Kultúra, oktatásKortárs művészeti seregszemle

2011. október 11., kedd
 
Kortárs művészeti seregszemle

Október 8-án délben megnyílt az 58. Vásárhelyi Őszi Tárlat. Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező kortárs művészeti seregszemléje december 4-ig látogatható. A kiállításon 177 művész 263 alkotását, 148 festményt, 35 grafikát és 80 szobrot, plasztikát láthat a nagyközönség.

 

 

 

 

Az 1954 óta megrendezésre kerülő tárlat egyediségét töretlen hagyománya, folyamatossága, magas szakmai színvonala, valamint az adja, hogy valamennyi képzőművészeti ág képviselteti magát. Valószínűleg az „alapító atyák” sem remélték, hogy olyan jelentős, fél évszázadon átívelő művészeti fórumot hoznak létre, mely Hódmezővásárhely városának legmeghatározóbb és legjelentősebb kulturális rendezvényévé válik. Sehol máshol nincs rá példa az országban – de Európában is csupán néhány helyen –, hogy immár ötvenhét esztendeje folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét.

Az Őszi Tárlat meghívásos kiállítás, melyre olyan művészek kapnak invitálást, akik valamilyen módon kötődnek a városhoz vagy a már történelmi múlttal rendelkező Őszi Tárlathoz. A nagyszámú pályázó miatt azonban szükség van zsűrizésre. Ebben az esztendőben 323 művész adott be pályamunkát, és rekordszámú 734 képzőművészeti alkotásból kellett a tizenhárom tagú zsűrinek kiválasztania a kiállítandó műveket.

 

A Vásárhelyi Őszi Tárlat hagyományaihoz hozzátartozik, hogy a tárlat megnyitóján adják át a kiállítás fődíját, a Tornyai-plakettet, valamint a munkajutalmakat és a felajánlott díjakat.

 

 

 

Az 58. Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazottjai

 

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város

Fődíja és Tornyai-plakett

Kovács Péter grafikusművész

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város

Endre Béla-díja

Szabó Ábel festőművész

 

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város

Galyasi Miklós-díja

Püspöky István grafikusművész

 

 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium díja

Tenk László festőművész

 

 

Csongrád Megyei Önkormányzat díja

Szenteleki Gábor festőművész

 

 

Csongrád Megye Önkormányzataiért Alapítvány díja

Csák László képzőművész

 

 

Kurucz D. István festőművész Emlékére Díj

Szabó Klára Petra képzőművész

 

 

SV-2010 Kft. díja

Lóránt Zsuzsa szobrászművész

 

 

Hód-Mezőgazda Zrt. díja

Incze Mózes festőművész

 

 

Hódagro Zrt. díja

Basa Anikó képzőművész

 

 

Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat díja

Tóth Sándor szobrászművész

 

 

 

Vásárhelyi Róna Kft. díja

Várhelyi Tímea festőművész

 

 

Sárkány Sport-, Játék és Ajándékbolt díja

Papageorgiu Andrea festőművész

 

 

Bandula Kisvendéglő díja

Jakatics-Szabó Veronika festőművész

 

 

Simon Sándor munkajutalma

Mucsi Zoltán festőművész

 

Olvassa el ezt is!

Kemény meccsek - félig győzelem

Kemény meccsek - félig győzelem

Az U20-asoknál a végjátékban a higgadtabb játék döntőnek bizonyult. A felnőtt csapatnál gyakorlatilag már az első félidőben eldőltek az érdemi dolgok.
Derűre ború - borúra derű - Agrometeorológia

Derűre ború - borúra derű - Agrometeorológia

Hiányzik a hideg és a hó a földekről. A talaj felszín közeli rétege országszerte vizes, sáros, Békés megye és Szeged környékének kivételével túltelített.
Ezek a leggyakoribb karácsonyi balesetek

Ezek a leggyakoribb karácsonyi balesetek

Karácsony közeledtével nemcsak az ünnepi menüre és szeretteink ajándékaira, de családunk biztonságára is gondoljunk. 

Hahó, itt vagyunk!

Hahó, itt vagyunk!

A nulla óra egy perc és nulla óra huszonöt perc az első vidéki és az első fővárosi idei babaszületési rekordidő. A vásárhelyi kórházban 24 órán belül várható újszülött.
 

És ezt már olvasta?

Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában Nemes Fekete Edit alkotásai összekötik a történelmi Délvidéket, a most Vajdaságként ismert territóriumot és a Dél-Alföldet, így Hódmezővásárhelyt is.
 
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.
 
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő Ez az első két magyar város amelyet nem konkrét esemény kapcsán, hanem a két város vezetőinek, gazdasági szereplőinek megismerése miatt keresett fel.  
 
Zárójelentés - Az EVP és az Egészségfejlesztési Iroda 2019-es éve
Zárójelentés -  Az EVP és az Egészségfejlesztési Iroda 2019-es éve A tavalyi mérleg szerint, működésük több ezer vásárhelyi és makói embernek hozott pozitív változást az életébe.
 
Hommage á Tornyai János
Hommage á Tornyai János A tavalyi Festőszimpózium résztvevőinek az alföldi festészet meghatározó művésze előtt tisztelgő alkotásaiból nyílik kiállítás január 18-án.
 
Az amerikai nagykövet helyettese Vásárhelyen
Az amerikai nagykövet helyettese Vásárhelyen

A Vásárhelyi Híreket arról tájékoztatta az Egyesült Államok Nagykövetségének sajtóosztálya, hogy Vásárhelyre látogat Marc Dillard, aki Márki-Zay Péter polgármesterrel találkozik.