MozaikOktóber a mellrák elleni küzdelem hónapja

2010. október 15., péntek
 
Október a mellrák elleni küzdelem hónapja
A mellrák szűrésen részt vettek száma megegyezik a skandináv országokban jellemző részvételi arányokkal.

Mint arról október 7-én írtunk, az Egészséges Vásárhely Program (EVP) követendő példának is tekinthető projektje, tavaly a Bristol-Myers Squibb Alapítvány pályázatán 150 ezer dollárt nyert. A kétéves program célja a rosszindulatú daganatos betegedések, illetve az esélyegyenlőtlenségek csökkentése. A modellértékű emlőrák ellenes program hatására 43 százalékról 61 százalékra emelkedett az emlőszűrésen résztvevő 45-65 éves nők aránya Hódmezővásárhelyen. Sőt egyes háziorvosi praxisokban pedig meghaladta a 70 százalékot, ami a skandináv országokban jellemző részvételi arányoknak felel meg. A program részeként október 15-én délelőtt a Városháza Dísztermében elemezték a mellrák elleni küzdelemben, az eltelt időszakban elért eredményeket. A konferencián előadást tartott dr. Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója, dr. Csányi Péter, az EVP programigazgatója, Dr. Lázárné Megyeri Zita, a Nők az Egészséges Vásárhelyért Mozgalom fővédnöke, Dr. Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga tiszteletbeli elnöke, dr. Pácz Csaba a Bristol-Myers Squibb magyarországi ügyvezetője, Molnár Adrienn, a Kapcsolat Központ munkatársa. A tájékoztató előadások végén elismerő okleveleket adtak át a tevékenyen részt vevő háziorvosi praxisoknak, az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet Mammográfiás Részlege szakembereinek és a Kapcsolat Központ munkatársainak. Péntek délben a Kossuth téren folytatódott a figyelemfelkeltő akció, amikor közel 50 iskolás és több száz felnőtt egyforma pólóban kerékpárra ült és a városban egy nagy kört tett.
 

Olvassa el ezt is!

A Kosársuli már csak az 5-8. helyért folytatja a bajnokságot

A Kosársuli már csak az 5-8. helyért folytatja a bajnokságot

A Veszprém remek csapatmunkával, demoralizáló triplákkal és szoros védekezéssel hasonló módon lerohanta a kezdés után a Vásárhelyi Kosársulit.
Új bölcsőde épült Mindszenten

Új bölcsőde épült Mindszenten

A négy csoportszobás bölcsődét a település központjában a Városi Szolgáltató Kft. leromlott állapotú, átalakításra alkalmatlan épületei helyén építették fel.
Idén is remekeltek a Máté taekwondosok

Idén is remekeltek a Máté taekwondosok

Mogyoród adott otthont a 2024-es Diákbajnokságnak, amelyen  27 egyesület 340 versenyzővel vett részt.
12 mérkőzés 12 győzelem

12 mérkőzés 12 győzelem

Az Atomerőmű SE U23 elleni hazai bajnokival zárta az NB I/B Zöld csoportjának alapszakaszát a Vásárhelyi Kosársuli március 31-én este.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 14. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Díjazták az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítóit
Díjazták az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítóit Átadták a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítói részére meghirdetett elismeréseket. A háromnapos rendezvényen 220 kiállító lesz.
 
Április 16. - A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja
Április 16. - A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja

A vásárhelyi zsinagóga órája mind a mai napig azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor 1944. június 16-án elhurcoltak a városból 737 zsidó polgárt.

 
Nemzetközi konferencia és Észak-afrikai professzorok Vásárhelyen
Nemzetközi konferencia és Észak-afrikai professzorok Vásárhelyen A Mezőgazdasági Kar első ízben rendez Erasmus Week rendezvénysorozatot, melynek apropója a Wellman Oszkár Nemzetközi Tudományos Konferencia.
 
Szeged, Tisza-part és SZIN-es buliforgatag készül
Szeged, Tisza-part és SZIN-es buliforgatag készül Már több, mint félszáz fellépő ismert az idei nyárzáró buli előadói közül. Ne feledjük: augusztus 28-31, Szegedi Partfürdő.
 
Elfogták a tavaly óta keresett vásárhelyi tolvajt
Elfogták a tavaly óta keresett vásárhelyi tolvajt Egy idős hódmezővásárhelyi nőt beengedett a lakásába, mivel segített neki a táskái cipelésében.
 
Az egészséges bőr, haj, köröm a táplálkozással kezdődik
Az egészséges bőr, haj, köröm a táplálkozással kezdődik Sokan a krémektől várják a csodát, pedig a bőr mégiscsak belülről épül: sejtjei a véráramon keresztül kapják a szükséges anyagokat, tehát szoros kapcsolatban van a vér- és nyirokkeringéssel, a belső szervekkel, az idegrendszerrel.