Közélet…önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra,…

2014. január 24., péntek
 
…önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra,…

A Holokauszt-emlékév hódmezővásárhelyi nyitányát sajtótájékoztatón jelentették be január 24-én délelőtt az Emlékpont Múzeumban.

 

Fotó: VH


A helyi programsorozat január 27-én, a Holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján indul. 14 órától az Emlékpontban „Elmondani az elmondhatatlant” címmel irodalomtörténeti konferenciát tartanak, B. Nagy Balázs fotográfus alkotásaiból A holokauszt emlékére címmel nyílik kiállítás 16 órakor, majd egy órával később a zsinagógánál gyertyákat gyújtanak az áldozatok emlékére, hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

A 20. századi történelem legfájdalmasabb epizódjára emlékezni és emlékeztetni kell – mondta Almási István. Hódmezővásárhely polgármestere szerint a Holokauszt-emlékév rendezvényeinek a célja, hogy minden hódmezővásárhelyi polgár, köztük is elsősorban a fiatalok, részletesebben is megismerjék a vészkorszakban történteket.

Almási István beszélt arról is, hogy az Emlékév egyik központi helyszínét a Magyar Tragédia 1944. kiállítóhelye Magyarország első vidéki holokausztmúzeuma. Mint mondta, a hódmezővásárhelyi közgyűlés 2004-ben határozott a vásárhelyi zsinagóga felújításáról, és visszaadta az addigra már igencsak leromlott állapotú épületet eredeti vallási funkciójának.     

Az emlékév hódmezővásárhelyi programjaiba elsősorban a diákságot szeretnék bevonni, mondta Árva László, az Emlékpont nemrég kinevezett szakmai vezetője. Radnóti Miklós örökbecsű versét idézve, „Oly korban éltem én e földön, mikor az ember úgy elaljasult, hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra,” hogy e sorok soha nem ismétlődjenek meg, a tragédia emlékét kell közelebb hozni a diákokhoz. Az Emlékév során rendhagyó történelemórák, filmvetítések, vetélkedők, a zsidó kultúra megismertetése, irodalmi estek segítik majd a tragikus időszak megértését. A közgyűjtemény pedig a térség pedagógusainak konferenciát, továbbképzést rendez a magyar holokauszt oktatásának szakmai kérdéseiről.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Örökre elment Vásárhely egyik híres szülötte

Örökre elment Vásárhely egyik híres szülötte

Életének 84. évében csütörtökön elhunyt Ferrari Violetta, az ötvenes évek egyik legnépszerűbb hazai színésznője, Jászai Mari-díjas művész. Videókkal!
Bemutatkozott a MIÉP képviselőjelöltje

Bemutatkozott a MIÉP képviselőjelöltje

Tóth Ernő: a jelenlegi magyar élet legnagyobb gondja a rend hiánya. A törvények nagy része hézagos és nem tartalmaz szankciókat. Az elvégzett munkát tisztességesen meg kell fizetni.

Ökumenikus imahét Vásárhelyen

Ökumenikus imahét Vásárhelyen

Vasárnaptól nyolc napon át közösen imádkoznak a magyarországi egyházak a Krisztus-hívők egységéért. Vásárhelyen is csatlakoztak az ökumenikus imahéthez. Napi liturgiák.
Az elmúlt évtized legjobb épületei között a BFMK

Az elmúlt évtized legjobb épületei között a BFMK

A modernizmus praktikuma mellé így került oda az anyag szépsége a szépen helyrehozott téglahomlokzatokkal, a vörös fa függönyfallal, a műkő burkolatokkal.
 

És ezt már olvasta?

Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
 
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 
Az ezerarcú Mártély
Az ezerarcú Mártély Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.