázatának lebonyolítása kétlépcsős volt. A május végéig beadott alkotásokat régiónként előzsűri válogatta ki. Ezek kerültek a budapesti országos zsűri elé. A Dél-alföldi régió Szénási János a Népművészet Mestere fazekas munkákkal vesz részt a kiállításon, amelyen a 18 fazekas versenyében, a harmadik lett. Szénási János kiállított étkészletének különlegessége, hogy egy rég elfeledett úgynevezett tabáni stílust és annak színvilágát elevenítette fel.

A csütörtökön nyílt reprezentatív kiállítás 2016. március 27-ig látható a Néprajzi Múzeumban.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A kilenc féle nő - Melyikben ismersz magadra?

A kilenc féle nő - Melyikben ismersz magadra?

Az ősi Enneagram azt állítja, hogy kilencféle módon tudjuk megélni a létezést, kilencféle sajátos "bűn" távolít el a Teljességtől, vagy másképpen: kilencfajta neurózis zár bennünket önnön elménk gumiszobájába
Kis pötty nagy kockázat - Vásárhely a jó példa

Kis pötty nagy kockázat - Vásárhely a jó példa

A megyei jogú városok közül elsőként, októberben Hódmezővásárhely képviselő-testülete döntött egy átfogó védőoltási program elindításáról.
Parlagfűmentesítés röptében

Parlagfűmentesítés röptében

Csongrád-Csanád Megyében ismét keresték a levegőből a parlagfűvel fertőzött területeket. A mentesítésről azonban évek óta nincs statisztika.

Eifert János: életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása

Eifert János: életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása

Augusztus 28-án dálután, a tárlat zárása előtt két nappal sajátos tárlatvezetést tartott a fotóművészetet kedvelőknek.
 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Régészeti pillanatképek
Régészeti pillanatképek Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.