Kultúra, oktatásKirándulás Kárpátalján

2015. december 1., kedd
 
Kirándulás Kárpátalján

"Istennel a hazáért és a szabadságért. Vivát Rákóczi!" - ezzel a lendületes címmel nyert 2 millió 788 ezer forintot a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola, hogy a pályázatot kiíró Emberi Erőforrások Minisztériuma által javasolt 105 kárpátaljai iskola egyikével közös programokat szervezzenek.

 

 

 

A vásárhelyiek választása a Mezőváriban található magyar tannyelvű II. Rákóczi Ferenc Középiskolára esett, amelynek 450 tanulója van.

 

Kelemen-Fehér Tímea beszámolója szerint harmincegy némethlászlós diák és öt tanár november 26-29. között négy napot töltött a Borzsova folyó tiszai torkolatánál, az ukrán-magyar határ közelében.

A II. Rákóczi Ferenc Középiskola tanulói nagy szeretettel fogadták a vásárhelyi diákokat, akik adományokat vittek, részt vettek a tanórákon, bejárták a környék településeit, történelmi emlékeket kutattak. Voltak a munkácsi várnál, Nagyszőlősön, Szolyván, Beregszászon, Huszton és Visken.

 

A kárpátaljai gimnázium diákjainak egy csoportja december 10-13. között viszonozza a vásárhelyiek látogatását.

 

A Mezővári neve ismerősen csenghet, mert az országos sajtó is élénken foglalkozott a hódmezővásárhelyi közgyűlés határozatával, amely szerint Mezőváriban - a régi kihasználatlan helyett - új, korszerű óvodát építenek a vásárhelyi lakosság és cégek által felajánlott adakozásból, amelynek gyűjtése most is tart..
 

Olvassa el ezt is!

Balázs József lett a tankerületi igazgató

Balázs József lett a tankerületi igazgató

December elsejétől lett a Hódmezővásárhelyi Járási Tankerület vezetője, miután elődje Tóthné Kecskeméti Katalin lemondott.
A tabella élén a HLKC Junior csapata

A tabella élén a HLKC Junior csapata

A vendég gyomaendrődiek jobb gólarányuknak köszönhetően az élen álltak a meccs előtt, így a vásárhelyiek számára kiemelten fontos volt a győzelem a forduló rangadóján.
Tél utáni tragikus füstölgés

Tél utáni tragikus füstölgés

Ez a tél sem volt kivétel. Arányaiban Hódmezővásárhely is hozzájárul ahhoz, hogy majdnem annyian halnak meg nálunk évente a légszennyezők miatt, mint Kínában.
Elkezdődött az idei központi szúnyoggyérítés

Elkezdődött az idei központi szúnyoggyérítés

A program keretében légi és földi biológiai módszerrel összesen legfeljebb 30 ezer, míg földi kémiai módszerrel legfeljebb 770 ezer hektár kezelése történik meg.
 

És ezt már olvasta?

Parádés játékkal verték a Békést
Parádés játékkal verték a Békést A végéhez közeledik az NB I/B Zöld csoportjának 2020/21-es szezonja. Előnybe került a Kosársuli a párharcban.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 18. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 18. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Gólya fogta nyuszi
Gólya fogta nyuszi Eddig csak a béka, egér, pocok volt terítéken. Most egy különleges fotósorozat szerint egy gólya nyúlra is vadászik. Nincs happy end! Képekkel!
 
Álmainak és képzeletének pillanatai kerülnek a képekre
Álmainak és képzeletének pillanatai kerülnek a képekre Szabó Klára Petra Tornyai-plakettes képzőművész fogadta a látogatókat és tartott gondolatébresztő bemutatót Solo című egyéni kiállításán.
 
Május 4-től látogatható az Őszi tárlat
Május 4-től látogatható az Őszi tárlat Négy új időszaki kiállítás válik (végre) látogathatóvá május 4-étől Hódmezővásárhelyen, a koronavírus-járvány okozta korlátozások feloldását követően.
 
Megvan a háromnapos kiállítás idei dátuma
Megvan a háromnapos kiállítás idei dátuma Ősszel rendezik meg az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda napokat, valamint lesz Juhásztalálkozó is.
 
Hol vannak a fecskéink?
Hol vannak a fecskéink? Ezek a madarak is több száz kilométeres távolságból érzékelik a frontokat, és mivel idehaza még nem megfelelő az időjárás, letáboroztak.