
Valószínű nem a megmérettetéstől való félelem tartotta vissza a hódmezővásárhelyi éttermeket a nevezéstől, sokkal inkább a hétvégi zártkörű rendezvények, vagy éppen a pihenés lehetősége miatt nem vettek részt egy eddig még sosem volt, ám most már hagyományteremtő rendezvényen, az I. Hódmezővásárhelyi Főzőverseny és Bemutatón.
Képünkön balról jobbra: Schwarcz András mesterszakács, Galambos Csaba főszervező, Kelemen Endre mesterszakács
Pedig talán egyik-másik helyi étterem csapata a vásárhelyi lokálpatrióta szellem mellett, még akár tanulhatott volna, hiszen a verseny zsűrijébe két olyan illusztris személyt sikerült megnyerni, mint Kelemen Endrét, Életműdíjas mesterszakácsot, az Egyesült Államok Nagykövetségének séfjét és Schwarz András mesterszakácsot. Tizenhatan indultak, vegyesen az amatőr és éttermi kategóriában, bográcsos, grill, cserépedényes, konfitálásos főzési technika használatával. Mint azt Schwarc András a Vásárhelyi Híreknek elmondta, különösen nehéz egy zsűri dolga, ha nagyjából azonos teljesítmény közül kell választani. Ugyanakkor mindkettőjüknek az a módszere, hogy valamiféleképpen orientálják a versenyzőket, ilyenkor a tapasztalataikat is szívesen megosztják. Kelemen Endre azt is hozzátette, nagyon sok helyre hívják őket zsűrizni, mert egy rangosabb versenyen egy elkészített étel szakmai megítéslését nem lehet amatőr zsűrizőkre bízni. Azt is elmondta, általában figyelembe veszik a tájjelleget, az esetleges helyi specialitások megjelenítését. Vagyis a hagyományőrzés is befolyásolja a zsűri döntését.
Szavaik igazát, néhány órával később az eredményhirdetés is bizonyítja, hiszen egy igazi folklórjelleget demonstráló cserépedényben készített sokácbableves, köcsögös bab vitte a prímet.
Amatőr kategória eredményei:
Fő díj: Jaszenovics Géza-köcsögös bab
1. helyezett: Szunyi Krisztián- erdei gombás cukkínis sertés ragu
2. helyezett: Kurázsi11- tárkonyos zöldborsós bográcsos marha ragu
3. helyezett: Kurázsi11- ovis marha pörkölt
Hagyományőrző különdíj: Mártélyi szabad legények-házilag készült kemencében sült finomságok
Éttermi kategória Bográcsos eredményei:
1. helyezett: Bitó Zoltán (Kistópart) - zöldségleves rozmaringos húsgombóccal
2. helyezett: Varga Ildikó (Kistópart) - vásárhelyi táskaleves
3. helyezett: Unilever csapata (Nagy Kornél& Nóvé Szabolcs) - parasztos óriás bableves
Éttermi kategória Grill eredményei:
1. helyezett: Bitó Zoltán (Kistópart) - konfitált kacsa comb pikáns saláta főzelékkel gesztenyés röszti körettel
2. helyezett: Varga Ildikó( Kistópart) -sertés hálóba tekert, fűszeres camping sajttal töltött pácolt darált tarja póréhagyma levélbe göngyölve, burgonyás szalonnás rétessel
3. helyezett: Asztalos Hajnalka (Jó étvágyat333KFT) - pulyka saslik grillezett zöldséggel
Kreatív különdíj: Asztalos Hajnalka (Jó Étvágyat333KFT)
A zsűrinek tetszett a saslik rendhagyó készítése tálalása.