BulvárMalacsült és palócleves

2011. május 10., kedd
 

Pörkölt, sültek, levesek és egyebek- Főzőverseny a XVII. Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon. És egy finom palócleves recept – a Vásárhelyi Hírek ajánlja!

 

 

 

 

Az Állattenyésztési Napok egyik elmaradhatatlan eleme a bográcsos főzőverseny, amelyről még a szervezők sem tudták megmondani mikor zajlott az első összecsapás. Babgulyás, palócleves, csülökpörkölt és kondás flekken is szerepelt a 25 versenyző csapat étlapjain.

Igazi szakember, Benek Laci bácsi mentorálta a nevezőket az Állattenyésztési Napok bográcsos főzőversenyén.  Már a terjengő illatok is vonzották az embereket a bográcsok köré, hát még a látvány. Malacsült pirult a hússütő tárcsán, babgulyás, gombás csülökpörkölt és marha üstöny leves rotyogott a kondérokban. Az ország minden tájáról érkeztek receptek, természetesen szakácsokkal együtt. Kitartóan próbáltuk megszerezni egyik, másik különleges étek receptjét, ám a versenyzők a családi titkot nem egy könnyen fedték fel. Annyit sikerült megtudnunk, hogy az igazi magyaros malacsült lényege a fűszerezés, de a hagymakarikák is fokozzák az ízeket. A főzőverseny a három napos rendezvénysorozattal egyidős. Oláh Ferenc, főszervező még jól emlékszik a kezdeti időszakban, mikor csupán a kiállítók, saját szórakoztatásukra főztek, mindig az aktuális év tenyészállat felhozatalához hűen. Az évek múlásával, már nem csak a közös sütögetésen volt a hangsúly, a résztvevők mindig túl akarták szárnyalni egymást, így hát nyolc éve már tétre megy a verseny.

Levesek, pörköltek, sültek és egyebek. Ebben a négy kategóriában csillogtatták tudásokat a nevezők. Feltétel volt még az is, hogy csakis magyar étel készülhet a tűzhelyeken. A legjobbak díjazása mellett, Benke Laci bácsi saját nagymesteri különdíját is kiosztotta. A zsűri dolga nem csupán a kóstolás volt, hisz a főzőhelyek és szakácsruhák ötletességét, tisztaságát is figyelték. 

 

Azért ezt a finom palócleves receptet érdemes kipróbálni

 

Hozzávalók négy személyre:

 

30 dkg marhalábszár
30 dkg krumpli
30 dkg sárgahüvelyű zöldbab
3 sárgarépa
2 fehérrépa
2 dl tejföl
1 közepes vöröshagyma
1/2 zöldpaprika
1 kis paradicsom
1 dl fanyar vörösbor
1 tojásból csipetke
só, bors, pirospaprika, egész kömény,
apróra vágott kapor

 

Elkészítés: A hagymát kockára vágva, kb. 2 dkg zsíron megfonnyasztod, ráteszed a kockára vágott marhahúst, és kevergetve addig sütöd, míg el nem kezd levet engedni. Ekkor gyorsan elkeversz benne két teáskanál pirospaprikát és rögtön felöntöd a vörösborral. Megsózod, enyhén megborsozod, beleteszed a répákat (több darabra vágva), a zöldpaprikát és a paradicsomot, valamint egy mokkáskanál köménymagot. Kislángon, fedő alatt főzzed, amíg a hús meg nem puhul. A megtisztított zöldbabot 3-4 cm-es darabokra, a krumplit kockára vágva tedd bele, öntsd fel (húslé, húsleves, víz is jó) úgy, hogy majdnem kétszer annyi legyen a lé, mint a sűrűje, ízesítsd meg sóval. Fedő alatt főzd puhára a zöldbabot, majd a tejfölbe egy evőkanál lisztet alaposan elkeverve, habard be vele a levest. Ekkor kell kb. egy evőkanál apróra vágott kaprot adni hozzá. Ha felforrt, belefőzöd a csipetkét, és kész a finom leves.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Különleges vendég Vásárhelyen

Különleges vendég Vásárhelyen

Szeptember 3-án délelőtt Márki-Zay Péter polgármester fogadta a Városházán Ukrajna budapesti nagykövetét.

A Helyőrségi Zenekar a budapesti fesztiválon

A Helyőrségi Zenekar a budapesti fesztiválon

Új Szent István-napi hagyomány: katonazenekarok a budapesti Kossuth téren. Hat katonazenekar, összesen 230 zenész adott műsort.

Ünnepség Hódmezővásárhelyen

Ünnepség Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhelyen augusztus 20-án délelőtt a hagyományoknak megfelelően ünnepséget rendeztek a Szent István téren.
Nagyszerű mazsorett siker a győri VB-n

Nagyszerű mazsorett siker a győri VB-n

A VB-n részt vett a hódmezővásárhelyi Emerald Dance Team SE, táncosai nagyszerű eredményekkel öregbítették a vásárhelyi mazsorett sportág hírnevét.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2025/2
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025/2 2025. 35. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vadhús kóstolástól az illat-totóig - a virágvizektől az akvapóniáig
Vadhús kóstolástól az illat-totóig - a virágvizektől az akvapóniáig Huszonkétféle programon keresztül lehet bebarangolni a Mezőgazdasági Kar épületét szeptember 26-án 18.00 órától a Kutatók Éjszakáján.
 
Egy étvágygerjesztő program szombatra
Egy étvágygerjesztő program szombatra Szeptember 13-án ismét Vásárhelyi Ízök Fesztiválja. A gasztronómiai esemény a dr. Rapcsák András sétálóutcán, a BFMK előtt és az Almáskertben lesz. Részletes program.
 
Kick-box magyar bajnok lett Zsarkó Dániel Péter
Kick-box magyar bajnok lett Zsarkó Dániel Péter A hódmezővásárhelyi ITF Taekwon-do csapat vezetője kiválóan szerepelt, bekerült a VB-re induló magyar nemzeti válogatottba.
 
Ismét pályázik a kastélyra a vásárhelyi önkormányzat
Ismét pályázik a kastélyra a vásárhelyi önkormányzat Márki-Zay Péter polgármester úgy fogalmazott: „ezt a küzdelmet nem adjuk föl, nem fogjuk engedni azt, hogy a sok másik ellopott kastély után a szabadkígyósit is ellopják”.
 
Tanévnyitó az MGK-n
Tanévnyitó az MGK-n Általános és pótfelvételi eljárás, valamint a nemzetközi felvételi eljárás végén 253 hallgató nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára.
 
Iskolakezdéskor is van jó megoldás
Iskolakezdéskor is van jó megoldás Csaknem 400.000 diák tanul(t) már a Matek Oázis segítségével. A szülők, diákok visszejelzése szerint is megoldást jelentő, könnyen elérhető, és nem kell hozzá különóra.