Kultúra, oktatásMúzeumok Éjszakája Vásárhelyen

2024. június 21., péntek
 
Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen

Gólpassz és gólöröm témájában zajlanak június 22-én a Múzeumok Éjszakája programjai országszerte és Hódmezővásárhelyen.

 

 

 

 

 

A tárlatvezetéseken túl gombfoci bemutató és bajnokság, valamint múzeumi kincskereső is várja a családokat szombaton délután 5 órától egészen késő estig a Tornyai János Múzeumban. A közgyűjteményi barangoló esten az Alföldi Galérián, az Emlékponton és a Németh László Városi Könyvtáron kívül az ortodox templom is megnyílik az érdeklődők előtt.

 

Az évről-évre nagysikerű régészeti fémkeresős és markológépkezelő játék az idén sem maradhat el a Tornyai János Múzeum udvarán, ahol saját, archaikus motívumokkal díszített vászontáskákat is készíthetnek a kreatív látogatók. A múzeum „friss” időszaki kiállításait egyedi vezetésekkel fedezhetik fel a történelem, a régi fotográfiák és a művészet iránt érdeklődők, amelyeken a résztvevők megtudhatják, hogy milyen emlékmű állt ötméteres zászlórúddal a posta és Fekete Sas előterében, milyen hangszeren játszott Hódmezővásárhely közismert fényképésze vagy milyen sokszínű anyaghasználattal dolgozik egy kortárs keramikus-, szobrászművész. A múzeumudvar esti hangulatát zárásként egy könnyed zenei műsor színesíti.

 

Az Alföldi Galériában, az immár hetvenedik Vásárhelyi Őszi Tárlatra készülve, egy különleges visszatekintő kiállításban a tárlatok szervezésében négy évtizeden át aktívan szerepet vállaló Nagy Imre művészettörténész szubjektív gondolatait hallgathatják meg a főtéri kiállítóhelyre betérők. Az Emlékpont retró múltidézése a gulyáskommunizmus hétköznapjaiba „nyit kaput” – focis kifejezéssel élve ‑, valamint egy, a rekeszizmokat megedző humor válogatottat állít ki szombaton. A városi könyvtárban Sonkoly Tibor festőművész kiállítása nyújt kulturális feltöltődést, míg Hódmezővásárhely egyik legkülönlegesebb épületében, a sétáló utcai ortodox templomban a keleti kereszténység szerzetesi világával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

 

A múzeumi est helyszíneit nemcsak a különleges nyitva tartás köti össze, hanem egy feladványokkal felfedező játék is összekapcsolja. A Múzeumok Éjszakáján a belépés 18 év alattiaknak, nyugdíjasoknak és Vásárhely Kártya tulajdonosoknak idén is díjtalan; a valamennyi kiállításra és programra érvényes „felnőtt” sétálójegy ezer forintba kerül. E hétvégén a vásárhelyi muzeális intézmények kizárólag a rendezvények ideje alatt, június 22-én 17 és 22 óra között tartanak nyitva. (Szombaton napközben és vasárnap múzeumi szünnap lesz valamennyi kiállítóhelyen.)

 

A Részletes program ITT! (Kattintson!)

 
 
Forrás: Tornyai Múzeum
VH
 

Olvassa el ezt is!

Múzeumok éjszakája 2024

Múzeumok éjszakája 2024

Idén is gazdag és izgalmas programkínálattal várják az érdeklődőket szombaton délután 5 órától egészen késő estig. Részletes Program.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

2024. 25. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Újabb neveket jelentett be e SZIN

Újabb neveket jelentett be e SZIN

Újabb nemzetközi neveket jelentett be a Coca-Cola SZIN és a legfrissebb hírek szerint, a legnagyobb nyárzáró fesztiválon már teljes a nagyhelyszínek programja. A teljes program ITT!
Befürödhetünk a szökőkutakkal

Befürödhetünk a szökőkutakkal

A napokban várható kánikula miatt a szülőknek érdemes jobban figyelni a szökőkutainkra, amelyeket eredetileg nem fürdésre tervezték.
 

És ezt már olvasta?

A hőség veszélyei
A hőség veszélyei A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért van néhány kiemelten fontos szabály.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Következik a Pál utcai Óvoda
Következik a Pál utcai Óvoda Az idén immár 276 éves Villeroy&Boch cég támogatásával újabb óvodai mosdó alakul át Vásárhelyen.
 
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán Az új BMX pályával Vásárhely ismét bekerült a sportág országos vérkeringésébe. A BMX Racing Kupa harmadik fordulójával avatták fel.
 
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés Hódmezővásárhely Közszolgálatáért kitüntetést adtak át, valamint Hódmezővásárhely Egészségügyéért elismerést öten kaptak idén.
 
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott A Közgyűlés határozata alapján munkássága elismeréseként részesült a díjban, amelyet a Városháza dísztermében adtak át..
 
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége városi elismeréseket adtak át a Városháza dísztermében. Két országos hírnevű sportoló kapott kitüntetést.