KözéletNagyokat nyelni szabad!

2011. május 29., vasárnap
 

A kerthelyiség hátsó részében fellobbant a tűz, előkerült a palacsinta tészta és egy vaslapát is. Igen, nem tévedés lapáton készült a desszert.

 

 

Nézze meg videó beszámolónkat ITT!

 

 

Részt venni egy szakácstanulónak országos főzőversenyen, már magában nagy dicsőség és élmény, de az, hogy arany és ezüst érmet szerezzenek, összetettben pedig a harmadik helyen végezzenek, igazán büszkeséggel töltheti el.

Galambos Csaba a Kistópart Étterem tulajdonos, főszakácsa és a HISZK Corvin Mátyás iskola gyakorlatos kis csapata a bogácsi Vendéglátó Tanulók Iskoláinak IX. Országos Szabadtéri Főzőversenyén, neves szakiskolákat utasítva maga mögé, harmadik helyezést ért el.

A verseny minden mozzanatát pontozta a zsűri, mesélték a fiatalok munka közben. Az ízeket, a színvilágot, a felhasznált alapanyagok a mennyiségét, a minőségét sőt még az árát is bírálták a szakemberek. A két napos főzőversenyen egy grill party-t és egy bográcsos főzést kellett prezentálnia a csapatnak. Mindkét menüsor sikert aratott, hisz aranyérmes lett a hagyományos népi módon készült táskalevesük, míg a vaslapáton sült palacsinta ezüstérmet hozott. De például pontlevonás járt azoknak, akik az étkekhez használt díszítést nem grillezték meg.

A versenyen elkészült menüt, a szakmai zsűri után, május 28-án este a Kistópart Étterem kerthelyiségében - mint a képeinken is látható - a hazai közönségnek is bemutatták egy grillparti keretében. A konyhában már kora este nagy volt a sürgés-forgás, szorgos kezek szelték a sajtot a főételhez, az uborkát a salátához. Sok-sok egyéb friss zöldség is került bele még.  A polcon sorakozó tányérok mellett várakoztak a húskoszorúk, míg kint a grillen már pirultak az előételhez szükséges kenyérfalatkák.

Az előételnek a pirított bagettre fűszeres sajtkrém, saját készítésű kolbászok kerültek, amelyeket a vendégek salátával fogyasztottak. Az ízlésesen tálalt „elő étek” mindenkinek meghozta az étvágyát.

Következett a főfogás. Különféle húsok, zöldségek, rétes és puliszkagombócok sercegtek a grillen. Az oldalas mellett, sertéshúsból és csirkéből készült hús-copfocskák, póréhagyma levélbe tekert, juhtúróval töltött hús, padlizsán „szendvicsek” és bacon szalonnába tekert puliszkagombócok kerültek a vendégek elé.

Amíg a grillen folyamatosan sültek az ízletes húsok, a kerthelyiség hátsó részében fellobbant a tűz, előkerült a palacsinta tészta és egy vaslapát is. Igen, nem tévedés lapáton készült a desszert. Az innovatív szakácstanulók szakítottak a hagyományos palacsintasütési szokásokkal és egy kiégetett vaslapátot fogtak be erre a célra. A különleges elkészítési módot, tanuló társaiktól lesték el és az ötlettel a Bogácsi Országos Főzőversenyen a zsűrit teljesen lenyűgözték  A fiatalok a versenyről hazatérve nem kaptak túl sok „pihenőidőt”, hiszen még a nyár folyamán újabb versenyre készülnek.

 
 
Saja Boglárka
 

Olvassa el ezt is!

Gyermeknap Vásárhelyen

Gyermeknap Vásárhelyen

Idén első alkalommal Hódmezővásárhely valamennyi kulturális intézménye hozzájárul a Városi Gyermeknap programjaihoz. Részletes program.

Dühös lett – közlekedési tábla, Fidesz iroda üvege bánta

Dühös lett – közlekedési tábla, Fidesz iroda üvege bánta

A bíróság garázdaság és rongálás vétségében mondta ki bűnösnek mint különös visszaesőt, és a szabadságvesztés mellett, az okozott kárt is meg kell téríteniw.
A bíróság szerint sem tartható népszavazás

A bíróság szerint sem tartható népszavazás

Helyben hagyta a Szegedi Törvényszék a hódmezővásárhelyi helyi választási bizottság döntését, amely nem hitelesítette a benyújtott helyi népszavazási kérdést.

Családi események Hódmezővásárhelyen 2025

Családi események Hódmezővásárhelyen 2025

2025. 18. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 

És ezt már olvasta?

Az év online diákmédiuma lett a vásárhelyi Liszt média
Az év online diákmédiuma lett a vásárhelyi Liszt média Az Országos Ifjúsági Sajtófesztivál a fiatal újságírók és rádiósok legnagyobb éves találkozója. Idén is díjazták a legjobb diákújságírókat.
 
A szépségipar vásárhelyi díjazottjai
A szépségipar vásárhelyi díjazottjai Balatonfüreden rendezték meg a Magyar Fodrász-Kozmetikus-Körmös Egyesület és Balatonfüred Önkormányzatának közös szervezésében a 67. Magyar Bajnokságot.
 
A Gulág táborokról nyílik kiállítás az Emlékpontban
A Gulág táborokról nyílik kiállítás az Emlékpontban Szembesítés címmel nyílik a szovjet kényszermunkatáborokba elhurcoltakról kiállítás kedden Hódmezővásárhelyen az Emlékpontban.
 
Sárgulás Vásárhelyen
Sárgulás Vásárhelyen Május 23-án 154 végzős hallgató búcsúzott – ha nem is véglegesen – az alma matertől a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Karán.
 
A Kosársuli a 7. helyen zárta a szezont
 A Kosársuli a 7. helyen zárta a szezont

Véget ért a 2024/25-ös szezon a Vásárhelyi Kosársuli számára. Saša Vejinović csapata 100 pont fölé jutott és főlényes sikert aratott a Sopron elleni visszavágón.

 
Ünnepnapok, pihenőnapok 2026-ban
Ünnepnapok, pihenőnapok 2026-ban 2026-ban ismét 3 munkanapot helyeznek át, így hosszúhétvégékké egészítenek ki ünnepnapokat. Például a 2026-os év egy négynapos hosszúhétvégével fog kezdődni.
 
Erdős Péter emlékkiállítás az Alföldi Galériában
Erdős Péter emlékkiállítás az Alföldi Galériában Csaknem száz alkotás, a festmények mellett akvarellek, grafikák és kerámiák is láthatók a tavaly elhunyt művész emlékére rendezett kiállításon.