





Igaza volt Elek Andrásnak, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ sajtóreferensének, amikor a múlt héten szerkesztőségünknek küldött programajánlójában arról írt, vajon a havas és csontig metsző hideg időben van-e jobb mint egy fűtött kemence mellett az évszázados gazdaházban, testet és lelket melengető borkülönlegességeket kortyolgatni?
Fotó: VH
Mert bizony ebben volt része azoknak, akiknek február 11-én délután az Árpád utcai Népművészeti Házban, a legismertebb alföldi borász, Frittmann János kínálta borkülönlegességeit.
A 2007-ben az Év borásza címmel kitüntetett soltvadkerti Frittmann János hétféle bort kínált. Közülük három fehér-, és három vörösbort, valamint egy 2011-es rose cuvéet. Ez utóbbi a XIII. Országos Rosé borversenyen aranyérmet nyert. A fehérborok között, a 2011-es Cserszegi Fűszeres pedig Magyarország "2011-év legjobb Újbora" borversenyén, ezüstérmet szerzett.
Szóval a zsúfolásig megtelt Tájház melegében, ilyen illusztris italok társaságban töltötték a vendégek az estét. Ifjabb Frittmanntól megtudhatták, hogy 45 hektár saját telepítésű hagyományos, karós és kordon művelésű szőlőültetvény van a birtokukban és családi tradíció alapján már a nagyszülők is szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkoztak és a legifjabb Frittmannok is borásznak tanulnak. Közben Dlusztus Imre előadásában a bormarketing csínját-bínját világította meg.
Sonkoly Ágnes, a borestek szervezője kihangsúlyozza, hogy a három est nemcsak
kóstolásból áll, hanem egyúttal szeretnék a homoki borokat népszerűsíteni és a borkultúrát az emberekhez közelebb hozni.
A sorozat harmadik estje, március 3-án szombaton lesz, amikor a Koch Borászat, a Hajós-Bajai Borvidék legjobbjaival mutatkozik be. A név a laikus vásárhelyiek számára is ismerős lehet, hiszen 2011. augusztus 20-án a borászat 2009-es hajósi Cabernet Sauvignon borát választották Hódmezővásárhelyen egy évre a Város Borának.