
Gyúr, nyújt, megtölt, ráhajt, nyomkod, elvág, sós-zsíros vízben kifőz. És degeszre eszi magát, május 21-én Nagytályán a Nemzetközi Derelyefesztiválon, hódmezővásárhelyi csapat részvételével.
Ezt is megértük! A május 20-i V. Nemzetközi Derelyefesztiválra Hódmezővásárhely is delegál egy csapatot. Igaz, a kulináris élvezetek kisebb részben, a mezőváros népművészete viszont annál inkább képviselteti magát a Heves megyei kistelepülés híressé vált eseményén. A most 750 fős település polgármestere, Lovasi Ferenc a fesztivál születéséről úgy nyilatkozott, ennek az apropója, hogy 1771-ben a harmadik szombaton jelent meg helységükben az első telepes.
Az első ilyen Falunap az Unióba történő belépésük alkalmából 2004. május 1-én volt, de Nagytálya ekkor csak belépett az unióba és az első telepesek tiszteletére a harmadik szombaton csináltak egy kis családias rendezvényt. Ezek után döntött úgy, hogy jelölteti magát polgármesternek és elhatározta, hogy Nagytályát megismerteti mindenkivel. „Őseink, a svábok nagy tésztapusztító nép, így jött a Derelyefesztivál ötlete”- mondta a polgármester.
2006-tól már „nemzetközi szinten gyúrják!” Jó PR-al, az internettel, gasztromagazinokkal országosan is sikerült felkorbácsolni az érdeklődést. Mint azt a nagytályai polgármesteri hivatalban az egyik szervező a Vásárhelyi Híreknek elmondta, legalább ezer ember volt tavaly, azzal együtt, hogy egy nagy zivatar elmosta a rendezvényt. Idén valószínű kegyesebb lesz az idő és vígan sülhet-főhet a tradicionális tésztabatyu ország-világ előtt. És persze a fesztiválhoz tartozó kísérő rendezvényekben sem lesz hiány. Ebben az évben Vásárhely is ott lesz. A csapatot szervező Sonkoly Ágnes a PMK munkatársa, elmondta bemutatót tart a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület Agrártörténeti Szakosztálya – Perényi János vezetésével, Korom Péter citerakészítő, Szakál László citerás, Tószegi Ferenc – tárogató
Márton Sándorné – vásárhelyi hímzés, Bereczné Lázár Nóra – hímes tojás festő népi iparművész. Mint mondta természetesen a vásárhelyi dörölyével, főzők is indulnak a nemes versengésben: a Zöld Szikla Alapítvány csapata Sulyok Zoltán vezetésével
És egy recept:
1 kg liszt
5 tojás
1 pohár tejföl
3 tk só
Gyúr, nyújt, megtölt, ráhajt, nyomkod, elvág, sós-zsíros vízben kifőz... és bekebelez!