SportMárkus Molli ezüstérmes lett az Európa-bajnokságon

2015. szeptember 30., szerda
 
Márkus Molli ezüstérmes lett az Európa-bajnokságon

Az ifjúsági sakk legrangosabb versenyén a 8 éves vásárhelyi kislány, a 9 napos versenyen szenzációs sorozatban verte ellenfeleit.

 

 

 

 

 

A Vásárhelyi Hírekben a múlt hét végén azt írtuk Vásárhely sportéletének egy újabb nagyszerű sikere kezd beérni a Korcsoportos Ifjúsági Sakk Európa-bajnokságon.

Négy nappal később, szeptember 30-án valóban sporttörténetet írt egy 8 éves vásárhelyi kislány, aki ezüstérmes helyezéssel fejezte be az európai ifjúsági sakkélet legnagyobb erőpróbáját.

 

Az EB-t szeptember 21. és október 1. között rendezték meg a horvátországi Porecben. A nyolc év alatti lányok élmezőnyében ott volt a Varga Tamás Általános Iskola 3. osztályos diákja Márkus Molli is, aki a nyáron a Magyar Korcsoportos Bajnokságon 2. helyezésével vívta ki a jogot arra, hogy részt vehessen az EB-n.

 

Az üdülőváros Zatika nevű sportkomplexumában zajló nagyszabású versenyre mintegy 840 sakkozó fiatal adta le nevezését Európa szinte összes országából. Legtöbben, több mint százan Oroszországból érkeztek, míg Magyarországról 18 fiatal - köztük Márkus Molli - ült a táblák mellé.

 

Felnőttek számára is irigylésre méltó kitartással játszott Márkus Molli, aki hosszú és fárasztó 9 részes sorozat első fordulójában egy szerb, a másodikban egy ukrán, a harmadikban pedig egy görög versenyzőt győzött le. A következő két fordulóban kis megtorpanás következett be Mollinál, mert előbb kikapott egy másik ukrán kislánytól majd igen izgalmas döntetlent játszott egy orosz nemzetiségű sakkozóval. A megmaradt 49 fős mezőnyben Molli vasárnap egy török kislánnyal mérkőzött és nyert. A 7. és 8. fordulóban egy-egy orosz sakkozó következett, akit 4 óra 15 perces partiban győzött le. Szeptember 30-án szintén egy orosz kislány volt az ellenfele, akit legyőzve, az Európa-bajnokságon a dobogó második fokára állhatott. 

 

Márkus Molli szereplése azért is különleges teljesítmény, mert hódmezővásárhelyi kislány még sohasem játszott ilyen rangos nemzetközi tornán, főleg nem 8 évesen két éves sakkozói múlttal a háta mögött.

 

Edzőjét  Tőkés Jánost a díjátadást követő órában a Vásárhelyi Hírek arról kérdezte, ifjú tanítványát milyen várakozással indította útjára Horvátországba?

 

- Amikor Mollival befejeztük a felkészülést éreztem, hogy valami nagy dolog van készülőben. Ebben csak megerősített, hogy az EB-re való elutazása előtt 1 nappal megnyert Nagykátán egy országos versenyt. Nem is maga a verseny megnyerése, inkább az azon nyújtott játéka mondatta velem, hogy jó úton járunk, felkészülésünk jól sikerült. Könnyen gondolhattam pozitív dolgokra, mert nem akármilyen sakkozó bontogatja szárnyait Hódmezővásárhelyen. Magamban az 1-3. hely megszerzését tűztem ki célul, bár ezt nem mertem mondani neki, nem akartam a verseny közeledtével, egyébként is ránehezedő nyomást fokozni. Azt persze álmomban sem gondoltam, hogy a 18 főből álló magyar csapat legjobb pontszerzője és egyetlen érmese lesz.

 

Azt is megkérdeztük Tőkés Jánostól, milyennek látja a 8 éves Európa-bajnoki ezüstérmest?

