
A Vásárhelyi Hírek Háziasszonya, a Paprika TV-ből megismert Baracskay Angéla: Nem elég, hogy egyre rendszeretőbb háziasszony vagyok (ez gondolom normális az évek múlásával), de kifejezetten kezdem élvezni ezeket a bizonyos hétvégi reggeli akcióimat. Amire bevallom két évvel ezelőtt úgy gondoltam, hogy őrültség. Mégis ki a fene akar felébredni azért, hogy reggel meleg ropogós péksütemény illat árassza el a lakást? Hát nem jobb az ágyban? Vagy nem tudnak aludni? Hát mi bajuk van?
Elmondom, semmi...csak örömet akarok szerezni. Magamnak és az Uramnak. Szimplán és tökre ennyi! (Na azért rendszert nem csinálunk belőle..!)
Vajas fahéjas csigák
25 g friss élesztő
150g tej
3 tojás
500g szitált liszt
100g cukor
És nem futtatjuk meg az élesztőt. Hanem szépen mindent a mixerbe teszünk és alacsony fokozaton átkeverjük.
150g puha kockára vágott vaj
3 g só
Majd fokozatosan hozzáadjuk a vajat a sóval. Kb. 5 perc után egy kellemes, de enyhén ragadós tésztaalapot kapunk. Lisztes tálba tesszük és hűtőben hagyjuk állni egy órát. (a kitartóbbak másfelet)
200g cukor
2-3 tk fahéj
50g vaj
A kész tésztát kettéosztjuk, és lisztes lapon kinyújtjuk négyzet alakúra. Megkenjük egy kis olvasztott vajjal. Megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral. Ráhatjuk az egyik oldalát a másikra, és csíkokra vágjuk széltében. Ezeket a csíkokat elkezdjük a két végét óvatosan fogva tekerni, kis spirál alakú csíkok lesznek. Feltekerjük, mint a kontyot és kivajazott formába tesszük. Hagyjuk állni lefedve még egy órát.
Előmelegített sütőben sütjük 175 fokon tojással lekenve aranybarnára.
200 g cukor
240 g víz
Cukorszirupot készítünk és a kész fahéjas tekercseket beleforgatjuk, meglocsoljuk a sziruppal. (A mogyorókrémes verzió is nagyon jó ám tölteléknek!)
Próbálja a többit is:
Ennivaló receptjeink gyűjteménye