
A zord idő beálltával, mint mindenhol a Dél Alföldön, így a Vásárhely környéki területeken is nehéz helyzetbe kerültek a vadak.
Képünkön vadetetés a határban
„Nem az a baj, hogy nagy a hó, hanem inkább az, hogy a nyulak, őzek hasa elázik, ha nem jutnak olyan helyre, ahol néha megszárítkozhatnak” mondja a Vásárhelyi Hírek érdeklődésére, Botyánszki Zsolt, a Hód-Vad Vadász és Természetvédő Közhasznú Egyesület gazdasági vezetője, aki egyébként hivatásos vadász. „Ezért aztán a vásárhelyi laktanya és Batida közötti, kezelésünkben lévő 3000 hektáron, a itteni gazdálkodókkal jó együttműködésben, lekotorjuk a földutakat, ezzel nem csak lehetőségük van a vadaknak kijönni a magas hóból, hanem az etetésüket is megoldjuk” mondja az egyébként vadgazda mérnök végzettségű Botyánszki.
Az éjszakánként immár mínusz 20 Celsius fokot is meghaladó hideg, illetve a helyenként 40 centiméter vastagságú hótakaró azonban még így is veszélyezteti az apróvad- és az őzállományt. Ilyen vastag hóréteg alól ugyanis az állatok már képtelenek kiásni maguknak elegendő táplálékot. Ráadásul közlekedni is nehezen tudnak a laza, mély hóban. Emiatt az őzeknél a fiatal egyedek legyengülhetnek, az idősebb, felnőtt példányoknál pedig az egyhelyben ácsorgás, illetve fekvés miatti felfázás eredményezheti a vad elhullását.
„Az ilyen szélsőséges viszonyok a ’70-es években például az Alföld fogolyállományának hatalmas pusztulásához vezetett. Kiszolgáltatottak a vadak, - mondja Botyánszki Zsolt - hiszen a nagy hó alatt is fagyott a föld, nem találnak élelmet.” Arra, hogy mennyi pluszmunkát jelent a hideg és a hó, a szakember elmondta, pontos menetrend szerint, heti rendszerességgel folyik az etetés, kukoricát, napraforgót, búzát kapnak, illetve lucernaszénát tesznek ki. Az őszi időszaktól már megszokták az apróvadak, és az őzek, hogy az etetőkbe és a földutak mellett, azonos helyre szórják le a takarmányt. Így most már a nagy hó ellenére is tudják hol keressék a táplálékot..
Mint megtudtuk, a Hódmezővásárhely körüli területeken a hét működő vadásztársaság, azonos módon előre meghatározott ütemterv szerint, a fővadász koordinálásával, a társaságok tagjainak segítségével végzi az etetést.