KözéletLázár János: 2010 forradalmát győzelemre visszük

2013. március 15., péntek
 
Lázár János: 2010 forradalmát győzelemre visszük

Több párhuzamot is vont az 1848-as események és 2013 között Lázár János, a Fidesz országgyűlési képviselője március 15-ei ünnepi beszédében, Hódmezővásárhelyen.

 

 

 

 

A Miniszterelnökséget irányító államtitkár hangsúlyozta: míg 165 évvel ezelőtt a forradalmat leverték, addig a mostanit nem fogja Világos követni, nem lesz fegyverletétel és visszarendeződés.

 "2010 forradalmát győzelemre visszük, vívmányait megvédjük és olyan sziklaszilárd alappá tesszük, melyre a következő emberöltők polgári Magyarországát alapozni lehet" - fogalmazott.

 

A politikus beszédében - az egykori hősök tiszteletének hangsúlyozása mellett - párhuzamot vont az ünnep és a jelen eseményei között. Eszerint 1848-ban olyan pillanathoz ért a nemzet, amikor a fontolva haladás már nem volt elegendő, forradalmi változásra volt szükség. Ehhez nemzet és hazafiak kellettek, akik nem csak arról beszéltek, hogy mit miért nem lehet megcsinálni, nemcsak azt hajtogatták, mit miért nem tesz lehetővé a nemzetközi helyzet, miért vonják össze szemöldöküket Bécsben, illetve 2013-ban Washingtonban vagy Brüsszelben - fogalmazott. A forradalmi változásokhoz olyan hazafiak kellenek, akik "határozott igeneket tudnak és mernek mondani". 1848 előtt ez a nemzet egy régimódi ország volt, amelyből hiányzott az öntudatos magyar polgár, de egy maréknyi fiatal demokrata, polgári forradalmat csinált. Mozgásba hoztak egy hatalmas, lassú, régimódi országot, amely végül megújult, és Európa sikeres országává vált. "Azt hiszem ma Magyarországon hasonló folyamat zajlik, hiszen az ország lassabban tud megszabadulni a kommunista örökségtől, mint az 1989-ben gondoltuk." Most is hiányzik a magabíró, az öntudatos polgár, aki tisztában van a jogaival, de nem tér ki a felelősség elől, és tisztában van azzal, hogy mivel tartozik az országnak, a nemzetnek - tette hozzá.

 

Minden intézkedéssel, szóval és tettel "a polgárság megerősítéséről, a polgárrá válás támogatásáról döntünk és cselekszünk" - mondta a Fidesz politikájáról szólva, megemlítve a rezsicsökkentést, az árfolyamgátat, a városok konszolidálását, az új egykulcsos adót, az új polgári törvénykönyvet, az új alaptörvényt. És bár 2010-re az ország többsége megértette, hogy forradalmi változásra van szükség, akárcsak 165 éve, most is az látszik, hogy „kartácstűzben és dzsidások rohamában” kell megvédeni minden vívmányt, amely három éve megszületett, mert a polgári Magyarország megszületése és megerősödése a posztkommunista, régimódi Magyarország érdekeit sérti - fűzte hozzá. "Azonban a mi forradalmunkat nem fogja Világos követni, nem lesz fegyverletétel és visszarendeződés. 2010 forradalmát győzelemre visszük, vívmányait megvédjük, és olyan sziklaszilárd alappá tesszük, melyre a következő emberöltők polgári Magyarországát alapozni lehet"- zárta gondolatait Lázár János.

 

Az ünnepség keretében 56 határon túli magyar tett állampolgársági esküt. Velük együtt Hódmezővásárhelyen már több mint 2400-an tették le az esküt.

 
 
Forrás: MTI
 

Olvassa el ezt is!

Állami kitüntetést kapott dr. Korsós Ágnes

Állami kitüntetést kapott dr. Korsós Ágnes

Hódmezővásárhely címzetes főjegyzőjének három és fél évtizedes kimagasló közszolgálati tevékenysége, a város fejlődését elősegítő munkája elismeréseként tüntették ki.
A HLKC U8-as csapata az országos elődöntőben

A HLKC U8-as csapata az országos elődöntőben

Dobra Ildikó edző: akaraterőből és küzdeni tudásból sokan tanulhatnának ezektől a 7-8 éves lányoktól. A Régió Döntőben az első helyen jutottak tovább. Nagy képpel!
Paci lesz a nyereményből

Paci lesz a nyereményből

Az énekes szólisták és énekegyüttesek között a Szejke Barka Testvérpár lett a kategória győztese. A nyeremény egy részéből egy lovat szeretnének venni.
Mit hallasz: száncsengő vagy vészcsengő szól?

Mit hallasz: száncsengő vagy vészcsengő szól?

Érzelmi túlterhelést okoz a megfelelési kényszer is: ha elhiszed, hogy Karácsony alkalmából mindenkit boldoggá kell tenned. Pedig van megoldás!
 

És ezt már olvasta?

Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában Nemes Fekete Edit alkotásai összekötik a történelmi Délvidéket, a most Vajdaságként ismert territóriumot és a Dél-Alföldet, így Hódmezővásárhelyt is.
 
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.
 
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő Ez az első két magyar város amelyet nem konkrét esemény kapcsán, hanem a két város vezetőinek, gazdasági szereplőinek megismerése miatt keresett fel.