MozaikOktóber a mellrák elleni küzdelem hónapja

2010. október 15., péntek
 
Október a mellrák elleni küzdelem hónapja
A mellrák szűrésen részt vettek száma megegyezik a skandináv országokban jellemző részvételi arányokkal.

Mint arról október 7-én írtunk, az Egészséges Vásárhely Program (EVP) követendő példának is tekinthető projektje, tavaly a Bristol-Myers Squibb Alapítvány pályázatán 150 ezer dollárt nyert. A kétéves program célja a rosszindulatú daganatos betegedések, illetve az esélyegyenlőtlenségek csökkentése. A modellértékű emlőrák ellenes program hatására 43 százalékról 61 százalékra emelkedett az emlőszűrésen résztvevő 45-65 éves nők aránya Hódmezővásárhelyen. Sőt egyes háziorvosi praxisokban pedig meghaladta a 70 százalékot, ami a skandináv országokban jellemző részvételi arányoknak felel meg. A program részeként október 15-én délelőtt a Városháza Dísztermében elemezték a mellrák elleni küzdelemben, az eltelt időszakban elért eredményeket. A konferencián előadást tartott dr. Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója, dr. Csányi Péter, az EVP programigazgatója, Dr. Lázárné Megyeri Zita, a Nők az Egészséges Vásárhelyért Mozgalom fővédnöke, Dr. Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga tiszteletbeli elnöke, dr. Pácz Csaba a Bristol-Myers Squibb magyarországi ügyvezetője, Molnár Adrienn, a Kapcsolat Központ munkatársa. A tájékoztató előadások végén elismerő okleveleket adtak át a tevékenyen részt vevő háziorvosi praxisoknak, az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet Mammográfiás Részlege szakembereinek és a Kapcsolat Központ munkatársainak. Péntek délben a Kossuth téren folytatódott a figyelemfelkeltő akció, amikor közel 50 iskolás és több száz felnőtt egyforma pólóban kerékpárra ült és a városban egy nagy kört tett.
 

Olvassa el ezt is!

A végeredmény: 87 vásárhelyi érem

A végeredmény: 87 vásárhelyi érem

Az egyesületek versenyében az érmes helyezések alapján a két hódmezővásárhelyi közül a NICS-HSÚVC a negyedik, a Hód Úszó SE pedig a tizedik lett.
Meg kellett küzdeniük a pontokért

Meg kellett küzdeniük a pontokért

Folytatódott az NB II-es női kézilabda-bajnokság a Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Club számára. A lányok nagyarányú győzelmet arattak.
Gyulai Józsefre emlékezünk

Gyulai Józsefre emlékezünk

„Apámra gondolva; tisztán emlékszem még ma is, ahogyan a konyhalámpa alá tartott pingpong labdával magyarázza az ötévesnek a Föld keringését..."
A Kosársuli továbbra is dobogós a tabellán

A Kosársuli továbbra is dobogós a tabellán

Ősszel felemás szájízzel, egy győzelemmel és egy vereséggel távoztak a Veszprém megyei városból, de most nemcsak a revans vágya fűtötte a Kosársulit.
 

És ezt már olvasta?

Diákok Őszi Tárlata 2020-21- Díjazottak
Diákok Őszi Tárlata 2020-21- Díjazottak Az online térben megrendezett Diákok Őszi Tárlatára különösen magas volt az érdeklődés az általános iskola alsó tagozatos diákjai és a középiskolások körében. Díjazottak névsora.
 
Régészek a nyomvonalon
Régészek a nyomvonalon A Tornyai János Múzeum régészeinek eredményei újabb apróbb mozaikokkal gazdagították a Hódmezővásárhely múltjáról alkotott ismereteket.
 
Gazdálkodj okosan 2021.
Gazdálkodj okosan 2021. 15 milliárd forintos főösszegű költségvetésből gazdálkodik idén az önkormányzat. Elhangzott az is, hogy számos fölösleges kiadást tartalmaz a költségvetés.
 
Ásó kapa és nagyharang
Ásó kapa és nagyharang A házasságkötés tematikájában indított gyűjtést a Tornyai János Múzeum, a 20. századtól kezdődően napjainkig várják az ifjú párok legnagyobb napjának tárgyi emlékeit.
 
Helyreállt a vasúti közlekedés
Helyreállt a vasúti közlekedés A kivitelezésben érintett vasúti pályaszakasz alkalmas lesz a Szeged—Békéscsaba vasútvonalon a 100 km/órás sebességgel történő közlekedésre.
 
Bombariadó miatt leállt a Kormányhivatal
Bombariadó miatt leállt a Kormányhivatal

Hódmezővásárhelyen a Kormányhivatalban veszik át a háziorvosok a koronavírus elleni vakcinát. Felmerül a kérdés, van-e összefüggés a vakcina kiadása és a bombariadó között

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 7. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 7. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."