
Áprilistól a Hódmezővásárhely és vonzáskörzetének gazdálkodói, kistermelői is bekapcsolódhatnak a város közétkeztetésének alapanyag ellátásába.
Kovács Pál, a Hód-Menza Közhasznú Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója tavaly jelentette be, hogy a jelenlegi 20 százalékos beszállítói arányt a duplájára növelné, ezzel is helyzetbe hozva a helyi termelőket, de a helyi beszerzés lehetőségével kevesebb terményt, főzési alapanyagot utaztatnak közúton, ezzel is csökkenthető a rezsiköltség.
Az ügyvezető igazgató a napokban bejelentette, a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesületnél egy jelentkezési lap kitöltésével, a mennyiség és a szállítási ütemezés feltüntetésével lehet jelentkezni. Elsősorban száraztészta, méz, zöldség-gyümölcs beszállítóira számítanak. A szerződések megkötésére április elejétől kerülhet sor.
Mint ismeretes a Vidékfejlesztési Minisztérium rendelete alapján 2010. szeptember 15-től a közétkeztetést végző intézmények, bölcsődék, óvodák, iskolák, hivatalok, egészségügyi intézmények, közbeszerzés nélkül, közvetlenül a helyi termelőtől megvásárolhatják a nyers húst, a zöldséget, gyümölcsöt, tejet és tejterméket, mézet, tojást és gabonát. Így a termelőtől egyenesen a menzára juthatnak a friss élelmiszerek. A bonyolult eljárási rend és jogalkalmazás miatt mostanáig a kistermelők, a mikro-, kis- és középvállalkozások nagyobb társaiknál nehezebben tudtak indulni a közbeszerzési eljárásokban. A kereskedelmi lánc lerövidítésével ugyanakkor a helyi, jelen esetben a Hódmezővásárhely és vonzáskörzete gazdálkodóinak a piacra jutási esélyei növekednek. Az előzetes felmérések alapján körülbelül 45-50 helyi termelőre számítanak.