KözéletSzelíd borok fenséges ízek

2011. február 13., vasárnap
 

Jó eséllyel pályázik a vásárhelyi Ginkgo Sas Hotel, hogy rákapjon valamelyik gasztroblog oldal. Új kezdeményezésük, a február 12-i borvacsora menüje ugyanis kulináris csúcsra járatta mind a 70 vendég ízlelőbimbóját.

 

 

 

 

 

 

És akkor még nem is volt szó az igazi főszereplőkről a szekszárdi Takler Pincészet, az ételekhez gondosan kiválasztott borairól.

A meghirdetést követő néhány napon belül lefoglalt összes asztal egyértelműen jelzi, hogy az emberek igénylik az efféle rendezvényeket. Különleges élményt ad egy-egy borbemutató, egy borvacsora keretében pedig a jó étel emeli a bor minőségét és a jó bor emeli a finom ételek élvezeti értékét. Hódmezővásárhelyen sem volt ez másképpen. A Budapesti Bortársaság közreműködésével a Takler Pincészet vörösborai hozták el a tolnai lankák hangulatát. A gondosan összeállított ételek viszont gondolatban kontinenseket kötöttek össze. Kezdődött mindjárt a hideg előétellel: Rose-zselével rétegezett tengeri halfilé madársalátával. Ehhez egy 2010-es Takler Rose-t szolgáltak fel. Egy olyan bort, amely üde, lendületes, lenyűgöző gyümölcsösséggel, a citrusfélék, legfőképp a narancs vibráló zamataival. A meleg előétel fenyőmaggal töltött libacomb rolád volt, vörösáfonyás bormártással, mandulás burgonyapuffanccsal, amelyhez 2008-as Kékfrankost lehetett kóstolni.

A Pincészet hárman irányítják: Takler Ferenc és két fia ifjabb Ferenc valamint András. Utóbbi személyesen is eljött Hódmezővásárhelyre, a szombat esti borvacsorára. Ő mondta el a Vásárhelyi Híreknek, hogy a kínált jellegzetes karakterű, harmonikus, lágy Kékfrankost 12 hónapig tölgyfahordóban érlelik. Viszont valamivel tovább, 16 hónapig érlelődött másod és harmadtöltésű hordókban az a 2008-as évjáratú Cabernet franc, amelyet Cabernet Franc mártással megöntözött spárgás, a rizsek királynőjének is nevezett Basmati rizzsel körített erdei gombás marharaguhoz kínálták. Takler András leírása szerint ez a Cabernet testes, ugyanakkor finomszövésű bor, erdei gyümölcsök, legfőképpen az áfonya lebilincselő zamatvilágával. Igazi főételekhez illő bor. A menüben következő libatepertővel és Proshutto forgácsokkal, vagyis finomra szeletelt sonkával tálalt sajtízelítőhöz a 2007-es évjáratú Bikavér Reserve-t ajánlották. A végére már csak a desszert, a Bartinában érlelt aszaltmeggy-szemekkel ízesített lúdlábszelet maradt amelyhez  a vendégek az est talán legkülönlegesebb borát kóstolhatták. A 16 hónapos tölgyfahordóban érlelt 2006-os  Bartina Cuvée-t, a Takler Pincészet egyik büszkeségét, hiszen 2009-ben a X. Pannon Bormustra csúcsbora volt, Prestige Reserve díjat kapott. Egy évvel később a párizsi Vinalies ezüstérmese, a bordeauxi Citadelles di Vin díjazottja. Takler András azt is elmondta  Szekszárd I. Béla király idejében elnevezett dűlőjének állítottak emléket ezzel a Kékfrankos, Cabernet franc és Merlot fajtákból házasított borral. A király parancsáról kapta nevét, miszerint őfelsége bort inna a fárasztó lovaglás után. A Ginkgo Sas borvacsorájának vendégei nem a borok történelmi előéletéért, de nem is egyszeri és megismételhetetlen alkalom miatt jöttek el, hanem egy kellemes este, egy jókedélyű társas összejövetel kedvéért, amelyre egy nagyszerű nem hétköznapi fogásokból összeállított vacsora és a szekszárdi borvidék egyik legrégebbi borászai által ajánlott nedűk tették fel a koronát.    

 

B.Szabó Z.

 

Olvassa el ezt is!

A Sopron ellen a 7. helyért

A Sopron ellen a 7. helyért

Budafokon zárta a rájátszás második körét a Vásárhelyi Kosársuli. Egy bravúros győzelem esetén az 5. helyért játszhattak volna Borbáthék.
Holttestet találtak a leégett vásárhelyi tanyaépületben

Holttestet találtak a leégett vásárhelyi tanyaépületben

A Csomorkányi úton lévő ötven négyzetméteres házhoz három járművel vonultak a tűzoltók.
Már csak az 5-8. helyért folynak a meccsek

Már csak az 5-8. helyért folynak a meccsek

A Budafokot fogadta a Hódtói Sportcsarnokban a Vásárhelyi Kosársuli.Tizenkét pontos hátrányból várja a visszavágót az 5-8. helyért zajló rájátszás első körében.
Mindjárt itt a Deja vu

Mindjárt itt a Deja vu

A DEJA VU Fesztivált 2025. június 6-7-8. között rendezik meg Szegeden, a pünkösdi hosszú hétvégén. Már ismertek az előadók nagy része.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2025
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025 2025. 15. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Nagyszerű eredmény Londonban
Nagyszerű eredmény Londonban A Nemzetközi Nyílt Poomsae Taekwondo Bajnokságon a vásárhelyi László Alexa is részt vett. A mezőny legnépesebb kategóriájában dobogó lett.
 
Troll szobor a Kása erdőben
Troll szobor a Kása erdőben Thomas Dambo dán újrahasznosító művész készít trollszobrot. Viták kereszttüzében döntöttek arról, hogy 32 millió forintot fordít a város önkormányzata.
 
A szakmai elkötelezettséget díjazták
A szakmai elkötelezettséget díjazták Április 30-án délelőtt ünnepi díszközgyűlés keretében Mátray Attila–díjjal tüntették ki Rácz-Káté Mónikát sokrétű szakmai tevékenysége elismeréseként.
 
Csomorkány SE sikerek a Vidékbajnokságon
Csomorkány SE sikerek a Vidékbajnokságon Korosztályos Vívó Vidékbajnokság rendeztek Zalaegerszegen. Két aranyérmet nyert Spissák Dalma.
 
Majális Vásárhelyen
Majális Vásárhelyen A háromnapos vásárhelyi Majális teljes programja.
 
Van miért tartanunk a digitális állampolgárságtól?
Van miért tartanunk a digitális állampolgárságtól? Magyarországon is egyre hangsúlyosabbá válik a digitális állampolgárság fogalma, amelynek célja, hogy ügyeinket gyorsabban, egyszerűbben tudjuk intézni.