KözéletLázár János: 2010 forradalmát győzelemre visszük

2013. március 15., péntek
 
Lázár János: 2010 forradalmát győzelemre visszük

Több párhuzamot is vont az 1848-as események és 2013 között Lázár János, a Fidesz országgyűlési képviselője március 15-ei ünnepi beszédében, Hódmezővásárhelyen.

 

 

 

 

A Miniszterelnökséget irányító államtitkár hangsúlyozta: míg 165 évvel ezelőtt a forradalmat leverték, addig a mostanit nem fogja Világos követni, nem lesz fegyverletétel és visszarendeződés.

 "2010 forradalmát győzelemre visszük, vívmányait megvédjük és olyan sziklaszilárd alappá tesszük, melyre a következő emberöltők polgári Magyarországát alapozni lehet" - fogalmazott.

 

A politikus beszédében - az egykori hősök tiszteletének hangsúlyozása mellett - párhuzamot vont az ünnep és a jelen eseményei között. Eszerint 1848-ban olyan pillanathoz ért a nemzet, amikor a fontolva haladás már nem volt elegendő, forradalmi változásra volt szükség. Ehhez nemzet és hazafiak kellettek, akik nem csak arról beszéltek, hogy mit miért nem lehet megcsinálni, nemcsak azt hajtogatták, mit miért nem tesz lehetővé a nemzetközi helyzet, miért vonják össze szemöldöküket Bécsben, illetve 2013-ban Washingtonban vagy Brüsszelben - fogalmazott. A forradalmi változásokhoz olyan hazafiak kellenek, akik "határozott igeneket tudnak és mernek mondani". 1848 előtt ez a nemzet egy régimódi ország volt, amelyből hiányzott az öntudatos magyar polgár, de egy maréknyi fiatal demokrata, polgári forradalmat csinált. Mozgásba hoztak egy hatalmas, lassú, régimódi országot, amely végül megújult, és Európa sikeres országává vált. "Azt hiszem ma Magyarországon hasonló folyamat zajlik, hiszen az ország lassabban tud megszabadulni a kommunista örökségtől, mint az 1989-ben gondoltuk." Most is hiányzik a magabíró, az öntudatos polgár, aki tisztában van a jogaival, de nem tér ki a felelősség elől, és tisztában van azzal, hogy mivel tartozik az országnak, a nemzetnek - tette hozzá.

 

Minden intézkedéssel, szóval és tettel "a polgárság megerősítéséről, a polgárrá válás támogatásáról döntünk és cselekszünk" - mondta a Fidesz politikájáról szólva, megemlítve a rezsicsökkentést, az árfolyamgátat, a városok konszolidálását, az új egykulcsos adót, az új polgári törvénykönyvet, az új alaptörvényt. És bár 2010-re az ország többsége megértette, hogy forradalmi változásra van szükség, akárcsak 165 éve, most is az látszik, hogy „kartácstűzben és dzsidások rohamában” kell megvédeni minden vívmányt, amely három éve megszületett, mert a polgári Magyarország megszületése és megerősödése a posztkommunista, régimódi Magyarország érdekeit sérti - fűzte hozzá. "Azonban a mi forradalmunkat nem fogja Világos követni, nem lesz fegyverletétel és visszarendeződés. 2010 forradalmát győzelemre visszük, vívmányait megvédjük, és olyan sziklaszilárd alappá tesszük, melyre a következő emberöltők polgári Magyarországát alapozni lehet"- zárta gondolatait Lázár János.

 

Az ünnepség keretében 56 határon túli magyar tett állampolgársági esküt. Velük együtt Hódmezővásárhelyen már több mint 2400-an tették le az esküt.

 
 
Forrás: MTI
 

Olvassa el ezt is!

Állami kitüntetést kapott dr. Korsós Ágnes

Állami kitüntetést kapott dr. Korsós Ágnes

Hódmezővásárhely címzetes főjegyzőjének három és fél évtizedes kimagasló közszolgálati tevékenysége, a város fejlődését elősegítő munkája elismeréseként tüntették ki.
A HLKC U8-as csapata az országos elődöntőben

A HLKC U8-as csapata az országos elődöntőben

Dobra Ildikó edző: akaraterőből és küzdeni tudásból sokan tanulhatnának ezektől a 7-8 éves lányoktól. A Régió Döntőben az első helyen jutottak tovább. Nagy képpel!
Hullámverés

Hullámverés

Még mindig nem látszik, hogy nyugvópontra kerülne a Hód Úszó SE és a NICS-HSÚVC egybeolvadása, azzal együtt, hogy ennek határideje augusztus 17-e.
Az ország Imruskája 85 éves lenne

Az ország Imruskája 85 éves lenne

A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 85 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 

És ezt már olvasta?

Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor
Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor A táborozás végén szakmai zsűri válogatta ki azt a mintegy hatvan művet, melyeket az idei alkotótábor jövő évi beszámoló kiállításán állítják ki az Alföldi Galériában.
 
Mozgás éjszakája idén is
Mozgás éjszakája idén is Hatodik alkalommal rendezik meg a Mozgás Éjszakáját Hódmezővásárhelyen és Makón, valamint a Hódmezővásárhelyi és Makói járás településein.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is Jó esélyük van beiratkozni valamelyik egyetemre azoknak is, akik tavasszal nem jelentkeztek a felsőoktatásba, de azóta meggondolták magukat.
 
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak Július 31-én tartotta küldöttgyűlését a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szegeden, a kamarai székházban.
 
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében Augusztus elsejétől érvényes Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. Az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.
 
Halálos baleset Vásárhelynél a 47-esen
Halálos baleset Vásárhelynél a 47-esen 50 év körüli férfi vezette azt a személyautót, amely kisodródott, majd felborult Vásárhely határában a motocross pályához vezető bekötőút közelében.