KözéletFiatalkorú illegális bevándorlók Vásárhelyen

2013. szeptember 6., péntek
 
Fiatalkorú illegális bevándorlók Vásárhelyen

Ez év tavasza óta fiatalkorú külföldi migránsok laknak a Béla cigány utcai speciális nevelési igényű lányoknak fenntartott otthonban. A 2011 óta a Szent Ágota Alapítvány által üzemeltetett épületben 18, javarészt színes bőrű fiatalkorút helyezett el a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal.

 

Fotók: VH

 

A Teleki és a Bélacigány utca környékén lakók többször érdeklődtek Szerkesztőségünknél is, meddig tart ez az állapot, mert nyugtalanok a környéken lakók, főként hogy a kószáló migráns fiatalok előszeretettel szedik le a fákról a gyümölcsöt, de mint azt az egyik közelben lakó a napokban a Vásárhelyi Híreknek elmondta, mindig nagy a jövés-menés a Béla cigány utcában, gyakori a hangoskodás és voltak már konfliktusok az otthonban elszállásoltak és a magyarok között.

 

A problémát a szeptember 6-án tartott rendes közgyűlésen felvetette Balogh Norbert a Jobbik képviselője. Mint mondta igencsak nehezen lehet behatárolni, hogy ezek a „menekültek” milyen okból kifolyólag hagyták el országukat, de sajnos a helyi tapasztalatokból következtetve vannak közöttük olyanok, akik valószínűsíthetően hazájukban is bűnöző életmódot folytathattak és esetlegesen éppen az igazságszolgáltatás elől menekültek el.

Balogh Norbert szerint a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató kísérő nélküli külföldi kiskorúak befogadó otthon épületén semmilyen tábla nem hívja fel a figyelmet arra, hogy a falak között milyen intézmény működik. Információik szerint történt itt fiatal lányok molesztálása, megfélemlítése, fiatalkorúak sérelmére elkövetett könnyű testi sértés, lopás, rablási kísérlet, szeméremsértés és garázdaság is. Mint azt a Jobbik képviselője hozzátette, ezek a bűncselekmények, illetve a helyi közbiztonságot hátrányosan érintő esetek a rendőrség előtt is ismertek, melyekkel szemben lehetőségeikhez mérten igyekeznek fellépni, illetve megoldást találni.

 

Rádi Norbert a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság vezetője a közgyűlésen elmondta, a felvetett problémákról tud. Eddig két ügy jutott a tudomására és a két érintett fiatalkorút már eltávolították a városból.

 

Balogh Norbert a VH-nak még arra is kitért, hogy közegészségügyi kockázatot is jelentenek, ha nem esnek át kellő alaposságú egészségügyi szűrésen. A Jobbik képviselője leszögezte tisztában kell lenni azzal a ténnyel is, hogy ezek a menekültek egészen más szubkultúrákban szocializálódtak, melynek következtében a helyi viselkedési normákat nem képesek átvenni. Azt is megjegyezte, a vásárhelyieket igencsak felháborítja, hogy míg sokan becsületes munkával napi 4000 forintot keresnek, amiből fedezhetik a megélhetésüket, lakhatásukat, addig ezek a külföldiek – tudomásuk szerint - a teljes ellátás mellett napi 2000 forint költőpénzt is kapnak. Természetesen a Jobbik mint párt nem tartozik a multikulturalizmus támogatói közé, de mindenféle politikai irányultságtól mentesen gondolják át, hogy egy tradicionálisan alföldi mezővárosi képet mutató település életébe hogyan lennének illeszthetőek ezek a fiatalok, mondta Balogh Norbert képviselő.

 

Lázár János országgyűlési képviselő a közgyűlésen reflektált az elmondottakra, mint mondta, nagy nyomás nehezedik Kelet Magyarországra a jelentősen megnövekedett illegális bevándorlók miatt. Elhelyezésük elsősorban szintén a keleti országrészre koncentrálódik, ellentétben Nyugat Magyarországgal. Felvetette, hogy a város, a probléma rendezése érdekében, keresse meg az illegális bevándorlókkal kapcsolatban illetékes Belügyminisztériumot.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Két láb, két kerék – élmény a köbön

Két láb, két kerék – élmény a köbön

Igazi kuriózum várja szeptember 8-án a Bodnár Bertalan Futó Maraton és Kerékpáros Félmaraton résztvevőit, igazi természetközeli élményt nyújtva a futóknak és a kerékpározóknak egyaránt. A verseny részleteivel!

Idén is van vásárhelyi jelöltje az Alpok Adria Szépségversenynek

Idén is van vásárhelyi jelöltje az Alpok Adria Szépségversenynek

Szeptember 7-én este a megyei döntőn a 17 éves Kosztolányi Anna is ott lesz a 15 lány között. Nevét jól ismerhetik a fitness sportág kedvelői, hiszen több országos és nemzetközi dobogós helyezést tudhat magáénak.
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni

Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni

Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
ROADPOL ellenőrzés a megye útjain

ROADPOL ellenőrzés a megye útjain

Az akció során a közúti áru- és személyszállítást végző járművek közlekedésével leginkább érintett útvonalakra és időpontokra fókuszálnak.
 

És ezt már olvasta?

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 
Ismét pályán a kosaras lányok
Ismét pályán a kosaras lányok Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.