Kultúra, oktatásNincsen május Sárgulás nélkül

2019. május 17., péntek
 
Nincsen május Sárgulás nélkül

Május 17-én a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának végzősei Sárgulási ünnepélyüket tartották.

 

 

 

 

 

 

Annak ellenére sem szakadt meg ez a Hódmezővásárhely életét színesítő sok évtizedes hagyomány, hogy 2011-től a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara is átállt a 6 plusz 1 féléves tanrendre, amely az úgynevezett BSc képzés keretében a 3 év után még egy félév gyakorlathoz köti a diploma megszerzését.

 

Délelőtt 10 órától a Kar épülettömbjében ballagással kezdődött a búcsúztató, majd a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban tartották meg a búcsúztató ünnepséget. A sok évtizedes hagyomány szerint, délután 3- tól indult a Sárgulási fogatos felvonulás, idén is, mint minden esztendőben a Kutasi úti Tangazdaságból.

Idén 61 mezőgazdasági mérnök szakos, 4 vadgazda mérnök szakos, 18 Vidékfejlesztési agrármérnöki MSc (másoddiplomás), és 26 Felsőoktatási Szakképzésben részt vett végzős ült fel a fogatokra, és körbejárva jelképesen búcsúznak a várostól, amely három és félévre befogadta őket.

Külön érdekessége az idei Sárgulásnak, hogy Észak-afrikai és kínai végzősök is végeznek idén a Mezőgazdasági Karon.

 

A Sárgulás, ez a minden évben Hódmezővásárhely utcáit betöltő felvonulás, nevét a gabona érése, sárgulása után kapta. Vagyis a „megérett” végzősök körbekocsizva búcsúznak a várostól. A Mezőgazdasági Kar jellegzetes szimbólumával díszített sárga pólóban péntek délután a fogatokon ülő egyetemi hallgatók szakdolgozatuk sikeres megvédése és a gyakorlati időszak letelte után az agrárium minden ágazatában el fognak tudni helyezkedni. A Kossuth térre érkező végzősöket a városvezetés egyik képviselője fogadja.

A Sárgulás koreográfiájának elmaradhatatlan részét képezi az Andrássy utcán a fogatokat végigkísérő, majd a Fekete Sas előtt felálló Városi Fúvószenekar. Idén a Polgármesteri Hivatal részéről Kis Andrea alpolgármester búcsúztatta a végzős hallgatókat.

A Sárgulás idén is bállal zárul, amely 19 órakor kezdődött a Fekete Sas Éttermében.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A Bethlen bővítése is akadozik

A Bethlen bővítése is akadozik

Még nem kapta meg a város a Miniszterelnökségtől a megvalósítási szakasz aláírt támogatási okiratát. A Németh László iskola fejlesztése is ezért áll.
Zöld Hódmezővásárhely duatlonnal

Zöld Hódmezővásárhely duatlonnal

Záró szakaszához érkezett a Zöld Hódmezővásárhely összefoglaló című projekt. Kerékpáros- és futóverseny volt az Európa Parkban.
Máris itt egy ütős névsor!

Máris itt egy ütős névsor!

A hazai fesztiválszcéna legnagyobb hagyományokkal bíró buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon szokás szerint nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl.
Vásárhelyiek a sivatagi rally-n

Vásárhelyiek a sivatagi rally-n

Hat vásárhelyi fiatal álmodott egy nagyot, ami valóság lett: indulnak a Budapest - Bamako 2020 Rally-n.

 

És ezt már olvasta?

A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat Továbbra is remekül játszik a tavaszi szezonban a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A lányok szombaton a Deszk vendégeként léptek pályára.
 
Az első kattintástól napjainkig
Az első kattintástól napjainkig Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Tornyai Szabadkán
Tornyai Szabadkán Több mint száz év után láthatja újra az újvidéki közönség Tornyai János festőművész alkotásait.
 
Új fegyverek a Helyőrségnél
Új fegyverek a Helyőrségnél A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.
 
Iskolások a Tornyaiban
Iskolások a Tornyaiban Jóval több iskola, jóval több osztálya használhatná ki a Tornyai Múzeum kiállításait. A kihelyezett tanóra mindig izgalmas és maradandó élmény.
 
Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai
Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai Nagysikerű könyvbemutatót és konferenciát rendeztek a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában. Világ- és Európa-bajnok sportolók voltak a vendégek.