Kultúra, oktatásHogy még jobban kitáruljon a világ

2015. november 3., kedd
 
Hogy még jobban kitáruljon a világ

Szeptemberben indult az a kétéves Erasmus program, amelynek egyik résztvevője a vásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola. Az első találkozó Vásárhelyen lesz november 7-e és 13-a között.

 

 

(Képünk a lengyel iskola projektnapján készült)

 

 

A nyertes Erasmus pályázat hat ország 1-1 iskolájának hosszú távú stratégiai együttműködését segíti elő. A vásárhelyi iskola mellett, a projekt tagja egy spanyol, dán, olasz, lengyel és litván iskola is.

Az intézmények pedagógusai és a tanulók a két év alatt folyamatosan tartják a kapcsolatot. A pályázat a szakmai munkán belül, többek között az iskolák légkörének javítását, a konfliktusok felmérését, azok hatékonyabb kezelését célozza meg.

Szakmai kifejezésekkel élve: "a résztvevők kulcskompetenciáinak és készségeinek fejlesztése az egymástól tanulás, kisebb eredményeken való közös munka, innovatív módszerek alkalmazása, az eredmények összegzése és terjesztése a céljuk."

Természetesen lényeges egymás kultúrájának, hagyományainak megismerése, ezáltal a különböző országokban élő gyerekek közelebb kerülnek egymáshoz.

 

Forrainé Kószó Györgyi a Vásárhelyi Híreknek elmondta, november 7-én öt országból 10 tanár és 12 diák érkezik Vásárhelyre. Az iskola igazgatója kitért arra is, hogy a közel egyhetes - mindennapra jutó - közös szakmai találkozók mellett, Vásárhely és környékének megismerése is a program része. Ellátogatnak a Polgármesteri Hivatalba, a Tornyai János Múzeumba, az Emlékpontba és a Fazekasházba. Illetve Mártélyon is eltöltenek egy délutánt. Az elutazás előtti napon Budapestre kirándulnak.

A hat ország pedagógusai mellett, az egymással most megismerkedő tanulók azt követően is tartják a kapcsolatot, és felkészülnek a következő találkozóra. Mint megtudtuk, ennek helyszíne Olaszország lesz.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Művészek főhajtása a művészelődök előtt

Művészek főhajtása a művészelődök előtt

A Képzőművészeti Szimpózium alkotói és a Tornyai János Múzeum munkatársai virágokat helyeztek el Kincses temetőben.
A kilenc féle nő - Melyikben ismersz magadra?

A kilenc féle nő - Melyikben ismersz magadra?

Az ősi Enneagram azt állítja, hogy kilencféle módon tudjuk megélni a létezést, kilencféle sajátos "bűn" távolít el a Teljességtől, vagy másképpen: kilencfajta neurózis zár bennünket önnön elménk gumiszobájába
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól

Háromszáz oldalas kötet Tornyairól

Nagy Imre, Nátyi Róbert és Tóth Károly művészettörténészek hat írásban foglalják össze Tornyai életművét, amelyhez hatalmas mennyiségű fotóanyag kapcsolódik.
A Csepel Stadionban lépett pályára a Hódmezővásárhelyi FC

A Csepel Stadionban lépett pályára a Hódmezővásárhelyi FC

A kapu előtti utolsó pillanatokban még nem sikerült a legjobb döntéseket és megoldásokat meghozni, így az Újpest nyert. Interjú Kandó Róberttel.
 

És ezt már olvasta?

Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban
Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban A történettudományi ülésen a forradalom szereplőinek, emlékezőinek, örököseinek és a kommunista hatalom viszonyát, az államszocializmus évtizedeitt mutatták be.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 43. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 43. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen A tárlaton 120 művész, mintegy másfélszáz izgalmas anyagból és különleges technikával készült alkotása ad keresztmetszetet a visegrádi országok művésztelepeinek életéből.
 
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért Két év után megszületett az ítélet. Cikkünkben teljes egészében kirajzolódik a tragédia háttere. A részletekről nyilatkozott a Rendőrség.
 
Győzött a HLKC Kecskeméten
Győzött a HLKC Kecskeméten

Újabb fontos győzelmet szerzett a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A vége magabiztos, nyolcgólos vásárhelyi siker lett.

 
Holtversenyben a tabella élén
Holtversenyben a tabella élén A remek teljesítményhez társult egy szorosabb védekezés, a megszokott erős asszisztjáték, valamint az, hogy a csapat minden tagja hasznosan és jó játékkal rukkolt elő
 
Zsűrizték az idei tárlatra érkezett alkotásokat
Zsűrizték az idei tárlatra érkezett alkotásokat

A tavalyihoz képest idén több festmény lesz az Őszi Tárlaton. Ismét sok fiatal művész szeretné erősíteni ismertségét az országos hírnevű kiállítás segítségével.