GazdaságMár nem titok az Erste és Hódmezővásárhely közötti megegyezés

2016. június 13., hétfő
 
Már nem titok az Erste és Hódmezővásárhely közötti megegyezés

Az idén április 14-én peren kívül, éppen a bíróság előtt egyezett meg az Erste és a három település. Azonban üzleti titokra hivatkozva nem derült ki hogyan törlesztenek.

 

 

 

 

Az idén áprilisban született megállapodást - illetve a peren kívüli megegyezést - üzleti titokként kezelték. Most azonban június elején, a Hódmezővásárhely Önkormányzat 2016. évi költségvetés módosítása fejezetében található táblázatban szerepel egy 230 millió 369 ezer forintos tétel magyarázata: „részletfizetési megállapodás alapján követelés megfizetése". Ez arra utal, hogy az április 8-i zárt ülésen született határozatot hajtják végre azzal, hogy ezt a pénzt kifizetik. A beterjesztett anyagban a 37.oldalon nevesítve is olvasható az ERSTE törlesztés: 2029. december 31-ig kell megfizetni a több mint 4 milliárdot, beleértve az évente több tízmilliós kamatot. (2016-ban például 80 milliót)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Vásárhelyi Hírekben 2013 óta többször is írtunk, hogy felszámolás alá került  Hódmezővásárhely víziközműcége, a Zsigmondy Béla Zrt. A felszámolást a NAV kezdeményezte. A vásárhelyi önkormányzat tulajdonában álló vízmű 2006-ban több mint hárommilliárd forint értékben bocsátott ki svájcifrank-alapú kötvényt a Raiffeisen Banknál, amit az Erste Bank később megvásárolt. A konstrukció 20 éves futamidőre szólt, az első öt esztendőben csak a kamatokat kellett fizetni. A 2008-ban kezdődött pénzügyi válság ugyan teljesen átírta a kibocsátáskor érvényes feltételeket, a Zsigmondy Béla Zrt. azonban rendben fizette a kamatot, majd a tőkerészleteket is.

Két jogszabályváltozás szerint 2013. január 1-jétől a helyi víziközművagyonnal akkora cégeket kell létrehozni, hogy egyenként legalább 150 ezer lakos ellátását biztosítani tudják.

 

Mivel Hódmezővásárhelyen csak 46 ezren élnek, a Zsigmondynak is társulnia kellett volna valakivel. Ezt a kötvényeket jegyző Erste Bank is támogatta, de kikötötte: csak olyan változást fogad el, amelyben a létrejövő jogutód cég a Zsigmondy Béla Zrt. összes adósságát átvállalja. Mint ismeretes végül némi huzavona után az Alföldvíz Zrt.-be társult Vásárhely.

 

A pert az Erste Bank indította. Eredetileg a korábbi ivóvíz- és csatornaszolgáltató Zsigmondy Béla Zrt.-től szerette volna megkapni a pénzét, amely kötvénytartozás volt. Mivel a vállalattal szemben felszámolási eljárás indult, a víziközműtörvény értelmében vagyona az önkormányzatokra szállt. A pénzintézet ezért náluk nyújtotta be a számlát, amelynek jogosságát Szegedi Törvényszék elismerte. Az idén április 14-én peren kívül, éppen a bíróság előtt egyezett meg az Erste és a három település, azonban egészen mostanáig - érthetetlen módon - a sajtót kizárva üzleti titoknak minősítették a megállapodást..

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Gondolataiból, szívéből és mesterségbeli tudásából adnak élményt

Gondolataiból, szívéből és mesterségbeli tudásából adnak élményt

A nyolcvanéves Hézső Ferenc alkotásaiból nyílt kiállítás vasárnap délben az Alföldi Galériában. Képekkel.
Díszközgyűlés határozatokkal

Díszközgyűlés határozatokkal

A tizennégy képviselő közül ketten nem jelentek meg. Lázár János a választókerület országgyűlési képviselője ez idő alatt szánkózott a fiaival.
Hogyan ismerhető fel a natúr- és biokozmetikum?

Hogyan ismerhető fel a natúr- és biokozmetikum?

A bio – és natúrkozmetikumok népszerűségét meglovagolva a szépségipar ontja magából a természetes ezer szinonimáját felsorakoztató feliratokat.

Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 

És ezt már olvasta?

Korszerű diagnosztikai rendszert kap a vásárhelyi kórház
Korszerű diagnosztikai rendszert kap a vásárhelyi kórház A hódmezővásárhelyi kórház is bekapcsolódik a honvédség egészségügyi ellátásába. A 2018 óta érlelődő döntés most lendületet vett.
 
Kétszeresen nehéz meccs volt
Kétszeresen nehéz meccs volt Lejátszotta a Kosársuli a vásárhelyi kosárlabda történetének egyik legnehezebb meccsét. Elhunyt az egyesület alapítója és elnöke: dr. Elek András.
 
Öt gólos siker a Körösladány ellen
Öt gólos siker a Körösladány ellen Hétközi bajnokit játszott a Hódmezővásárhelyi FC, a csapat zsinórban harmadik győzelmét szerezte meg.
 
470 vásárhelyi mártír
470 vásárhelyi mártír Április 16-a a holokauszt magyar áldozatainak emléknapja. Azokra emlékezünk ezen a napon, akiket a nácizmus zászlaja alatt 77 évvel ezelőtt megfosztottak jogaiktól.
 
Ismét nyerni tudott a Hódmezővásárhelyi FC
Ismét nyerni tudott a Hódmezővásárhelyi FC Habár a HFC-nek kevesebb lehetősége volt, de a csapat szíve a helyén volt és sikerült itthon tartani a három pontot.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 14. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 14. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
A hallás öröme
A hallás öröme Rendszeresen visszakérdez? Az átlagosnál hangosabban beszél, sokszor kiabál? Akkor lehet, hogy Ön is halláscsökkenéssel, ismertebb nevén nagyothallással küzd.