








Szüretelés, szőlőevő verseny, nótaszó és kézműves foglalkozás várta ma azokat, akik a Tájházban rendezett szüreti mulatságon részt vettek. Elmaradhatatlan volt a zsíros kenyér, a must és a madárijesztő készítés is.
Szüreti felvonulással indult a reggel a hódmezővásárhelyi Tájház környékén, a menet elején a szüretelők vonultak. A hűvös idő ellenére igaz, kicsit kevesebben, de annál nagyobb lendülettel vettek részt a családok a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ által szervezett programon. A népdalkörök szüreti nótái teremtették meg a vidám hangulatot, amíg a gyerekek a kézműves asztaloknál madárijesztőt, vagy színes szőlőfürtöt készítettek.
Sonkoly Ágnes a program főszervezője számolt be arról, hogy a játékos időtöltés mellett, az egykori szüretelési folyamatokba, a bor- és a mustkészítésbe is bepillantást kaphatott mindenki, még ha jelképesen is. „Célunk, a kellemes szórakozás mellett, a népi hagyományok felelevenítése volt. A vásárhelyre jellemző néphagyományokat egy néprajzkutató mesélte el. A szürethez kapcsolódva gasztronómiai élményekben is lehetett részük a családoknak. Az ilyenkor megszokott étkekkel vártunk mindenkit, például a bográcsokban kecskepörkölt és öregtarhonya rotyogott, de természetesen a zsíros kenyér hagymával sem maradhat ki a sorból, hiszen a szüret sokáig tartott és a főtt étel bizony nem készült.”
A hagyományok tényleg megelevenedtek, hiszen még a szőlőprés bemutató is volt, bár ott jártunkkor a prés sajnos nem működött. A szüreti mulatságon versenyt is rendeztek. Az éhesebb résztvevők a szőlőevő versenyen bizonyíthatták gyorsaságukat, aki pedig a kézügyességét szerette volna kamatoztatni, a „madárijesztő szépségversenyre” is benevezhetett.