Házon kívülEgyszerre négyszáz mobiltelefon a Móra-múzeumban

2011. április 20., szerda
 
Egyszerre négyszáz mobiltelefon a Móra-múzeumban

A mobilozás kezdetleges ódon darabjaira is újra rácsodálkozhatnak a látogatók. A kiállítás április 20-án, szerdán 15 órakor nyílik a Móra-múzeumban. 

 

 

 

 

A mobiltelefonálás történetét ismerhetik meg az érdeklődők a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A patinás kiállítótérben a közelmúlt lenyomataként négyszáz már nem használt hordozható készüléket állítanak ki. A mobilozás kezdetleges ódon darabjaira is újra rácsodálkozhatnak a látogatók. A kiállítás április 20-án, szerdán 15 órakor nyílik a Móra-múzeumban. 

Van, aki Magyarországon már tizenhét éve hozzászokott az eleinte féltégla méretű kultikus tárgyhoz. Egyes kivételezettek Amerikában ezt a mobil érzést már az 1930-as évektől átélhették. A kezdetben az átlagember számára elérhetetlen státusszimbólum mára teljesen hétköznapi használati tárggyá vált.

Nincs olyan korosztály, amely még mindig idegenkedne a mobiltól. Van már „nagykijelzős” példány, könnyen kezelhető telefon kimondottan az időseknek és akad gyerekeknek szánt, “kakaóbiztos” babyfon 3 gombbal.

Az utóbbi évtizedben felnőtt egy mobilgeneráció, akiknek már érzésekkel teli emlékei vannak telefonjukkal kapcsolatban. Kimondható, létezik már „mobil történelem”.

Évente egymilliárd telefon készül és már több milliárdot használt el eddig az emberiség. A szegedi kiállítást rendező Mobil-kor Alapítványt azzal a céllal hozták létre, hogy azokat a relikviákat, fontos mérföldköveket megőrizze az utókor számára, amelyeket Magyarországon és a világon bárhonnan összegyűjtöttek. A munka több éve kezdődött és a fejlődés ütemét figyelembe véve megbecsülni is lehetetlen, hogy milyen jelentős gyűjtemény válhat belőle.

Felmérések szerint manapság az emberek jobban vigyáznak a mobiltelefonjukra, mint a pénztárcájukra. Kutatások bizonyítják, egyre többen udvarolnak, flörtölek és szakítanak a „mobiltelcsijük” segítségével. A féltékeny társak ma már nem nyomoztatnak a párjuk iránt, hanem titokban, az alkalmat keresve belenéznek a hűtlennek vélt partner mobiljába.

 

Olvassa el ezt is!

Adatgyűjtés applikációkon keresztül: valóban aggódnunk kell?

Adatgyűjtés applikációkon keresztül: valóban aggódnunk kell?

A telefonos alkalmazások felhasználói viselkedést követő algoritmusai még mindig kevésbé ismert területnek számítanak.
Lelkes amatőrök, profi cuccok

Lelkes amatőrök, profi cuccok

Április 27-én délelőtt a Hódmezővásárhelyi Rádió Klub börzét rendezett, amelyre több, mint 100 kiállító érkezett az ország több pontjáról.
Szúnyoggyérítés Vásárhelyen

Szúnyoggyérítés Vásárhelyen

Elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít, de az önkormányzat is végeztet szúnyogírtást, szükség szerint többször is egy szezonban.
Elkezdődtek az idei érettségik

Elkezdődtek az idei érettségik

A következő hetekben, május 3. és július 3. között 1161 helyszínen várhatóan több mint 112 700-an érettségiznek.
 

És ezt már olvasta?

Ismét remekeltek a Máté taekwondosok
Ismét remekeltek a Máté taekwondosok Május 18-án rendezték Budapesten az Ute Jégcsarnokában a  Hungarian Open 2024 Taekwondo Championship küzdelmeit.
 
Ballagás és sárgulás a Mezőgazdasági Karon
Ballagás és sárgulás a Mezőgazdasági Karon Május 17-én a ballagási ünnepség után, délután a sárgulási fogatos menet végigvonulva a városon a végzősök jelképesen búcsúztak Vásárhelytől, amely befogadta őket. Képekkel.
 
Az álattenyésztés háromnapos ünnepe - összegzés
Az álattenyésztés háromnapos ünnepe - összegzés 35 országból érkeztek vendégek és érdeklődők, hogy megnézzék a 31. kiállítást, amit a három nap alatt 54 028-an kerestek fel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 18. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vásárhelyi ITF Taekwon-do sikerek
Vásárhelyi ITF Taekwon-do sikerek Gerendáson rendezte meg a Spárta Taekwon-do Klub a VII. Fehér Kupa és VII. Spárta Kupa nevű ITF Taekwon-do versenyt. Eredményekkel.
 
Lucien Hervé kiállítás Zürichben
Lucien Hervé kiállítás Zürichben A kiállításon az Elkán László néven, Hódmezővásárhelyen született fotográfus életművéből már ismert és korábban be nem mutatott fényképek láthatók.
 
Vásárhelyen járt a honvédelmi miniszter
Vásárhelyen járt a honvédelmi miniszter A kadétiskola a dél-magyarországi régió egyik kiemelt katonai nevelő-oktató intézménye lesz. A tervek szerint a 2026-27-es tanévben indulhat el.