KözéletNagyokat nyelni szabad!

2011. május 29., vasárnap
 

A kerthelyiség hátsó részében fellobbant a tűz, előkerült a palacsinta tészta és egy vaslapát is. Igen, nem tévedés lapáton készült a desszert.

 

 

Nézze meg videó beszámolónkat ITT!

 

 

Részt venni egy szakácstanulónak országos főzőversenyen, már magában nagy dicsőség és élmény, de az, hogy arany és ezüst érmet szerezzenek, összetettben pedig a harmadik helyen végezzenek, igazán büszkeséggel töltheti el.

Galambos Csaba a Kistópart Étterem tulajdonos, főszakácsa és a HISZK Corvin Mátyás iskola gyakorlatos kis csapata a bogácsi Vendéglátó Tanulók Iskoláinak IX. Országos Szabadtéri Főzőversenyén, neves szakiskolákat utasítva maga mögé, harmadik helyezést ért el.

A verseny minden mozzanatát pontozta a zsűri, mesélték a fiatalok munka közben. Az ízeket, a színvilágot, a felhasznált alapanyagok a mennyiségét, a minőségét sőt még az árát is bírálták a szakemberek. A két napos főzőversenyen egy grill party-t és egy bográcsos főzést kellett prezentálnia a csapatnak. Mindkét menüsor sikert aratott, hisz aranyérmes lett a hagyományos népi módon készült táskalevesük, míg a vaslapáton sült palacsinta ezüstérmet hozott. De például pontlevonás járt azoknak, akik az étkekhez használt díszítést nem grillezték meg.

A versenyen elkészült menüt, a szakmai zsűri után, május 28-án este a Kistópart Étterem kerthelyiségében - mint a képeinken is látható - a hazai közönségnek is bemutatták egy grillparti keretében. A konyhában már kora este nagy volt a sürgés-forgás, szorgos kezek szelték a sajtot a főételhez, az uborkát a salátához. Sok-sok egyéb friss zöldség is került bele még.  A polcon sorakozó tányérok mellett várakoztak a húskoszorúk, míg kint a grillen már pirultak az előételhez szükséges kenyérfalatkák.

Az előételnek a pirított bagettre fűszeres sajtkrém, saját készítésű kolbászok kerültek, amelyeket a vendégek salátával fogyasztottak. Az ízlésesen tálalt „elő étek” mindenkinek meghozta az étvágyát.

Következett a főfogás. Különféle húsok, zöldségek, rétes és puliszkagombócok sercegtek a grillen. Az oldalas mellett, sertéshúsból és csirkéből készült hús-copfocskák, póréhagyma levélbe tekert, juhtúróval töltött hús, padlizsán „szendvicsek” és bacon szalonnába tekert puliszkagombócok kerültek a vendégek elé.

Amíg a grillen folyamatosan sültek az ízletes húsok, a kerthelyiség hátsó részében fellobbant a tűz, előkerült a palacsinta tészta és egy vaslapát is. Igen, nem tévedés lapáton készült a desszert. Az innovatív szakácstanulók szakítottak a hagyományos palacsintasütési szokásokkal és egy kiégetett vaslapátot fogtak be erre a célra. A különleges elkészítési módot, tanuló társaiktól lesték el és az ötlettel a Bogácsi Országos Főzőversenyen a zsűrit teljesen lenyűgözték  A fiatalok a versenyről hazatérve nem kaptak túl sok „pihenőidőt”, hiszen még a nyár folyamán újabb versenyre készülnek.

 
 
Saja Boglárka
 

Olvassa el ezt is!

Nagyszerű mazsorett siker a győri VB-n

Nagyszerű mazsorett siker a győri VB-n

A VB-n részt vett a hódmezővásárhelyi Emerald Dance Team SE, táncosai nagyszerű eredményekkel öregbítették a vásárhelyi mazsorett sportág hírnevét.
Elkezdődött a BFMK nézőterének felújítása

Elkezdődött a BFMK nézőterének felújítása

Júniusi légkondícináló felszerelése után nagy munkálatokkal folytatódik a BFMK színháztermének teljes felújítása.
Már megint... és még meddig?

Már megint... és még meddig?

A kerékpárosok közül sokan még a jobbkéz szabállyal sincsenek tisztában, sőt a zebrán való áthaladás szabályával sem.
Vásárhelyi sportolókat méltattak

Vásárhelyi sportolókat méltattak

A város sportéletében is jelentős értéket képviselő eredményeket elért három fiatal vásárhelyi sportolót köszöntött a pénteken Márky-Zay Péter.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2025/2
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025/2 2025. 35. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vadhús kóstolástól az illat-totóig - a virágvizektől az akvapóniáig
Vadhús kóstolástól az illat-totóig - a virágvizektől az akvapóniáig Huszonkétféle programon keresztül lehet bebarangolni a Mezőgazdasági Kar épületét szeptember 26-án 18.00 órától a Kutatók Éjszakáján.
 
Egy étvágygerjesztő program szombatra
Egy étvágygerjesztő program szombatra Szeptember 13-án ismét Vásárhelyi Ízök Fesztiválja. A gasztronómiai esemény a dr. Rapcsák András sétálóutcán, a BFMK előtt és az Almáskertben lesz. Részletes program.
 
Kick-box magyar bajnok lett Zsarkó Dániel Péter
Kick-box magyar bajnok lett Zsarkó Dániel Péter A hódmezővásárhelyi ITF Taekwon-do csapat vezetője kiválóan szerepelt, bekerült a VB-re induló magyar nemzeti válogatottba.
 
Ismét pályázik a kastélyra a vásárhelyi önkormányzat
Ismét pályázik a kastélyra a vásárhelyi önkormányzat Márki-Zay Péter polgármester úgy fogalmazott: „ezt a küzdelmet nem adjuk föl, nem fogjuk engedni azt, hogy a sok másik ellopott kastély után a szabadkígyósit is ellopják”.
 
Tanévnyitó az MGK-n
Tanévnyitó az MGK-n Általános és pótfelvételi eljárás, valamint a nemzetközi felvételi eljárás végén 253 hallgató nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára.
 
Iskolakezdéskor is van jó megoldás
Iskolakezdéskor is van jó megoldás Csaknem 400.000 diák tanul(t) már a Matek Oázis segítségével. A szülők, diákok visszejelzése szerint is megoldást jelentő, könnyen elérhető, és nem kell hozzá különóra.