
Péntek délután fél ötkor a VIII. Bor – és Pálinkafesztivál keretein belül idén is döntöttek a megtisztelő „Vásárhely Bora” cím nyerteséről, amelyet dr. Kószó Péter alpolgármester adott át, a fesztiválon részt vevő kilenc pincészet által nevezett, több mint húsz féle bora egyikének.
A nyertes pincészet a szekszárdi Tringa Borpincészet 2007-es Cabernet Sauvignona lett, melynek fő jellemzője, hogy Szekszárd-görögszói, dűlőszelektált szőlőből készült bor. Rendkívül koncentrált, piros bogyós illattal, tömör, gazdag, tartalmas ízzel, dús tanninokkal. Hosszú utóíz, kellemes, árnyalatnyi tölgyfahordós jelleg érezhető. A nagy ünnepek bora. Vadételekhez, pörköltekhez, sültekhez javallott a fogyasztása, 17-18 °C-on.
Az idei díjazás három különböző kategóriában történt: külön kapott arany oklevelet a vörösborok kategóriájának nyertese, a rosé borok, valamint a fehér borok nyertese.
Ahogy a 2011-es évben a Koch borászat 2009-es Cabernet Sauvignon bora nyerte el a „Vásárhely Bora” díjat, idén is egy Cabernet Sauvignon nyerte el a zsűri tetszését, annyi különbséggel, hogy az idei nyertes bor 2007-es évjáratú.
A pincészetről érdemes tudni, hogy egy kis, családi vállalkozás – 7 hektár szőlő területtel, a szekszárdi dombtetőn, Kerékhegyen, a történelmi borvidék egyik legszebb és legjobb talaj adottságokkal rendelkező részén található. Az időjárási viszonyok főként a vörösbort adó szőlőfajták termelésének kedveznek. Boraikat leginkább maguk által termelt minőségorientált termelési technológiával, kiváló minőségű szőlőből termelik.
A Tringa pincészet kiváló vörösborán kívül, díjazásban részesült még Hollókői Mihály Családi Pincészetének Sárga Muskotálya, a 2011-es évjáratú Cserszegi Fűszeres az Ungerbauer Családi Borpince által nevezett bor, a tavalyi év nyertes Koch borászatának Cabernet Sauvignon és Cserszegi Fűszeres bora 2011-ből, valamint a Farsang Pincészet 2009-es Cabernet bora.