- Két éves szakmai együttműködésünk során, és különösen az EB-re való felkészülésünkkor tapasztaltam a Molliban meglévő hatalmas elszántságot, szorgalmat és kitartást. Hiába tehetséges valaki, ha tehetsége nem párosul ezekkel a személyiségjegyekkel. Mollinál ezek mind együtt vannak ahhoz, hogy sikeres sakkozóvá váljon. Két éve dolgozunk együtt, de még sohasem kellett sem fegyelmezni, sem kellő gyakorlásra ösztönözni. Ez erős belső motivációt, tudatosságot jelez, ami nem megszokott egy 8 éves gyermektől. Mollival öröm dolgozni, sakkozói tudásánál csupán szerénysége nagyobb. Büszke vagyok rá!

Ezúton szeretném megemlíteni édesanyját, Harmos Henriettet, aki nem kevés áldozatvállalással egyengeti kislánya pályafutását, álmainak beteljesülését. A Hódmezővásárhelyi Önkormányzatnak, a Varga Tamás Általános Iskolának – melynek 3. osztályos tanulója – és olyan ismeretlen embereknek is köszönettel tartozunk, akik névvel, vagy név nélkül, anyagilag segítették Molli és édesanyja részvételét ezen a rangos eseményen.

Néhány nap pihenő után, ha Molli is beleegyezik, folytatjuk a munkát, készülünk a következő megmérettetésre - mondta Tőkés János edző, akinek Molli nemzetközi sikere a legnagyobb részt köszönhető. 

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Minden egyes napra jut program

Minden egyes napra jut program

Tizenhat oldalas részletes programismertető füzetet juttattak el minden vásárhelyi háztartásba. Kezdődnek a hagyományos Vásárhelyi Őszi Hetek.
Márkus Molli az élmezőnyben

Márkus Molli az élmezőnyben

Vásárhely sportéletének egy újabb nagyszerű sikere kezd beérni Horvátországban, a Korcsoportos Ifjúsági Sakk Európa-bajnokságon. Mérleg félidőben! Frissítve!
Vásárhelyi ITF Taekwon-do sikerek

Vásárhelyi ITF Taekwon-do sikerek

Gerendáson rendezte meg a Spárta Taekwon-do Klub a VII. Fehér Kupa és VII. Spárta Kupa nevű ITF Taekwon-do versenyt. Eredményekkel.
Megkezdődtek a 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

Megkezdődtek a 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

Az állattenyésztő szakma számára ma már európai hírű a kiállításra a hazai és külföldi kiállítók 50 ezer érdeklődőre számítanak idén is.
 

És ezt már olvasta?

Ismét remekeltek a Máté taekwondosok
Ismét remekeltek a Máté taekwondosok Május 18-án rendezték Budapesten az Ute Jégcsarnokában a  Hungarian Open 2024 Taekwondo Championship küzdelmeit.
 
Ballagás és sárgulás a Mezőgazdasági Karon
Ballagás és sárgulás a Mezőgazdasági Karon Május 17-én a ballagási ünnepség után, délután a sárgulási fogatos menet végigvonulva a városon a végzősök jelképesen búcsúztak Vásárhelytől, amely befogadta őket. Képekkel.
 
Az álattenyésztés háromnapos ünnepe - összegzés
Az álattenyésztés háromnapos ünnepe - összegzés 35 országból érkeztek vendégek és érdeklődők, hogy megnézzék a 31. kiállítást, amit a három nap alatt 54 028-an kerestek fel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 18. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Lucien Hervé kiállítás Zürichben
Lucien Hervé kiállítás Zürichben A kiállításon az Elkán László néven, Hódmezővásárhelyen született fotográfus életművéből már ismert és korábban be nem mutatott fényképek láthatók.
 
Vásárhelyen járt a honvédelmi miniszter
Vásárhelyen járt a honvédelmi miniszter A kadétiskola a dél-magyarországi régió egyik kiemelt katonai nevelő-oktató intézménye lesz. A tervek szerint a 2026-27-es tanévben indulhat el.
 
A mártélyi tájat és az ott megélt közösségi élményeket megörökítő művek tárlata
A mártélyi tájat és az ott megélt közösségi élményeket megörökítő művek tárlata Mindössze két hétig látható a május 11-én megnyílt Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor idei beszámoló kiállítása.