GazdaságLázár János újabb háborúba kezdett

2011. november 24., csütörtök
 
Lázár János újabb háborúba kezdett

Saját városa problémái miatt boríthatja Lázár János a teljes energiapiacot. Hódmezővásárhely fideszes polgármestere törvényben szabályozná, hogy ne lehessen lekapcsolni az áramot azoknál, akik nem fizetnek rendszerhasználati díjat– ez az energiacégeknek jelentős károkat okozna. Lázár már korábban hadat üzent az EDF Démász vezetőjének.

 

 

 

„Kritikus határt ért el a cég kintlévősége a tartozást felhalmozó önkormányzatoknál" – mondta Délkelet-Magyarországot árammal ellátó EDF Démász. Azt azonban, hogy a nagy tartozók között az egyébként jelentősen eladósodott Hódmezővásárhely is megtalálható-e (a városban az egy főre jutó adósságállomány meghaladja a 400 000 forintot, ennél csak Budapesten, az ötödik kerületben rosszabb a helyzet, derül ki a Progresszív Intézet novemberi felméréséből).

A kérdés azért érdekes, mert Lázár János, a város polgármestere és egyben a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a napokban törvénymódosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely megtiltaná az energiacégeknek, hogy kikapcsolják az áramszolgáltatást azoknál a fogyasztóknál, akik nem fizetik a rendszerhasználati díjat. Ez lényegében azt jelentené, hogy automatikus következmény nélkül lehetne jóval kevesebbet fizetni a szolgáltatásért, az energiacég legfeljebb peres úton hajthatná be jogos követelését.

Több forrásunk egybehangzóan állítja: a város tetemes tartozása állhat a Lázár János kezdeményezésének a hátterében. A városvezető és Thierry Le Boucher az EDF Démász vezére között a viszony közismerten nem felhőtlen: egy WikiLeaks dokumentum is feljegyzi: 2009-ben épp a kikapcsolásokkal kapcsolatos vitás ügyben Le Boucher találkozót kért Lázártól, aki ezt visszautasította, és azt üzente: az új kormány és az új parlament úgy fogja megváltoztatni az energiaszektorral kapcsolatos jogszabályokat, hogy azok a nagyfogyasztók és a lakossági fogyasztók érdekeit és jogait védjék.

A törvényjavaslat általában beszél ellátásbiztonságról és a fogyasztók védelméről, a kikapcsolási tilalom azonban leginkább csak az önkormányzatok és a közvilágítás vonatkozásában értelmezhető. A lakossági áramellátásban ugyanis a számlák integráltan tartalmazzák az áram díját, és a hálózat fenntartásának költségeit, az úgynevezett rendszerhasználati díjat. Nehezen képzelhető el, hogy valaki csak az egyik, vagy a másikat nem fizeti.

A közvilágítással kapcsolatos szerződések azonban városonként és társaságonként is eltérőek, egyes esetekben külön szerződés szól a rendszerhasználati díjról, és külön az áram díjáról. Az EDF Démász lapunknak elmondta, az önkormányzatok, illetve az önkormányzatok által működtetett intézmények esetében gyakori a hosszabb ideig fennálló tartozás, ami az önkormányzatok nehéz pénzügyi helyzetét tükrözi.

Az önkormányzatok közüzemi tartozásai szerte az országban gondokat okoznak, és bár néhány esetben ez valóban az utcák elsötétüléséhez vezethet, a fizetések elmaradása csak a legvégső esetben vezet kikapcsoláshoz. „Az önkormányzatok ugyanis a legjobb adósok” – állítja Boross Norbert, az Elmü kommunikációs igazgatója. Szerinte valóban gyakori, hogy egy-egy önkormányzatnak pénzügyi zavarai támadnak, előbb-utóbb viszont fizetnek, így igyekeznek a városvezetéssel közös megoldások kidolgozásra.

Az E.On szóvivője is hasonlóról számol be az Indexnek. „Figyelembe vesszük az önkormányzatok nehéz anyagi helyzetét, és ehhez alkalmazkodva próbálunk mindkét fél által elfogadott és teljesíthető megállapodásokat kötni, egyedi részletekben történő törlesztésben megállapodni” – mondta Egyházi Nikoletta. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy a közvilágítással kapcsolatos tartozásokat igen kockázatosaknak ítélik, az ügyfelek részéről érkeznek olyan jelzések, amely szerint a közvilágítási tartozásokkal problémáik vannak. „A területünkön tevékenykedő energiakereskedők is jelzik, hogy a közvilágításra kötött szerződéseik keretében az önkormányzatok nem teljesítenek, így ők sem tudják fizetni felénk az elosztói díjakat.”

Nem ez az első eset, hogy a parlamentben ülő fideszes polgármesterek a városuk gyors megsegítése érdekében megbolygatnák a végtelenül összetett energetikai szabályozást: tavaly Kósa Lajos és Lázár János is több javaslatot is sikerrel vitt keresztül az illetékes tárca legnagyobb döbbenetére. Lázár mostani javaslatáról is megkérdeztük az Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, ahol közölték, a politikus nem egyeztetett velük előre az ötletéről. Thierry Le Boucher az EDF Démász vezére nem kommentálta Lázár János módosítóját.

 
 
Forrás: index
 

Olvassa el ezt is!

Az elmúlt évtized legjobb épületei között a BFMK

Az elmúlt évtized legjobb épületei között a BFMK

A modernizmus praktikuma mellé így került oda az anyag szépsége a szépen helyrehozott téglahomlokzatokkal, a vörös fa függönyfallal, a műkő burkolatokkal.
Bessenyei az örök szerelem

Bessenyei az örök szerelem

Özvegye vehemensen védi és ápolja emlékét. Olyan karizmatikus férfi volt, hogy minden nő beleszeretett. Házasságai felemásan sikerültek.
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

Megdolgoztak a sikerért

Megdolgoztak a sikerért

Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 

És ezt már olvasta?

Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában Nemes Fekete Edit alkotásai összekötik a történelmi Délvidéket, a most Vajdaságként ismert territóriumot és a Dél-Alföldet, így Hódmezővásárhelyt is.
 
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.
 
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő Ez az első két magyar város amelyet nem konkrét esemény kapcsán, hanem a két város vezetőinek, gazdasági szereplőinek megismerése miatt keresett fel.  
 
Zárójelentés - Az EVP és az Egészségfejlesztési Iroda 2019-es éve
Zárójelentés -  Az EVP és az Egészségfejlesztési Iroda 2019-es éve A tavalyi mérleg szerint, működésük több ezer vásárhelyi és makói embernek hozott pozitív változást az életébe.