
Nagykorúvá vált az országosan és nemzetközileg is tömegeket megmozgató Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok három napos rendezvénye.
Nézze meg video-beszámolónkat ITT!
Tizennyolc év óta hatalmas állatsereglet, szakmai szemlék, díjazások, az elmaradhatatlan nyíróverseny és a pörköltek csalogató illata vonzza minden évben a fiatalokat és időseket Vásárhely határába.
Kilométereken át hömpölygő tömeg, tehénbőgés, kutyaugatás, rotyogó bográcsok, sőt még mászófal is… Hosszan folytathatnánk a felsorolást, ha a XVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napokról beszélünk. Az országos szintű seregszemlén mezőgazdászok garmada hozta el termékeit a közönség elé.
Elmaradhatatlan eleme a három napos kavalkádnak a tenyészállat bemutató, amelyre most francia honból származó szarvasmarha, azaz a Charolais fajta is érkezett. Ezeket a hatalmas, fehér, ám de jámbor jószágokat hazánkban a húsáért tenyésztik. Papp Sándor, már több éve foglalkozik ezekkel az állatokkal, és jól tudja, hogyan kell hatalmas erejükkel bánni. A szakértő elmesélte, hogy a tehenek akár 13 borjút is a világra hoznak életük alatt.
A szakmaiságtól kicsit eltávolodva a szórakozás sem elhanyagolható tényező a három nap alatt. Huszár- és fogatbemutató, na és állatsimogatók hada a baromfitól négylábúig, talán csak a halak a kivétel. Sőt, még agárverseny és vadászkutya bemutató is volt. Az avatatlan szemnek csupán egy hatalmas nagy zöld gyep volt az agárverseny helyszíne, ahol igaz csekély létszámú fajtiszta és keverék eb, fürgén hajtotta a papír és műanyagszalagokból készült „nyulat”.
A tömegben araszolva a vásári kavalkádban szamárbőgés is megütheti a fülünket, hiszen Siklósról ellátogattak a Magyar Parlagi Szamarak is. Az öt éves példányok között – a gyerekek nagy örömére- egy pár hónapos kiscsacsi is kidugta a fejét, hogy beleszagoljon az illatokkal teli levegőbe.
Ha már az illatoknál tartunk, fontos megemlítni, hogy senki sem maradhatott éhen a sok bemutató mellett, hiszen a szokásos étkezési lehetőségeken kívül, közel száz bográcsban, kondérban és hússütő tárcsán készültek a főzőversenyre nevezett ínycsiklandozó étkek.