Kultúra, oktatásMagyar és román pedagógusok szakmai továbbképzése

2012. július 12., csütörtök
 
Magyar és román pedagógusok szakmai továbbképzése

A Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programban meghirdetett „Együtt a megismerés útján” című pályázat nyerteseként közel 180 ezer euros projektben vesz részt tanáraival és diákjaival a Németh László Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda, valamint vezető partnerként a romániai Şcoala Generală Aurel Vlaicu általános iskola.

 

Képeinken a tanfolyam résztvevői Moneasaban

 

A Németh László iskola által elnyert 63 434 euro pályázati összeget a hódmezővásárhelyi Önkormányzat az önrésszel kiegészítette.

A márciusban indult és 2013. februárig tartó projektben 40 pedagógus és 120 tanuló vesz részt. Az ütemtervnek megfelelően júniusban illetve július első hetében két-két napon  továbbképzést tartottak a romániai Moneasaban (Mennyházán). Legközelebb pedig szeptember elején Hódmezővásárhelyen tartanak két-két napos továbbképzést.

Mint arról márciusban írtunk, a továbbképzések mellett a román iskola tanulói Mártélyon a Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Központban a természeti értékek megőrzését, a környezettudatosságot erősítő programokban vesznek részt, a magyar gyerekek pedig, egy hasonló adottságú aradi központba utaznak majd.

 

Az Aurel Vlaicu Általános Iskola 995 tanulóval működő két és többtannyelvű oktatási intézmény , amelyben  61 pedagógus tanít, közülük 15-en magyar nemzetiségűek. A magyar osztályokban jelenleg 113-an tanulnak.

 

Olvassa el ezt is!

Megoldás a kóbor macskák elszaporodására

Megoldás a kóbor macskák elszaporodására

Újabb ingyenes macska ivartalanítási programot indított a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete egy svájci alapítvány támogatásával.
Elhunyt Mátray Attila

Elhunyt Mátray Attila

45 éves korában elhunyt Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke.
Ismét nyerni tudott a Hódmezővásárhelyi FC

Ismét nyerni tudott a Hódmezővásárhelyi FC

Habár a HFC-nek kevesebb lehetősége volt, de a csapat szíve a helyén volt és sikerült itthon tartani a három pontot.
Korszerű diagnosztikai rendszert kap a vásárhelyi kórház

Korszerű diagnosztikai rendszert kap a vásárhelyi kórház

A hódmezővásárhelyi kórház is bekapcsolódik a honvédség egészségügyi ellátásába. A 2018 óta érlelődő döntés most lendületet vett.
 

És ezt már olvasta?

Kétszeresen nehéz meccs volt
Kétszeresen nehéz meccs volt Lejátszotta a Kosársuli a vásárhelyi kosárlabda történetének egyik legnehezebb meccsét. Elhunyt az egyesület alapítója és elnöke: dr. Elek András.
 
Öt gólos siker a Körösladány ellen
Öt gólos siker a Körösladány ellen Hétközi bajnokit játszott a Hódmezővásárhelyi FC, a csapat zsinórban harmadik győzelmét szerezte meg.
 
470 vásárhelyi mártír
470 vásárhelyi mártír Április 16-a a holokauszt magyar áldozatainak emléknapja. Azokra emlékezünk ezen a napon, akiket a nácizmus zászlaja alatt 77 évvel ezelőtt megfosztottak jogaiktól.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 14. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 14. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
A hallás öröme
A hallás öröme Rendszeresen visszakérdez? Az átlagosnál hangosabban beszél, sokszor kiabál? Akkor lehet, hogy Ön is halláscsökkenéssel, ismertebb nevén nagyothallással küzd.
 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Hogyan ismerhető fel a natúr- és biokozmetikum?
Hogyan ismerhető fel a natúr- és biokozmetikum?

A bio – és natúrkozmetikumok népszerűségét meglovagolva a szépségipar ontja magából a természetes ezer szinonimáját felsorakoztató feliratokat.