
Ha Galambos Csaba, a hódmezővásárhelyi Kistópart vendéglő vezetője valamit kitalál, az csak jó lehet! Hódmezővásárhelyen jól ismert, hogy több, nála gyakorlaton lévő corvinos szakácstanuló hazai és nemzetközi sikerénél bábáskodott eddig is. Ezúttal a hétvégén, ő hívja versenyszerű kulináris „élménykedésre” az éttermek szakácsait és az amatőr konyhaművészeket.
Július 16-án Hódmezővásárhelyen az Erzsébeti úton, a Villeroy& Boch Sportcsarnok melletti füves területen a tunning show-val egy időben rendezik az I. Hódmezővásárhelyi Főzőverseny és Bemutatót. A versenykiírás szerint minden vendéglátással foglalkozó céget szívesen látnak, és persze a „csak” főzni szerető amatőröket, vendéglátóipari tanulókat is. Mint azt Galambos Csaba szervező a Vásárhelyi Híreknek elmondta, természetesen külön kategóriában indulnak a profik és az amatőrök. Grill és bográcsos ételek készítése a feladat. A verseny részleteiről Galambos Csaba elmondta, az Éttermi kategóriánál bármilyen grillezési formában tetszés szerinti húsféléket lehet készíteni. A lényeg, hogy minden - még a köret is - grillezve legyen. Grillezett, roston sült, nyárson sült ételeket kell készíteni, amelyek akár különlegességek is lehetnek, a hozzá illő grillezhető gyümölcsökkel, zöldségekkel és salátaköretekkel szervírozva. A szervező azt is elmondta, a szükséges nyersanyagokról, eszközökről, beleértve a főzősátrakat is, minden csapat saját maga kell, hogy gondoskodjon.
A Bográcsos kategória valamivel egyszerűbb, hiszen minden csapatnak bográcsban kell elkészíteni az ételt a magukkal hozott nyersanyagokból, a szintén magukkal hozott eszközökkel. Galambos Csaba hangsúlyozta, a zsűri figyelembe veszi a hagyományok őrzése mellett, az újszerű megjelenítést, a régi receptek újra feldolgozását,, a színben, ízben, anyagban harmonikus összetételét, az étel jellegének megfelelő technológia alkalmazását. Végül, de nem utolsó sorban számít majd a szakszerű, tiszta, adagolás és tálalás és a jó hangulat. Galambos megerősítette, ez utóbbi a hagyományteremtő első vásárhelyi Főzőverseny mottója is. Vagyis 'jó hangulat, jó ízek, kiváló ötletek.'