

Pörkölt, sültek, levesek és egyebek- Főzőverseny a XVII. Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon. És egy finom palócleves recept – a Vásárhelyi Hírek ajánlja!
Az Állattenyésztési Napok egyik elmaradhatatlan eleme a bográcsos főzőverseny, amelyről még a szervezők sem tudták megmondani mikor zajlott az első összecsapás. Babgulyás, palócleves, csülökpörkölt és kondás flekken is szerepelt a 25 versenyző csapat étlapjain.
Igazi szakember, Benek Laci bácsi mentorálta a nevezőket az Állattenyésztési Napok bográcsos főzőversenyén. Már a terjengő illatok is vonzották az embereket a bográcsok köré, hát még a látvány. Malacsült pirult a hússütő tárcsán, babgulyás, gombás csülökpörkölt és marha üstöny leves rotyogott a kondérokban. Az ország minden tájáról érkeztek receptek, természetesen szakácsokkal együtt. Kitartóan próbáltuk megszerezni egyik, másik különleges étek receptjét, ám a versenyzők a családi titkot nem egy könnyen fedték fel. Annyit sikerült megtudnunk, hogy az igazi magyaros malacsült lényege a fűszerezés, de a hagymakarikák is fokozzák az ízeket. A főzőverseny a három napos rendezvénysorozattal egyidős. Oláh Ferenc, főszervező még jól emlékszik a kezdeti időszakban, mikor csupán a kiállítók, saját szórakoztatásukra főztek, mindig az aktuális év tenyészállat felhozatalához hűen. Az évek múlásával, már nem csak a közös sütögetésen volt a hangsúly, a résztvevők mindig túl akarták szárnyalni egymást, így hát nyolc éve már tétre megy a verseny.
Levesek, pörköltek, sültek és egyebek. Ebben a négy kategóriában csillogtatták tudásokat a nevezők. Feltétel volt még az is, hogy csakis magyar étel készülhet a tűzhelyeken. A legjobbak díjazása mellett, Benke Laci bácsi saját nagymesteri különdíját is kiosztotta. A zsűri dolga nem csupán a kóstolás volt, hisz a főzőhelyek és szakácsruhák ötletességét, tisztaságát is figyelték.
Azért ezt a finom palócleves receptet érdemes kipróbálni
Hozzávalók négy személyre:
30 dkg marhalábszár
30 dkg krumpli
30 dkg sárgahüvelyű zöldbab
3 sárgarépa
2 fehérrépa
2 dl tejföl
1 közepes vöröshagyma
1/2 zöldpaprika
1 kis paradicsom
1 dl fanyar vörösbor
1 tojásból csipetke
só, bors, pirospaprika, egész kömény,
apróra vágott kapor
Elkészítés: A hagymát kockára vágva, kb. 2 dkg zsíron megfonnyasztod, ráteszed a kockára vágott marhahúst, és kevergetve addig sütöd, míg el nem kezd levet engedni. Ekkor gyorsan elkeversz benne két teáskanál pirospaprikát és rögtön felöntöd a vörösborral. Megsózod, enyhén megborsozod, beleteszed a répákat (több darabra vágva), a zöldpaprikát és a paradicsomot, valamint egy mokkáskanál köménymagot. Kislángon, fedő alatt főzzed, amíg a hús meg nem puhul. A megtisztított zöldbabot 3-4 cm-es darabokra, a krumplit kockára vágva tedd bele, öntsd fel (húslé, húsleves, víz is jó) úgy, hogy majdnem kétszer annyi legyen a lé, mint a sűrűje, ízesítsd meg sóval. Fedő alatt főzd puhára a zöldbabot, majd a tejfölbe egy evőkanál lisztet alaposan elkeverve, habard be vele a levest. Ekkor kell kb. egy evőkanál apróra vágott kaprot adni hozzá. Ha felforrt, belefőzöd a csipetkét, és kész a finom leves.