GazdaságFelújítják a Hódmezővásárhely környéki vízelvezető rendszert

2012. június 22., péntek
 
Felújítják a Hódmezővásárhely környéki vízelvezető rendszert

Mintegy 672 millió forintból felújítják a Hódtó-Kis-tiszai vízrendszert; a projekt első ütemében növelik a belvízi biztonságot, csökkentik a régió vízkár-érzékeny területeit, és megvalósul a terület vízkormányzó rendszerének rekonstrukciója.

 

 

 

 

A beruházáshoz szükséges forrást az Európai Unió és a magyar állam biztosítja. A rekonstrukciós munkák elvégzésének elsődleges célja a főcsatornák és a györpölési szivattyútelep eredeti vízszállító képességének helyreállítása, a keletkező vizek folyamatos levezetésének biztosítása, ezáltal a belvizek levonulási idejének és a belvízi kockázatoknak a csökkentése.

A tervezett beruházással az elöntések kialakulásának kockázata várhatóan mintegy 20 százalékkal csökken, a térség árvízi biztonsága nő. Emellett új monitoring állomás telepítését is tervezik a Hódtó-Kis-tiszai-csatornán érkező vizek mennyiségi és minőségi vizsgálatára.     

A fejlesztéssel érintett vízrendszer elemei Hódmezővásárhely térségét közvetlenül, a hódmezővásárhelyi kistérséget közvetve érintő állami belvízelvezető művek: a Hódtó-Kis-tiszai-csatorna, a Nagyfa-Hódtói összekötő csatorna, a györpölési előtéri csatorna és a györpölési szivattyútelep. A főcsatornákon cserjeirtást, favágási munkákat, gaztalanítást, vízinövényzet eltávolítását, kotrási munkálatokat, valamint műtárgyak helyreállítását tervezik.

A györpölési szivattyútelepen az egyik gépegység rekonstrukcióját végzik majd el, emellett szükséges a régi, elavult elektromos rendszer és kapcsolószekrény felújítása, valamint az elsőrendű árvízvédelmi töltést keresztező nyomóvezeték átépítése is.

A projektet 2013. március végéig kell befejezni - közölte a vízügyi igazgatóság.

 

A második ütem amely hasonló nagyságrendű, újabb pályázati forrással valósítható meg.

 
 
Forrás: Ativízig
 

Olvassa el ezt is!

Egyetlen vásárhelyi diák került be a döntőbe

Egyetlen vásárhelyi diák került be a döntőbe

Az elmúlt évtizedben nemhogy nőtt volna, hanem csökkent a Szakma Kiváló Tanulója döntőben résztvevő vásárhelyi tanulók száma.
 Eljött ideje a békesség helyreállításának

Eljött ideje a békesség helyreállításának

Lázár János térségi országgyűlési képviselő és Márki-Zay Péter polgármester egyaránt azt hangoztatta, hogy a városért kíván dolgozni.
A tégla városformáló ereje

A tégla városformáló ereje

A Németh László Városi Könyvtár Helyismereti sorozatában április 25-én érdekes témáról, a vásárhelyi téglaégetőkről és téglagyárakról tartanak előadást.
Kezdődik a szúnyogszezon de a gyérítés is

Kezdődik a szúnyogszezon de a gyérítés is

Vásárhelyen a Katasztrófavédelem központi légi gyérítése előtt 4 nappal a vásárhelyi Önkormányzat is megrendelt egy képtnapos földi kémiai gyérítést.
 
Hirdetés http://www.szegediborfesztival.hu/
Hirdetés

És ezt már olvasta?

Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen A Hódmezővásárhelyi Kosársuli és a szabadkai Spartak Ifjúsági Kosárlabda Klub minden versenyezni vágyó kosarast várnak Vásárhelyről és térségéből.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Végeredmény a 6. helyezés lett
Végeredmény a 6. helyezés lett A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli összesen 17 győzelemmel, 1 döntetlennel és 16 vereséggel zárta a 2021/22-es szezont az NB I/B Zöld csoportjában
 
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos A Németh László Gimnázium 9. osztályos diákja, amellett, hogy kitűnő tanuló, eddigi sportolói pályafutása során már több érmes helyezést is elért.
 
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon Harminckilenc egyesület küzdött meg az érmekért a Sport XXI. Aquatlon Országos Bajnokságon. A vásárhelyi HÓD-TRI és ÖTTUSA csapata érmeket is szerzett.
 
Fókuszban az agrárium
Fókuszban az agrárium Az agrárátárca a korábiakhoz képest négy és félszer többet szeretne gazdaságfejlesztésre, kétszer annyit zöldítésre, másfélszer annyit tudásátadásra és generációváltásra fordítani.
 
Nagysikerű Korea Nap Vásárhelyen
Nagysikerű Korea Nap Vásárhelyen Félezernél többen voltak kíváncsiak május 15-én délelőtt, a Máté Taekwondo és Hapkido Sportegyesület szervezésében megrendezett Korea napra.