
Megkezdődtek a jelentkezések az idei Torkos Csütörtök akcióhoz. Éppen három hét van az országos akcióig. Tavaly 1300 étterem csatlakozott.
Képünkön Koltai Róbert 'Megy a gőzös' című filmjének egyik jelenete.
A tavalyi Torkos Csütörtök alkalmával összesen mintegy 200 ezer vendég torkoskodott közel 1300 étteremben .Az éttermek és vendéglátóipari egységek mellett idén már kereskedelmi szálláshelyek is csatlakozhatnak a Torkos Csütörtök elnevezésű akcióhoz országszerte.
A kampányban mindazok az éttermek és vendéglátóipari egységek részt vehetnek, amelyek vállalják, hogy 2012. február 23-án - teljes nyitvatartási idejük alatt - a menülapon szereplő kínálatukból 50 százalékos kedvezményt biztosítanak a számla végösszegéből helyben fogyasztáskor. Külön erre az alkalomra készített szűkített menüsorral nem lehet csatlakozni. A szervező a Magyar Turizmus, amely az erre a célra fenntartott honlapon várja az éttermek jelentkezését február 20-ig. Ugyanezen a weblapon lehet asztalt is foglalni, február elsejétől.
Hódmezővásárhelyen eddig 3 helyen, a Bandulában, a Kistópartban és az Oliva Gyros és Saláta éttermek várják félárú étlappal a vendégeket.
Azt hogy miért pont február és miért pont csütörtök, annak vannak néphagyományai. A néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a farsang. Ez a húsvétot megelőző, vízkereszttől hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Ilyen például a farsang elejét jelző "regélő hétfő" vagy a "farsang farkát" jelölő három jeles nap, a húshagyókedd, a hamvazószerda és a torkos - vagy zabáló - csütörtök. Ezen a napon ismét szabad volt húst fogyasztani annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazószerda utánra esett. Bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából.