KözéletNem is gondolunk rá, pedig nem ártana!

2012. július 8., vasárnap
 
Nem is gondolunk rá, pedig nem ártana!

A nyári meleget, friss tápanyagokat a baktériumok is kedvelik, így az élelmiszer eredetű megbetegedések is gyakoribbak. Néhány gyakorlati tanács a nyári élelmiszer-használathoz. A Vásárhelyi Hírek főként azoknak ajánlja a figyelmébe, akik elutaznak nyaralni és nem az eddig megszokott üzleteikben vásárolnak.

 

Képünkön nyers- és sülthús egy tányéron a hűtőben. Ezt nem szabad!

 

Ha nem vagyunk „hazai tájakon” az étkezéshez, ételkészítéshez vásárolt alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről, üzletben, piacon szerezzük be. Soha ne vásároljunk ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól, még zöldséget, édességet se. Figyeljünk arra is, milyen az üzlet tisztasága, az árutárolás rendje, az eladók ruházata. Ha nincs minden rendben, forduljunk ki onnan. Az élelmiszerekre sem fordítanak ilyen helyen több figyelmet.
A szabályos csomagoláson fel van tüntetve - magyar nyelven - a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele (az összetevők csökkenő mennyisége szerint), tömege (súlya) és a tároláshoz javasolt körülmények. Az "E-számok" az adalékanyagokat jelzik. Tévhit, hogy az un. E-számoktól minden esetben félni kell. A szabályosan előállított termékekben az adalékanyagokból, tartósítószerekből csak annyi található az élelmiszerekben, amennyi azokhoz megengedett, és átlagos mennyiségű fogyasztás esetén egészségártalmat nem okoz.

Most, így a nyári kánikulában, vásárláskor mindig figyeljünk a termékek minőség-megőrzési, fogyaszthatósági idejére, a csomagolás épségére!


Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljunk meg. Hűtendő terméket csak akkor vegyünk, ha azt tényleg hűtőtérben tárolják. Mélyhűtött termékek csomagolását is figyeljük, ha belül zúzmarás, a termék tömbbé fagyott benne, inkább ne vegyük meg.

A húsok frissességét a gyakorlott háziasszony is meg tudja ítélni szaga, színe, felülete alapján. Mindig a hűtendő terméket vegyük meg legutoljára, és utána mielőbb vigyük haza. Gondoljunk arra, hogy autóval történő vásárlás közben esetleg két-három helyen megállunk, és ha van légkondícionáló, ha nincs, nagyon felforrósodik a levegő az utas- és csomagtérben.


A hazavitt termékek mielőbb kerüljenek a megfelelő tároló helyre. A nyers darált húst még aznap készítsük el, minél tovább tároljuk, annál veszélyesebb lehet. A hűtőbe a termékeket úgy tegyük be (dobozban, vagy más csomagolásban) hogy egymást ne szennyezhessék. A tojást is így elkülönítve tegyük be, de előre megmosni nem kell, és nem is javasolt; ha szükséges, inkább felhasználás előtt mossuk meg.

A nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve készítsük elő (mossuk, daraboljuk). A nyers húson bármikor előfordulhat egészségre ártalmas baktérium, akár szalmonella is. A nyers hús szeleteléséhez tartsunk külön vágódeszkát és kést. A nyers hússal érintkezett eszközöket (vágódeszka, kés) azonnal mossuk el meleg, mosószeres vízben.

A legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból - edénnyel, eszközzel, kézzel - a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt láthatatlan baktériumok okozzák!

A zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossuk meg. Javasolt két percig tiszta vízben áztatni, aztán szűrőedényben erős vízsugárral átmosni. Rovarok, földes szennyeződés, növényvédőszer-maradék lehet ugyanis rajtra.

Fontos, hogy tiszta konyhában, tiszta eszközökkel dolgozzunk. Az ételkészítés egyes fázisai között (főleg a nyersanyagok előkészítése után, a tiszta műveletek előtt) mossunk mi magunk is kezet, mégpedig alaposan!

Az ételeket, főleg ha húst, tojást tartalmaznak, jól süssük-főzzük át! A sütés-főzés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat.

A megmaradt ételt minél hamarabb hűtsük le, mert néhány órányi szobahőmérsékleten tárolás már veszélyes lehet. Felhasználás előtt forrósítsuk át újra az ételt, nem elég csak megmelegíteni. Az ételmaradékban a baktériumok már felszaporodhattak, de ismételjük, az alapos átsütés-főzés (átforralás) elpusztítja azokat!

 

Ha pedig valaki mégis rosszul lesz, tisztázni kell hogy esetleg szalmonellózis fertőzése van-e? 

Íme a tünetei:

A szalmonellózis szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. A baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel, vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.

 

 

 
 
Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi sportolókat méltattak

Vásárhelyi sportolókat méltattak

A város sportéletében is jelentős értéket képviselő eredményeket elért három fiatal vásárhelyi sportolót köszöntött a pénteken Márky-Zay Péter.
Egy étvágygerjesztő program szombatra

Egy étvágygerjesztő program szombatra

Szeptember 13-án ismét Vásárhelyi Ízök Fesztiválja. A gasztronómiai esemény a dr. Rapcsák András sétálóutcán, a BFMK előtt és az Almáskertben lesz. Részletes program.
Ismét pályázik a kastélyra a vásárhelyi önkormányzat

Ismét pályázik a kastélyra a vásárhelyi önkormányzat

Márki-Zay Péter polgármester úgy fogalmazott: „ezt a küzdelmet nem adjuk föl, nem fogjuk engedni azt, hogy a sok másik ellopott kastély után a szabadkígyósit is ellopják”.
A Wenckheim-ügy újabb fejezete

A Wenckheim-ügy újabb fejezete

A Wenckheim-kastélyra, mint ismeretes hiába pályázott Hódmezővásárhely Önkormányzata, a megvétózott eljárás miatt Békés vármegyének adt.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2025/2
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025/2 2025. 35. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vadhús kóstolástól az illat-totóig - a virágvizektől az akvapóniáig
Vadhús kóstolástól az illat-totóig - a virágvizektől az akvapóniáig Huszonkétféle programon keresztül lehet bebarangolni a Mezőgazdasági Kar épületét szeptember 26-án 18.00 órától a Kutatók Éjszakáján.
 
Kick-box magyar bajnok lett Zsarkó Dániel Péter
Kick-box magyar bajnok lett Zsarkó Dániel Péter A hódmezővásárhelyi ITF Taekwon-do csapat vezetője kiválóan szerepelt, bekerült a VB-re induló magyar nemzeti válogatottba.
 
Tanévnyitó az MGK-n
Tanévnyitó az MGK-n Általános és pótfelvételi eljárás, valamint a nemzetközi felvételi eljárás végén 253 hallgató nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára.
 
Iskolakezdéskor is van jó megoldás
Iskolakezdéskor is van jó megoldás Csaknem 400.000 diák tanul(t) már a Matek Oázis segítségével. A szülők, diákok visszejelzése szerint is megoldást jelentő, könnyen elérhető, és nem kell hozzá különóra.
 
Különleges vendég Vásárhelyen
Különleges vendég Vásárhelyen

Szeptember 3-án délelőtt Márki-Zay Péter polgármester fogadta a Városházán Ukrajna budapesti nagykövetét.

 
Nagyszerű mazsorett siker a győri VB-n
Nagyszerű mazsorett siker a győri VB-n A VB-n részt vett a hódmezővásárhelyi Emerald Dance Team SE, táncosai nagyszerű eredményekkel öregbítették a vásárhelyi mazsorett sportág hírnevét.