Kultúra, oktatásKilenc évig az iskolapadban?

2015. február 4., szerda
 
Kilenc évig az iskolapadban?

Kilenc évre nőhet az általános iskolai képzés ideje, ha a Fidesz és a KDNP képviselői támogatják az erről szóló indítványt  - olvasható egy, a Magyar Nemzet február 4-ei számában megjelent interjúban, mely Rogán Antallal, a Fidesz frakcióvezetőjével készült.

 

 

 

„Egyre világosabb az összefüggés az életesélyek és a képzés minősége között. Két évvel ezelőtt Magyarországon az állam lépett iskolafenntartói pozícióba, állami lett a tankönyvellátás, a tanfelügyeleti rendszer, és elindult egy új pedagógusképzés. Innentől kezdve az állam felelőssége, hogy egy gyerek érvényesülése ne azon múljon, hogy hova született, hanem azon, hogy tehetséges-e. A frakciónak az az elvárása a kormánnyal szemben, hogy emelkedjen a közoktatásban a képzés színvonala, valóban szakmát és boldogulást nyújtson a szakképzés, s csökkenjen a lemorzsolódás az egyetemeken és főiskolákon. Ezekre a problémákra várunk megoldási javaslatokat a kormánytól” – mondta el a Magyar Nemzet kérdésére Rogán Antal.


„Minden javaslatot meg fogunk vitatni. Azt a Pokorni Zoltán által felvetett lehetőséget is, hogy az általános iskolai képzés idejét érdemes-e meghosszabbítani nyolc évről kilencre. A másik például a gimnáziumi és a szakképzés kapcsolata. Van egy olyan álláspont, hogy nem szabad összekeverni az egyetemre való felkészítést és a szakképzést, mert a legtöbb európai uniós országban ez két külön irány. Így meg fogjuk vitatni, hogy össze lehet-e keverni a szakoktatást és a gimnáziumot” – tette hozzá.

A Fidesz frakcióvezetője elmondta: mivel a következő tanév már nagyon közel van, a változtatásokat legkorábban a 2016-os tanévtől lehet bevezetni. Ehhez időben le kell folytatni a szükséges szakmai és társadalmi vitát, mert a döntéseket legkésőbb ősszel meg kell hozni.

 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint nem előzte meg hatásvizsgálat, nem kérték ki szakemberek véleményét és nem egyeztetettek a kilenc évfolyamos általános iskoláról, amelyről a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett ülésén tárgyalnak majd a kormánypárti képviselők. Ezt Mendrey László, a PDSZ elnöke közölte február 4-én az MTI-vel. Mint írta: a jelenlegi iskolarendszer a nyolcvanas évek második felétől alakult ki, és az elmúlt csaknem három évtized alatt egyértelműen kikristályosodtak annak előnyei, és megkerülhetetlenné váltak hátrányai.

A különböző felmérések, a közoktatás szereplőinek és a szakma képviselőinek jelzései egyértelműsítették, hogy változásra van szükség – írta Mendrey László. Ugyanakkor – folytatta az érdekvédő – a Rogán-féle kezdeményezést ismereteik szerint nem előzte meg hatásvizsgálat, arról nem kérték ki a szakemberek véleményét, és nem egyeztettek még azzal sem, akit pedig a törvény egyértelműen előír.

Mendrey László hozzátette: fontos, hogy a döntéshozók felismerték a lépéskényszer szorító szükségét. A kezdeményezők azonban már sokadszor fordítva ülnek a lovon. Az utólagos egyeztetések rendszere – hosszú évek gyakorlata igazolja – nem fejt ki érdemi hatást a politikai akarat versus szakértelem polémiájában – fogalmazott a PDSZ elnöke, aki Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetőjének szavaira reagált nyilatkozatával.

 

Olvassa el ezt is!

Játékos ismerkedés

Játékos ismerkedés

A Hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének Zenei Általános Iskola játékos nyílt napra és zenei meghallgatásra várja a leendő első osztályosokat.
Kosártorna volt a Hódtóiban

Kosártorna volt a Hódtóiban

A közel 90 gyerek számára maradandó élményt hozott a nap, és még barátkozásra is jutott idő a határon túli magyar városokból érkezett fiatalokkal. Képekkel!
Eifert János: életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása

Eifert János: életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása

Augusztus 28-án dálután, a tárlat zárása előtt két nappal sajátos tárlatvezetést tartott a fotóművészetet kedvelőknek.
Hódmezővásárhely Trianon Emlékalbuma

Hódmezővásárhely Trianon Emlékalbuma

Bemutatták Bernátsky Ferenc, a Tornyai János Múzeum történész-muzeológusa és Kovács Ferenc, a hódmezővásárhelyi Trianon Társaság alapítójának közös kötetét.
 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Régészeti pillanatképek
Régészeti pillanatképek Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.