
A Hód- Menza nonprofit Kft. eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy 40 százalékkal megemelkedhet a helyi termelők részvétele abban az új rendszerben, amelyben a cél, hogy a közétkeztetéshez szükséges alapanyagokat a vásárhelyi termelőktől szerezzék be.
2010 szeptemberében voltak az első próbálkozások, hogy helyi termelőket is bevontak a nyersanyag beszállításba. Feltétele, hogy az adott beszállító egy konyhai telephely egyszeri főzési szükségletét el kell tudni látnia. A Kft végső célja pedig az lenne, hogy az étkeztetéshez szükséges teljes alapanyag mennyiséget a vásárhelyiektől szerezze be. Erről beszélt ma délutáni sajtótájékoztatóján dr. Kovács Pál, ügyvezető igazgató.
Jelenleg pékárut, száraztésztát, friss zöldséget és gyümölcsöt, valamint húsféléket szállítanak a termelők. A mostani helyzet szerint 600 millió forintos beszállítói értékből 200-250 millió származik a helyi termelőktől. Zöldségből és gyümölcsből szeretnénk tovább növelni a helyi termelők arányát- mondta ügyvezető igazgató.
A beszállítói kör összehangolását a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület vállalata magára. A Hód-Menza a Gazdasági Egyesülettel karöltve tárgyal a kistermelőkkel a szerződések megkötésekor is. A logisztikai feladatok ellátása mellett külön figyelemmel kísérik a nyersanyagok származását, a biztos beszállítást és a minőségét, főként a gyümölcs és zöldségfajtáknál.
Beszállító bármelyik kistermelő lehet. A lényeg, hogy egy-egy konyhai telephely egyszeri főzéshez szükséges mennyiségét ellássa. A kakasszéki konyhán például közel kétszáz főre főznek naponta, míg a Cseresnyés Kollégiumban ez a szám sokszor a kétezret is meghaladja. Mivel az étkeztettek száma konyhánként változó, így azok a termelők is esélyhez jutnak, akik napi csupán pár kiló húsfélét vagy éppen zöldséget tudnak szállítani.