Kultúra, oktatásMitől jó egy képzés? - Izlandon működik

2015. szeptember 16., szerda
 
Mitől jó egy képzés? - Izlandon működik

A izlandi oktatási rendszert a helyszínen tanulmányozta nemrég, Prof. Dr. Mucsi Imre, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának egykori dékánja, aki több hazai tudományos szervezetnek a tagja. 

 

 

Egyetemisták az izlandi egyetemen (Univ.Is.)

 

 

A Vásárhelyi Híreknek elmondta, figyelemre méltó és a hazai szakképzési rendszer, a duális képzés átalakítása-kialakítása miatt aktuális az izlandi oktatási rendszer működésének megismerése.

Mint mondta, Izlandon az Oktatási, Tudományos és Kulturális Minisztérium felelős a törvényi háttér biztosításáért az oktatás minden szintjén: iskolás kor előtt gondozás és iskola előkészítő, általános és középiskola, felsőoktatás, a tanfolyamos (élethosszig tartó tanulás) és felnőttképzés.

 

Az iskola előtti (bölcsőde, óvoda) és az általános iskolai képzés fenntartói az önkormányzatok, a minisztérium felelős a közép- és felsőoktatás működtetéséért. Bár az oktatás Izlandon hagyományosan az állami szektor feladata, manapság számos magán oktatási intézmény működik mind az iskola előkészítő, mind a közép- és felsőoktatásban.

Hasonlóan a miénkhez, hatéves kortól kötelező az iskola, ott viszont 10 osztályos az általános iskola, amely magában foglalja az alapfokú (1-7. osztály) és az alsó szintű középfokú (8-10. osztály) oktatást.  

A középiskola nem kötelező, de aki elvégzi az általános iskolát, joga van beiratkozni a középiskolába. Ennek két típusa van: gimnázium, amely célját tekintve hasonló a hazaihoz, vagyis az egyetemi továbbtanulást teszi lehetővé, viszont nem lehet vele belépni a munkaerőpiacra, míg a másik lehetőség, a szakközépiskola, ahol együtt folyik az általános és szakmai képzés, és a diákok érettségi bizonyítványt és szakmai végzettséget is szereznek. A diákok általában 16 és 20 éves koruk között járnak ebbe az iskolatípusba. Az általános gimnáziumi oktatás négy éves, és érettségi vizsgával zárul. A szakképzés hossza változó: egy félévtől egészen tíz félévig. Az általános mégis a négy éves képzés itt is. 

Az izlandi felsőoktatásról Mucsi Imre a Vásárhelyi Híreknek elmondta, a modern izlandi felsőoktatás kezdete 1911-re nyúlik vissza, amikor a University of Iceland-ot alapították.  

Izlandon különösen figyelemre méltó a duális képzés rendszere. Igen gyakori, de a megvalósításban eltérések vannak az egyes oktatóhelyek gyakorlatában. Ugyanis van lehetőség arra, hogy maga a képzés is a munkahelyen, munkavégzés közben történjen, illetve az iskolai és a munkahelyi tanulás időtartamát megosztják.

 

Mondhatjuk, hogy ahol a munkahelyi tanulás befejeződik, ott kezdődik a munkahelyi képzés, különösen, ha a munkahelyi képzés az iskolai tanulási periódus végén kezdődik.

 

 A duális képzés alatt olyan képzési formát értünk, melynek keretében az elméleti képzés szakiskolákban, a gyakorlati képzés pedig farmokon, vállalatoknál történik. Az üzem és az iskola kiegészíti egymást. Az iskolákban az általános műveltséget és a szakelméleti ismereteket közvetítő tárgyak oktatása folyik, a gyakorlati (üzemi) képzésben pedig a szakmai képességek fejlesztésén van a hangsúly. Az iskola és az üzem célja egy magasan képzett szakembergárda létrehozása korszerű és modern ismeretanyag elsajátításával.

A gyakorlóhely kiválasztása után háromoldalú szerződést kötnek az érdekeltek: a hallgató, az egyetem és a munkahely.

A tanterveket folyamatosan felülvizsgálják, és állandóan alakítják a munkaerőpiac elvárásainak megfelelően.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vezetőváltás a Hódiák Sportegyesület élén

Vezetőváltás a Hódiák Sportegyesület élén

Az egykori hódiákos 16 éves kora óta atletizál, 3 hónap után a serdülő magyar bajnokságon 3. helyezett lett és egyből a nemzeti válogatott tagjának is meghívták.
Kutatók Éjszakája Vásárhelyen is

Kutatók Éjszakája Vásárhelyen is

A Szegedi Tudományegyetem idén is változatos és izgalmas programokkal várja az érdeklődőket szeptember 25-én. A Mezőgazdasági Kar programja!
A rendes lányok miért nem lesznek gazdagok?

A rendes lányok miért nem lesznek gazdagok?

Mennyi időt és pénzt fordítasz önmagadra? Igen elterjedt tévhit, amit sajnos a reklámok is sugallnak, hogy a megérdemlem érzését tárgyak vásárlásával lehet kiváltani.
Korszerű belgyógyászati és gyermekosztály épül

Korszerű belgyógyászati és gyermekosztály épül

A kórházban az eszköz, a humánerőforrás és tavasszal már az épített infrastruktúra is rendelkezésre áll ahhoz, hogy eredményes gyógyító munka folyjon.
 

És ezt már olvasta?

Jelentős fejlesztések a Mezőgazdasági Karon
Jelentős fejlesztések a Mezőgazdasági Karon A napokban 3 és félmilliárdos beruházással új Takarmányvizsgálót, Informatikai Laboratóriumot és előadótermet avathattak fel az SZTE Mezőgazdasági Karán.
 
Vereséggel végződött az idénynyitó mérkőzés
Vereséggel végződött az idénynyitó mérkőzés A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli felnőtt- és U20-as csapata is a SMAFC vendégeként kezdte a 2021-22-es idényt.
 
Tárkány Szűcs Ernőre emlékező programsorozat
Tárkány Szűcs Ernőre emlékező programsorozat Kétnapos rendezvénnyel emlékezik Hódmezővásárhely városa, valamint a Tárkány Szücs Ernő Kutatócsoport névadójának születési centenáriumán. Részletes program a cikkben.
 
Mi motivál engem? A 7 legfontosabb szempont a munkában
Mi motivál engem? A 7 legfontosabb szempont a munkában A félelem és a bizonytalanság érzése az egyik legveszélyesebb a motivációt tekintve. Van ellene néhány jónak tűnő ötletünk!
 
Elindult a kosárlabda bajnoki szezon
Elindult a kosárlabda bajnoki szezon Hivatalossá váltak a meccsek időpontjai: elindult a bajnokság a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli felnőttcsapatának. A bajnoki idény teljes menetrendje a cikkben.
 
Egyre sűrűbben csilingelnek
Egyre sűrűbben csilingelnek A legújabb hírek szerint, már 10 ezer kilométeren túl vannak a szerelvények. A típusengedély megszerzéséhez ötvenezer kilométert kell megtenniük.
 
Sokat hiányozhatott a rajzóráról
Sokat hiányozhatott a rajzóráról A vásárhelyi kiállításról ellopott egy szobrot, de a tolvajt a bronz kézzel fogható értéke jobban érdekelte, mint a művészeti értéke. Elkészült a vádirat.