



Jó eséllyel pályázik a vásárhelyi Ginkgo Sas Hotel, hogy rákapjon valamelyik gasztroblog oldal. Új kezdeményezésük, a február 12-i borvacsora menüje ugyanis kulináris csúcsra járatta mind a 70 vendég ízlelőbimbóját.
És akkor még nem is volt szó az igazi főszereplőkről a szekszárdi Takler Pincészet, az ételekhez gondosan kiválasztott borairól.
A meghirdetést követő néhány napon belül lefoglalt összes asztal egyértelműen jelzi, hogy az emberek igénylik az efféle rendezvényeket. Különleges élményt ad egy-egy borbemutató, egy borvacsora keretében pedig a jó étel emeli a bor minőségét és a jó bor emeli a finom ételek élvezeti értékét. Hódmezővásárhelyen sem volt ez másképpen. A Budapesti Bortársaság közreműködésével a Takler Pincészet vörösborai hozták el a tolnai lankák hangulatát. A gondosan összeállított ételek viszont gondolatban kontinenseket kötöttek össze. Kezdődött mindjárt a hideg előétellel: Rose-zselével rétegezett tengeri halfilé madársalátával. Ehhez egy 2010-es Takler Rose-t szolgáltak fel. Egy olyan bort, amely üde, lendületes, lenyűgöző gyümölcsösséggel, a citrusfélék, legfőképp a narancs vibráló zamataival. A meleg előétel fenyőmaggal töltött libacomb rolád volt, vörösáfonyás bormártással, mandulás burgonyapuffanccsal, amelyhez 2008-as Kékfrankost lehetett kóstolni.
A Pincészet hárman irányítják: Takler Ferenc és két fia ifjabb Ferenc valamint András. Utóbbi személyesen is eljött Hódmezővásárhelyre, a szombat esti borvacsorára. Ő mondta el a Vásárhelyi Híreknek, hogy a kínált jellegzetes karakterű, harmonikus, lágy Kékfrankost 12 hónapig tölgyfahordóban érlelik. Viszont valamivel tovább, 16 hónapig érlelődött másod és harmadtöltésű hordókban az a 2008-as évjáratú Cabernet franc, amelyet Cabernet Franc mártással megöntözött spárgás, a rizsek királynőjének is nevezett Basmati rizzsel körített erdei gombás marharaguhoz kínálták. Takler András leírása szerint ez a Cabernet testes, ugyanakkor finomszövésű bor, erdei gyümölcsök, legfőképpen az áfonya lebilincselő zamatvilágával. Igazi főételekhez illő bor. A menüben következő libatepertővel és Proshutto forgácsokkal, vagyis finomra szeletelt sonkával tálalt sajtízelítőhöz a 2007-es évjáratú Bikavér Reserve-t ajánlották. A végére már csak a desszert, a Bartinában érlelt aszaltmeggy-szemekkel ízesített lúdlábszelet maradt amelyhez a vendégek az est talán legkülönlegesebb borát kóstolhatták. A 16 hónapos tölgyfahordóban érlelt 2006-os Bartina Cuvée-t, a Takler Pincészet egyik büszkeségét, hiszen 2009-ben a X. Pannon Bormustra csúcsbora volt, Prestige Reserve díjat kapott. Egy évvel később a párizsi Vinalies ezüstérmese, a bordeauxi Citadelles di Vin díjazottja. Takler András azt is elmondta Szekszárd I. Béla király idejében elnevezett dűlőjének állítottak emléket ezzel a Kékfrankos, Cabernet franc és Merlot fajtákból házasított borral. A király parancsáról kapta nevét, miszerint őfelsége bort inna a fárasztó lovaglás után. A Ginkgo Sas borvacsorájának vendégei nem a borok történelmi előéletéért, de nem is egyszeri és megismételhetetlen alkalom miatt jöttek el, hanem egy kellemes este, egy jókedélyű társas összejövetel kedvéért, amelyre egy nagyszerű nem hétköznapi fogásokból összeállított vacsora és a szekszárdi borvidék egyik legrégebbi borászai által ajánlott nedűk tették fel a koronát.
B.Szabó Z.