






A kerthelyiség hátsó részében fellobbant a tűz, előkerült a palacsinta tészta és egy vaslapát is. Igen, nem tévedés lapáton készült a desszert.
Nézze meg videó beszámolónkat ITT!
Részt venni egy szakácstanulónak országos főzőversenyen, már magában nagy dicsőség és élmény, de az, hogy arany és ezüst érmet szerezzenek, összetettben pedig a harmadik helyen végezzenek, igazán büszkeséggel töltheti el.
Galambos Csaba a Kistópart Étterem tulajdonos, főszakácsa és a HISZK Corvin Mátyás iskola gyakorlatos kis csapata a bogácsi Vendéglátó Tanulók Iskoláinak IX. Országos Szabadtéri Főzőversenyén, neves szakiskolákat utasítva maga mögé, harmadik helyezést ért el.
A verseny minden mozzanatát pontozta a zsűri, mesélték a fiatalok munka közben. Az ízeket, a színvilágot, a felhasznált alapanyagok a mennyiségét, a minőségét sőt még az árát is bírálták a szakemberek. A két napos főzőversenyen egy grill party-t és egy bográcsos főzést kellett prezentálnia a csapatnak. Mindkét menüsor sikert aratott, hisz aranyérmes lett a hagyományos népi módon készült táskalevesük, míg a vaslapáton sült palacsinta ezüstérmet hozott. De például pontlevonás járt azoknak, akik az étkekhez használt díszítést nem grillezték meg.
A versenyen elkészült menüt, a szakmai zsűri után, május 28-án este a Kistópart Étterem kerthelyiségében - mint a képeinken is látható - a hazai közönségnek is bemutatták egy grillparti keretében. A konyhában már kora este nagy volt a sürgés-forgás, szorgos kezek szelték a sajtot a főételhez, az uborkát a salátához. Sok-sok egyéb friss zöldség is került bele még. A polcon sorakozó tányérok mellett várakoztak a húskoszorúk, míg kint a grillen már pirultak az előételhez szükséges kenyérfalatkák.
Az előételnek a pirított bagettre fűszeres sajtkrém, saját készítésű kolbászok kerültek, amelyeket a vendégek salátával fogyasztottak. Az ízlésesen tálalt „elő étek” mindenkinek meghozta az étvágyát.
Következett a főfogás. Különféle húsok, zöldségek, rétes és puliszkagombócok sercegtek a grillen. Az oldalas mellett, sertéshúsból és csirkéből készült hús-copfocskák, póréhagyma levélbe tekert, juhtúróval töltött hús, padlizsán „szendvicsek” és bacon szalonnába tekert puliszkagombócok kerültek a vendégek elé.
Amíg a grillen folyamatosan sültek az ízletes húsok, a kerthelyiség hátsó részében fellobbant a tűz, előkerült a palacsinta tészta és egy vaslapát is. Igen, nem tévedés lapáton készült a desszert. Az innovatív szakácstanulók szakítottak a hagyományos palacsintasütési szokásokkal és egy kiégetett vaslapátot fogtak be erre a célra. A különleges elkészítési módot, tanuló társaiktól lesték el és az ötlettel a Bogácsi Országos Főzőversenyen a zsűrit teljesen lenyűgözték A fiatalok a versenyről hazatérve nem kaptak túl sok „pihenőidőt”, hiszen még a nyár folyamán újabb versenyre készülnek.