Kultúra, oktatásMost még megszeppenni is lehet

2014. december 8., hétfő
 

December 4-én félszáznál több óvodás ment el szüleivel a Németh László Gimnázium, Általános Iskolába, hogy szó szerint és átvitt értelemben is „beleszimatoljon” az iskola légkörébe.

 A hagyományteremtő szándékkal rendezett délutánnak a Szülők Akadémiája címet adták, ám lényegében kötetlen beszélgetésekkel telt a nap, a gyerekeknek pedig játékokkal, kézműveskedéssel, bábozással, énekléssel teremtettek közvetlen és barátságos hangulatot.

 

"Arra gondoltunk, hogy idén a Diákok Őszi Tárlatával elindított folyamatot - hogy óvodások is küldhettek rajzot, festményt - vigyük tovább azzal, hogy a leendő elsősök személyesen is ismerkedjenek meg az iskolával" - mondta Kardosné Kecskeméti Katalin a Vásárhelyi Híreknek.

 

Az igazgatóhelyettes szavai szerint az óvoda-iskola átmenet minden gyerek életében nagy változást jelent, hiszen az éveken át megszokott élet után új környezetbe kerülnek a gyerekek. Az újtól való félelem, a bizonytalanság enyhítése volt a célja a délutánnak.

Hozzátette, egyáltalán nem biztos, hogy a szülők végül hová íratják be gyermeküket, de aki a Németh Lászlóban kezdi a szeptembert, annak legyen egy kicsit ismerős az iskola légköre, a tanterem, a tanító néni.

 

A szülőknek pedig lehetőségük volt tájékozódni és a bennük megfogalmazódottakról kérdezhettek, beszélgethettek, mindezt persze oldott hangulatban. Majsainé Szénási Tímea pszichológus tájékoztatta a szülőket, beszélt a kezdeti iskolai stressz kezeléséről.

Előkerültek a legfontosabbak: a szülői háttér, a szeretetet, amely magabiztosságot kell hogy adjon. Mint hallottuk, nem utolsó sorban elengedhetetlen a szülő és a nevelő együttműködése a gyermek nevelésében. Ez a kölcsönös bizalom fogja majd elősegíteni a tanuló sikeres iskolai előmenetelét. Végül Ritzl Zoltánné az alsó tagozat munkaközösség-vezetője ismertette a szülőknek, hogy a Németh László iskolában milyen választási lehetőségek vannak oktatási, művészeti, szabadidő és sport terén.

 

Amíg a szülők elméletben ismerkedtek az iskolával, addig a gyerekek kézműveskedtek, bábozhattak, énekelhettek és kipróbálhatták a digitális táblát.

A képeken is látható, hogy a gyerekcsapat igen jól érezte magát, óvodástársak játszottak együtt, új barátságok alakultak, de az sem volt baj, ha valamelyik óvodás egy idő után megszeppent a sok újdonságtól, nyugodtan odabújhatott a szüleihez.

 

A délután végén a gyerekek és szüleik Molnár Gézáné vezetésével megnézték a Gyulai József Természettudományos Műhelyt, ahol néhány kísérletet is bemutattak.

A Szülők Akadémiája következő programja január 24-én, szombaton délelőtt lesz.

 
 
B. Szabó Zoltán
 

Olvassa el ezt is!

A 100 legjobb hazai gimnázium

A 100 legjobb hazai gimnázium

A régióból két szegedi gimnázium van a tavalyi tanulmányi és felvételi eredmények, a különböző versenyeken elért helyezések és egyéb adatok felhasználásával rangsorolt százas listán.
Microsoft Office ingyen

Microsoft Office ingyen

Több tízezer forintot spórolhat a család, mert december 4-től minden köznevelésben tanuló diák ingyen letöltheti a Microsoft Office legfrissebb változatát.
Ismét hadüzenet a parlagfű ellen

Ismét hadüzenet a parlagfű ellen

Külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője és a növény- és talajvédelmi feladatkörükben eljáró megyei kormányhivatalok végzik az ellenőrzést.
Hazaköltözzünk Magyarországra? Ne költözzünk? Mi vár ránk otthon?

Hazaköltözzünk Magyarországra? Ne költözzünk? Mi vár ránk otthon?

A hazaköltözzek-ne költözzek haza dilemma kulcstényezőként előkerül a megélhetés költsége és a megszerezhető jövedelem is.
 

És ezt már olvasta?

Újabb 4 tram-train szerelvény készül
Újabb 4 tram-train szerelvény készül A 2017-ben a MÁV-START Zrt.-re kiírt közbeszerzési pályázatban 10 milliárd forintot irányoztak elő a 8+4 darab szerelvény beszerzésére. Vagyis négy további szerelvény ára is lehívható.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 26. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 26. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Ne várjuk a repülőt
Ne várjuk a repülőt Az Európai Unió, hasonlóan a beszüntetett kullancsirtáshoz, a környezetre károsnak ítéli a légi irtást. A szúnyogirtó készítmények engedélye lejárt.
 
Tudnivalók az idei nyári diákmunkáról
Tudnivalók az idei nyári diákmunkáról Július 1-től augusztus 31-ig legalább 800 nappali tagozatos Csongrád-Csanád megyei tanuló vállalhat munkát a Nyári diákmunka 2020 program keretében.
 
Nemzetközi egyháztörténeti életrajzgyűjtemény vásárhelyi szerző közreműködésével
Nemzetközi egyháztörténeti életrajzgyűjtemény vásárhelyi szerző közreműködésével A több mint hétszáz oldalas német nyelvű kiadvány a Habsburg-monarchia megyéspüspökeinek levéltári dokumentációra épülő életrajzait mutatja be.
 
Biztos állás a katonai pálya
Biztos állás a katonai pálya Szentesen most végezték el az alapfelkészítést, Hódmezővásárhelyen a Helyőrségi laktanyában most kezdődött 40 fő katonai pályafutásának alapozása.
 
Árvízvédelmi munkálatok
Árvízvédelmi munkálatok Több helyen is az árvízvédelmet javító beruházás zajlik a Tisza alsó szakaszán. A projekt Hódmezővásárhely közigazgatási területét is érinti.