Kultúra, oktatásKilenc évig az iskolapadban?

2015. február 4., szerda
 
Kilenc évig az iskolapadban?

Kilenc évre nőhet az általános iskolai képzés ideje, ha a Fidesz és a KDNP képviselői támogatják az erről szóló indítványt  - olvasható egy, a Magyar Nemzet február 4-ei számában megjelent interjúban, mely Rogán Antallal, a Fidesz frakcióvezetőjével készült.

 

 

 

„Egyre világosabb az összefüggés az életesélyek és a képzés minősége között. Két évvel ezelőtt Magyarországon az állam lépett iskolafenntartói pozícióba, állami lett a tankönyvellátás, a tanfelügyeleti rendszer, és elindult egy új pedagógusképzés. Innentől kezdve az állam felelőssége, hogy egy gyerek érvényesülése ne azon múljon, hogy hova született, hanem azon, hogy tehetséges-e. A frakciónak az az elvárása a kormánnyal szemben, hogy emelkedjen a közoktatásban a képzés színvonala, valóban szakmát és boldogulást nyújtson a szakképzés, s csökkenjen a lemorzsolódás az egyetemeken és főiskolákon. Ezekre a problémákra várunk megoldási javaslatokat a kormánytól” – mondta el a Magyar Nemzet kérdésére Rogán Antal.


„Minden javaslatot meg fogunk vitatni. Azt a Pokorni Zoltán által felvetett lehetőséget is, hogy az általános iskolai képzés idejét érdemes-e meghosszabbítani nyolc évről kilencre. A másik például a gimnáziumi és a szakképzés kapcsolata. Van egy olyan álláspont, hogy nem szabad összekeverni az egyetemre való felkészítést és a szakképzést, mert a legtöbb európai uniós országban ez két külön irány. Így meg fogjuk vitatni, hogy össze lehet-e keverni a szakoktatást és a gimnáziumot” – tette hozzá.

A Fidesz frakcióvezetője elmondta: mivel a következő tanév már nagyon közel van, a változtatásokat legkorábban a 2016-os tanévtől lehet bevezetni. Ehhez időben le kell folytatni a szükséges szakmai és társadalmi vitát, mert a döntéseket legkésőbb ősszel meg kell hozni.

 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint nem előzte meg hatásvizsgálat, nem kérték ki szakemberek véleményét és nem egyeztetettek a kilenc évfolyamos általános iskoláról, amelyről a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett ülésén tárgyalnak majd a kormánypárti képviselők. Ezt Mendrey László, a PDSZ elnöke közölte február 4-én az MTI-vel. Mint írta: a jelenlegi iskolarendszer a nyolcvanas évek második felétől alakult ki, és az elmúlt csaknem három évtized alatt egyértelműen kikristályosodtak annak előnyei, és megkerülhetetlenné váltak hátrányai.

A különböző felmérések, a közoktatás szereplőinek és a szakma képviselőinek jelzései egyértelműsítették, hogy változásra van szükség – írta Mendrey László. Ugyanakkor – folytatta az érdekvédő – a Rogán-féle kezdeményezést ismereteik szerint nem előzte meg hatásvizsgálat, arról nem kérték ki a szakemberek véleményét, és nem egyeztettek még azzal sem, akit pedig a törvény egyértelműen előír.

Mendrey László hozzátette: fontos, hogy a döntéshozók felismerték a lépéskényszer szorító szükségét. A kezdeményezők azonban már sokadszor fordítva ülnek a lovon. Az utólagos egyeztetések rendszere – hosszú évek gyakorlata igazolja – nem fejt ki érdemi hatást a politikai akarat versus szakértelem polémiájában – fogalmazott a PDSZ elnöke, aki Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetőjének szavaira reagált nyilatkozatával.

 

Olvassa el ezt is!

Játékos ismerkedés

Játékos ismerkedés

A Hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének Zenei Általános Iskola játékos nyílt napra és zenei meghallgatásra várja a leendő első osztályosokat.
Kosártorna volt a Hódtóiban

Kosártorna volt a Hódtóiban

A közel 90 gyerek számára maradandó élményt hozott a nap, és még barátkozásra is jutott idő a határon túli magyar városokból érkezett fiatalokkal. Képekkel!
Fókuszban az agrárszakképzés - Elkezdődtek az elődöntők

Fókuszban az agrárszakképzés - Elkezdődtek az elődöntők

Az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző évtizedes sikerszériáját tükrözi. 2018-ban és tavaly is Vásárhelyen rendezték a döntőt.
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen

A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen

Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.
 

És ezt már olvasta?

A Csongrád Megye Közgyűlés megtartotta idei első ülését
A Csongrád Megye Közgyűlés megtartotta idei első ülését A vásárhelyi Ádok János személyében új alelnököt választott idei első ülésén Csongrád Megye Közgyűlése. Megalkották a költségvetést, megyei elismerésekről döntöttek.
 
Vetélkedő a holokauszt nemzetközi emléknapján
Vetélkedő a holokauszt nemzetközi emléknapján Wallenberg nyomán című, országos vetélkedősorozat regionális fordulóját rendezték Hódmezővásárhelyen.
 
Könyvbemutató, megemlékezés, tiltakozás
Könyvbemutató, megemlékezés, tiltakozás Hárs Gábor harmadik kötetét mutatták be, majd megemlékezés tartottak a kiállítóhelyen. A Hitközség tiltakozik az új vásárhelyi polgári kör miatt. Képekkel.
 
Teltházas Alma koncert a BFMK-ban
Teltházas Alma koncert a BFMK-ban A hétvégén fergeteges hangulatú koncerttel örvendeztették meg kis rajongóikat, nagy részük a színpad előtt extázisban énekelt és táncolt.
 
Vásárhelyi írónő újabb sikerkönyve
Vásárhelyi írónő újabb sikerkönyve Egy elfeledett budapesti mulatónegyedbe, a lágymányosi Konstantinápolyba repíti vissza az olvasókat Borbás Edina legújabb történelmi fikciós regénye.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 4. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 4. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása
Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása A most megnyílt tárlaton az ábrázoló vagy absztrakt látásmóddal alkotott, a mártélyi tájat és az ott megélt közösségi élményeket megörökítő hetven mű látható. Képekkel.