Kultúra, oktatásMagyar és román pedagógusok szakmai továbbképzése

2012. július 12., csütörtök
 
Magyar és román pedagógusok szakmai továbbképzése

A Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programban meghirdetett „Együtt a megismerés útján” című pályázat nyerteseként közel 180 ezer euros projektben vesz részt tanáraival és diákjaival a Németh László Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda, valamint vezető partnerként a romániai Şcoala Generală Aurel Vlaicu általános iskola.

 

Képeinken a tanfolyam résztvevői Moneasaban

 

A Németh László iskola által elnyert 63 434 euro pályázati összeget a hódmezővásárhelyi Önkormányzat az önrésszel kiegészítette.

A márciusban indult és 2013. februárig tartó projektben 40 pedagógus és 120 tanuló vesz részt. Az ütemtervnek megfelelően júniusban illetve július első hetében két-két napon  továbbképzést tartottak a romániai Moneasaban (Mennyházán). Legközelebb pedig szeptember elején Hódmezővásárhelyen tartanak két-két napos továbbképzést.

Mint arról márciusban írtunk, a továbbképzések mellett a román iskola tanulói Mártélyon a Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Központban a természeti értékek megőrzését, a környezettudatosságot erősítő programokban vesznek részt, a magyar gyerekek pedig, egy hasonló adottságú aradi központba utaznak majd.

 

Az Aurel Vlaicu Általános Iskola 995 tanulóval működő két és többtannyelvű oktatási intézmény , amelyben  61 pedagógus tanít, közülük 15-en magyar nemzetiségűek. A magyar osztályokban jelenleg 113-an tanulnak.

 

Olvassa el ezt is!

Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen

Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen

Nem tartották szükségesnek testőrök hadát, amikor Orbán Viktor az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhelyre érkezett.
Ismét remekeltek a Máté taekwondosok

Ismét remekeltek a Máté taekwondosok

Május 18-án rendezték Budapesten az Ute Jégcsarnokában a  Hungarian Open 2024 Taekwondo Championship küzdelmeit.
70. Vásárhelyi Őszi Tárlat

70. Vásárhelyi Őszi Tárlat

A kiállítás a magyar művészet egy szűkebb szegmensét jelenítette meg, az ezredforduló óta azonban jóval szélesebb spektrumot tár a közönség elé.
Tavaszi kullancsinvázió: nem csak az állat, az ember is veszélyben van!

Tavaszi kullancsinvázió: nem csak az állat, az ember is veszélyben van!

A baktérium okozta betegségről, a Lyme-kórról - Lyme borreliosisról -  az utóbbi időben sokat hallunk, mivel az ország egész területén előfordul.
 

És ezt már olvasta?

Befürödhetünk a szökőkutakkal
Befürödhetünk a szökőkutakkal A napokban várható kánikula miatt a szülőknek érdemes jobban figyelni a szökőkutainkra, amelyeket eredetileg nem fürdésre tervezték.
 
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja 1944-ben ezen a napon elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai nap is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 21. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon Június 8-9-én a Magyar Vívó Szövetség megbízásából a Zalaegerszegi Vívó Egylet Tőr utánpótlás Vidék bajnokságot rendezett. Eredmények.
 
Választás 2024
Választás 2024 A június 9-én megtartott választás eredményeként ismét Márki-Zay Péter lett a polgármester. Ezúttal mind a 10 választókerületben a Mindenki Magyarországa nyert.
 
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés Emlékezés más szemmel, Fekete Párduc, vagyis Grosics Gyula és a Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjének személyes barátsága okán.
 
Beindult a Deja Vu
Beindult a Deja Vu Június 6-án délután 5-től nyíltak meg a kapuk az Újszegedi Partfürdőn. Még két napig két helyszínen egymást váltják az előadók, DJ-k.