

Egy országos kezdeményezés részeként a vásárhelyi Gilicze Zsolt tanyáján budapesti fiatalok ismerkedtek a gazdálkodás fortélyaival. Ma utaztak haza. Következnek az élménybeszámolók.
Mint arról már a Vásárhelyi Hírekben is írtunk, a kezdeményezés alapgondolata, olyan kommunikációs programsorozatot létrehozni, amely eléri azokat a fiatal városi fogyasztókat, akik egyébként nyitottak a vidékre, illetve számít nekik, hogy milyen életmódot folytatnak. A 91 jelentkező közül kiválasztott fiatalok most a maga valóságában látják Magyarország hátsó udvarát – tájékoztatott Mikula Lajos.
Megírtuk, az országos akció első „fecskéiként”, öt napig két egyetemista vendégeskedett Gilicze Zsolt fiatal hódmezővásárhelyi gazdálkodónál. Az első két fiatal, Hajniss Ildikó és Asztalos Miklós július 11-én érkezett haza Hódmezővásárhelyről, ahol tanyasi gazdálkodásban vettek részt. Hamarosan megírják és blogjaikon közzé teszik élményeiket. Most még csak az Agrya elnöke, Mikula Lajos blogjából tudjuk hogyan teltek a napok. Ahogyan az elnök írja: „az első csapat a legkeményebb helyre ment, Gilicze Zsolthoz. Mindenképpen meg akartam őket látogatni. Láthatóan jól érzik magukat a körülmények ellenére, vagy talán pont amiatt. Az élményeiket majd leírják ők maguk. Egy gondjuk van, a korai kelés. Amikor megkérdeztem, hogy mi a véleményük a melóról, Asztalos Miki azt mondta: „Zsolti egész évben azt csinálja, amit én csak néhány napig. Nagyon kicsinek érzem magam.”
Augusztus végéig összesen harminc városi fiatal tölt el egy-egy hetet vidéken, olyan gazdaságokban, amelyeket ugyancsak fiatalok vezetnek. A főiskolás, egyetemista, illetve frissen végzett résztvevők a mindennapi gyakorlat során ismerkednek meg a többi között a juh, a tehén, a mangalica disznó, a liba, a kecske, vagy éppen a rackajuh tartásával. Lesz, aki szőlészetbe, tejgazdaságba, virágkertészetbe megy. Van, aki majd nomád körülmények között lakva ismeri meg azt, milyen élni és dolgozni egy olyan tanyán, ahol még áram sincs. Megtudják milyen kemény fizikai munka hajnaltól estig a gazdaságban dolgozni, de ízelítőt kapnak abból is, hogy milyen finom a kertben frissen leszedett zöldség, vagy éppen mennyire jól tud esni egy olyan birkapörkölt, amelyet frissen vágott állatból készítenek.
Az egyhetes látogatások a kezdetét jelentik a Vidék Kaland Programnak, amelyet az Agrya indított el abból a 92 ezer euróból – közel 25 millió forintból – amelyet az Európai Bizottság pályázatán nyert, illetve az ehhez szükséges 50 százaléknyi önrészből. A jövő májusig tartó programsorozat a többi között külföldi szakmai útból, workshopból, 10-12 éves gyerekeknek tartott oktatásból áll, tudtuk meg Mikula Lajostól, az Agrya Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége elnökétől.
Arra a kérdésünkre, hogy lesz-e folytatása a kezdeményezésnek, Mikula Lajos azt válaszolta: gondolkoznak azon, hogy a jövőben a helyi termékek helyi feldolgozóit, kis családi üzemeit látogathatnák meg a fiatalok, de erről még nincs konkrét döntés.