GazdaságLázár János újabb háborúba kezdett

2011. november 24., csütörtök
 
Lázár János újabb háborúba kezdett

Saját városa problémái miatt boríthatja Lázár János a teljes energiapiacot. Hódmezővásárhely fideszes polgármestere törvényben szabályozná, hogy ne lehessen lekapcsolni az áramot azoknál, akik nem fizetnek rendszerhasználati díjat– ez az energiacégeknek jelentős károkat okozna. Lázár már korábban hadat üzent az EDF Démász vezetőjének.

 

 

 

„Kritikus határt ért el a cég kintlévősége a tartozást felhalmozó önkormányzatoknál" – mondta Délkelet-Magyarországot árammal ellátó EDF Démász. Azt azonban, hogy a nagy tartozók között az egyébként jelentősen eladósodott Hódmezővásárhely is megtalálható-e (a városban az egy főre jutó adósságállomány meghaladja a 400 000 forintot, ennél csak Budapesten, az ötödik kerületben rosszabb a helyzet, derül ki a Progresszív Intézet novemberi felméréséből).

A kérdés azért érdekes, mert Lázár János, a város polgármestere és egyben a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a napokban törvénymódosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely megtiltaná az energiacégeknek, hogy kikapcsolják az áramszolgáltatást azoknál a fogyasztóknál, akik nem fizetik a rendszerhasználati díjat. Ez lényegében azt jelentené, hogy automatikus következmény nélkül lehetne jóval kevesebbet fizetni a szolgáltatásért, az energiacég legfeljebb peres úton hajthatná be jogos követelését.

Több forrásunk egybehangzóan állítja: a város tetemes tartozása állhat a Lázár János kezdeményezésének a hátterében. A városvezető és Thierry Le Boucher az EDF Démász vezére között a viszony közismerten nem felhőtlen: egy WikiLeaks dokumentum is feljegyzi: 2009-ben épp a kikapcsolásokkal kapcsolatos vitás ügyben Le Boucher találkozót kért Lázártól, aki ezt visszautasította, és azt üzente: az új kormány és az új parlament úgy fogja megváltoztatni az energiaszektorral kapcsolatos jogszabályokat, hogy azok a nagyfogyasztók és a lakossági fogyasztók érdekeit és jogait védjék.

A törvényjavaslat általában beszél ellátásbiztonságról és a fogyasztók védelméről, a kikapcsolási tilalom azonban leginkább csak az önkormányzatok és a közvilágítás vonatkozásában értelmezhető. A lakossági áramellátásban ugyanis a számlák integráltan tartalmazzák az áram díját, és a hálózat fenntartásának költségeit, az úgynevezett rendszerhasználati díjat. Nehezen képzelhető el, hogy valaki csak az egyik, vagy a másikat nem fizeti.

A közvilágítással kapcsolatos szerződések azonban városonként és társaságonként is eltérőek, egyes esetekben külön szerződés szól a rendszerhasználati díjról, és külön az áram díjáról. Az EDF Démász lapunknak elmondta, az önkormányzatok, illetve az önkormányzatok által működtetett intézmények esetében gyakori a hosszabb ideig fennálló tartozás, ami az önkormányzatok nehéz pénzügyi helyzetét tükrözi.

Az önkormányzatok közüzemi tartozásai szerte az országban gondokat okoznak, és bár néhány esetben ez valóban az utcák elsötétüléséhez vezethet, a fizetések elmaradása csak a legvégső esetben vezet kikapcsoláshoz. „Az önkormányzatok ugyanis a legjobb adósok” – állítja Boross Norbert, az Elmü kommunikációs igazgatója. Szerinte valóban gyakori, hogy egy-egy önkormányzatnak pénzügyi zavarai támadnak, előbb-utóbb viszont fizetnek, így igyekeznek a városvezetéssel közös megoldások kidolgozásra.

Az E.On szóvivője is hasonlóról számol be az Indexnek. „Figyelembe vesszük az önkormányzatok nehéz anyagi helyzetét, és ehhez alkalmazkodva próbálunk mindkét fél által elfogadott és teljesíthető megállapodásokat kötni, egyedi részletekben történő törlesztésben megállapodni” – mondta Egyházi Nikoletta. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy a közvilágítással kapcsolatos tartozásokat igen kockázatosaknak ítélik, az ügyfelek részéről érkeznek olyan jelzések, amely szerint a közvilágítási tartozásokkal problémáik vannak. „A területünkön tevékenykedő energiakereskedők is jelzik, hogy a közvilágításra kötött szerződéseik keretében az önkormányzatok nem teljesítenek, így ők sem tudják fizetni felénk az elosztói díjakat.”

Nem ez az első eset, hogy a parlamentben ülő fideszes polgármesterek a városuk gyors megsegítése érdekében megbolygatnák a végtelenül összetett energetikai szabályozást: tavaly Kósa Lajos és Lázár János is több javaslatot is sikerrel vitt keresztül az illetékes tárca legnagyobb döbbenetére. Lázár mostani javaslatáról is megkérdeztük az Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, ahol közölték, a politikus nem egyeztetett velük előre az ötletéről. Thierry Le Boucher az EDF Démász vezére nem kommentálta Lázár János módosítóját.

 
 
Forrás: index
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak

Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak

Július 31-én tartotta küldöttgyűlését a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szegeden, a kamarai székházban.
Sajátos üzenet a folyóink szennyezőinek

Sajátos üzenet a folyóink szennyezőinek

Kedves ötletnek tűnik, és inkább a figyelem felkeltését szolgálta a plasztik csónak avatása és vízrebocsátása, amit a Mártélyi Holtág strandján rendeztek július 15-én.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 29. hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 29. hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 Együtt a Kohézióért - Értékteremtő összefogás

Együtt a Kohézióért - Értékteremtő összefogás

A kampány célja, hogy bemutassa és felkeltse a figyelmet arra, hogy miként segíti az EU kohéziós politikája és a kohéziós alap az európai polgárok életminőségét.
 

És ezt már olvasta?

Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor
Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor A táborozás végén szakmai zsűri válogatta ki azt a mintegy hatvan művet, melyeket az idei alkotótábor jövő évi beszámoló kiállításán állítják ki az Alföldi Galériában.
 
Mozgás éjszakája idén is
Mozgás éjszakája idén is Hatodik alkalommal rendezik meg a Mozgás Éjszakáját Hódmezővásárhelyen és Makón, valamint a Hódmezővásárhelyi és Makói járás településein.
 
Hullámverés
Hullámverés Még mindig nem látszik, hogy nyugvópontra kerülne a Hód Úszó SE és a NICS-HSÚVC egybeolvadása, azzal együtt, hogy ennek határideje augusztus 17-e.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is Jó esélyük van beiratkozni valamelyik egyetemre azoknak is, akik tavasszal nem jelentkeztek a felsőoktatásba, de azóta meggondolták magukat.
 
Az ország Imruskája 85 éves lenne
Az ország Imruskája 85 éves lenne A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 85 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében Augusztus elsejétől érvényes Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. Az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.