KözéletNem is gondolunk rá, pedig nem ártana!

2012. július 8., vasárnap
 
Nem is gondolunk rá, pedig nem ártana!

A nyári meleget, friss tápanyagokat a baktériumok is kedvelik, így az élelmiszer eredetű megbetegedések is gyakoribbak. Néhány gyakorlati tanács a nyári élelmiszer-használathoz. A Vásárhelyi Hírek főként azoknak ajánlja a figyelmébe, akik elutaznak nyaralni és nem az eddig megszokott üzleteikben vásárolnak.

 

Képünkön nyers- és sülthús egy tányéron a hűtőben. Ezt nem szabad!

 

Ha nem vagyunk „hazai tájakon” az étkezéshez, ételkészítéshez vásárolt alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről, üzletben, piacon szerezzük be. Soha ne vásároljunk ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól, még zöldséget, édességet se. Figyeljünk arra is, milyen az üzlet tisztasága, az árutárolás rendje, az eladók ruházata. Ha nincs minden rendben, forduljunk ki onnan. Az élelmiszerekre sem fordítanak ilyen helyen több figyelmet.
A szabályos csomagoláson fel van tüntetve - magyar nyelven - a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele (az összetevők csökkenő mennyisége szerint), tömege (súlya) és a tároláshoz javasolt körülmények. Az "E-számok" az adalékanyagokat jelzik. Tévhit, hogy az un. E-számoktól minden esetben félni kell. A szabályosan előállított termékekben az adalékanyagokból, tartósítószerekből csak annyi található az élelmiszerekben, amennyi azokhoz megengedett, és átlagos mennyiségű fogyasztás esetén egészségártalmat nem okoz.

Most, így a nyári kánikulában, vásárláskor mindig figyeljünk a termékek minőség-megőrzési, fogyaszthatósági idejére, a csomagolás épségére!


Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljunk meg. Hűtendő terméket csak akkor vegyünk, ha azt tényleg hűtőtérben tárolják. Mélyhűtött termékek csomagolását is figyeljük, ha belül zúzmarás, a termék tömbbé fagyott benne, inkább ne vegyük meg.

A húsok frissességét a gyakorlott háziasszony is meg tudja ítélni szaga, színe, felülete alapján. Mindig a hűtendő terméket vegyük meg legutoljára, és utána mielőbb vigyük haza. Gondoljunk arra, hogy autóval történő vásárlás közben esetleg két-három helyen megállunk, és ha van légkondícionáló, ha nincs, nagyon felforrósodik a levegő az utas- és csomagtérben.


A hazavitt termékek mielőbb kerüljenek a megfelelő tároló helyre. A nyers darált húst még aznap készítsük el, minél tovább tároljuk, annál veszélyesebb lehet. A hűtőbe a termékeket úgy tegyük be (dobozban, vagy más csomagolásban) hogy egymást ne szennyezhessék. A tojást is így elkülönítve tegyük be, de előre megmosni nem kell, és nem is javasolt; ha szükséges, inkább felhasználás előtt mossuk meg.

A nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve készítsük elő (mossuk, daraboljuk). A nyers húson bármikor előfordulhat egészségre ártalmas baktérium, akár szalmonella is. A nyers hús szeleteléséhez tartsunk külön vágódeszkát és kést. A nyers hússal érintkezett eszközöket (vágódeszka, kés) azonnal mossuk el meleg, mosószeres vízben.

A legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból - edénnyel, eszközzel, kézzel - a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt láthatatlan baktériumok okozzák!

A zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossuk meg. Javasolt két percig tiszta vízben áztatni, aztán szűrőedényben erős vízsugárral átmosni. Rovarok, földes szennyeződés, növényvédőszer-maradék lehet ugyanis rajtra.

Fontos, hogy tiszta konyhában, tiszta eszközökkel dolgozzunk. Az ételkészítés egyes fázisai között (főleg a nyersanyagok előkészítése után, a tiszta műveletek előtt) mossunk mi magunk is kezet, mégpedig alaposan!

Az ételeket, főleg ha húst, tojást tartalmaznak, jól süssük-főzzük át! A sütés-főzés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat.

A megmaradt ételt minél hamarabb hűtsük le, mert néhány órányi szobahőmérsékleten tárolás már veszélyes lehet. Felhasználás előtt forrósítsuk át újra az ételt, nem elég csak megmelegíteni. Az ételmaradékban a baktériumok már felszaporodhattak, de ismételjük, az alapos átsütés-főzés (átforralás) elpusztítja azokat!

 

Ha pedig valaki mégis rosszul lesz, tisztázni kell hogy esetleg szalmonellózis fertőzése van-e? 

Íme a tünetei:

A szalmonellózis szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. A baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel, vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.

 

 

 
 
Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
 

Olvassa el ezt is!

Szabadtéri tűzesetek - idén már csaknem két és félszer több

Szabadtéri tűzesetek - idén már csaknem két és félszer több

Az elmúlt napokban, hetekben jelentősen megnőtt a szabadtéri tűzesetek száma. 99%-át emberi tevékenység, emberi gondatlanság okozza.
Szelektív hulladékgyűjtés Vásárhelyen 2025-ben

Szelektív hulladékgyűjtés Vásárhelyen 2025-ben

II. félév. A heti kukaürítés nem változott, de most már havi két alkalmmal van a szelektív hulladékszállítás.

Emléktáblát avattak a mártírhalált halt Cseszkó házaspárnak

Emléktáblát avattak a mártírhalált halt Cseszkó házaspárnak

Hálaadó istentiszteletet követően felavatták a mártírhalált halt, Celebesz szigetén kórházat alapító Cseszkó Gyula és felesége, Hadady Emma Róza emléktábláját az Ótemplom falán.

Egy kátyú életveszélyes fejsérülést okozott

Egy kátyú életveszélyes fejsérülést okozott

Hódmezővásárhelye Kishomokon a Vitéz utcában egy elektromos rollerrel közlekedő nő az éjszakai sötétségben nem vette észre a kátyút.
 

És ezt már olvasta?

Vásárhelyi mazsorettek Monzában
Vásárhelyi mazsorettek Monzában A hódmezővásárhelyi Crystal Dance Club Egyesület 24 versenyzővel, két koreográfiával képviselte Magyarországot.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025 2025. 24. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Következik a Szabadság téri Óvoda
Következik a Szabadság téri Óvoda A fennállásának 50. évfordulója alkalmából a Villeroy & Boch Magyarország Kft. óvodai mosdó felújítási programba kezdett Vásárhelyen.
 
Hétfői helyzet
Hétfői helyzet Július 7-én, hétfőn délután három óra előtt pár perccel érkezett meg a vihar Csongrád-Csanád vármegye területére.
 
Tram train menetrend változás
Tram train menetrend változás Július 7-től augusztus 17-ig a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) villamospálya felújítást végez Szeged belvárosában.
 
144 műalkotás az Alföldi Galériában
144 műalkotás az Alföldi Galériában Akár egy második, szintén országos színvonalú tárlat is összeállhatna, azonban az Alföldi adottságai ennyi alkotásban maximalizálják a  művek mennyiségét.
 
Diplomaátadó a Mezőgazdasági Karon
Diplomaátadó a Mezőgazdasági Karon A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara 68. Diplomaátadó Ünnepi Tanácsülését tartja július 4-én. A 35 végzett hallgatóból négyen külföldiek