Kultúra, oktatásEgy hihetetlen életút a polinéz édenkerten át

2013. július 30., kedd
 
Egy hihetetlen életút a polinéz édenkerten át

A filmsztár Jackie Chan éppen úgy a barátja, mint a hódmezővásárhelyi Fehér József író, költő. Bár az is igaz, a 33 éve Japánban élő Doma-Mikó István, a Tongai Királyság udvari festője, Fehér Józseffel többet beszélget, méghozzá az irodalomról.

 

 

 

„Bár én emailben kommunikálok vele, ő viszont gyakran felhív Japánból és van úgy, hogy három órán át beszélgetünk, verseinkről, novelláinkról, az életről.” mondta Fehér József a Vásárhelyi Híreknek.

A baráti kapcsolat is az irodalom kölcsönös szeretetének köszönhető. A vásárhelyi író, költő és Doma-Mikó István ugyanabban az irodalmi online magazinban publikál, amikor egyszer egy megjelent novella kapcsán létre jött a közvetlen kapcsolat, majd a személyes találkozás, amikor a Polinéz szigetállam királyi festője tavasszal Budapesten előadást tartott. Akkor hívta meg Fehér József egy estre Hódmezővásárhelyre.

Aki pedig beül pénteken 5 órakor az Emlékpont előadótermébe, valóban egy kontinenseken átívelő különleges élmény részese lesz.

Doma-Mikó István, a Tongai Királyság udvari festőművésze ugyanis  filmbemutatóval egybekötött esten mutatja be a Föld "túloldalán", a Csendes óceán közepén fekvő apró szigetcsoport magyarkedvelő uralkodóit és a távoli királyság életét.

A Tongai Királyság nem a világ végén van – véli Doma-Mikó István, aki nem mindennapi utat járt be Füzesgyarmattól a polinéz szigetekig –, hanem a világ elején, ugyanis a nap mindig ott kel fel először, ott kezdődik minden újabb nap és az újév is. A királyság ugyanis az időválasztó vasárnap-hétfő vonal első országa. És rögtön adódik a kérdés hogyan került Füzesgyarmattól tizenhétezer kilométerre található Hawaii és Új-Zéland között félúton fekvő monarchiába?

Az első állomás Japán, ahol Mikó István 1980 óta él és mint festőművész tanít a képzőművészeti főiskolán. Innen járta be a Csendes-óceán szigetvilágának országait. Egy tongai barátja javasolta, hogy mivel IV. Tupou tongai király udvari festőt keres, tegyen egy próbát. Mint mondta, nagyon izgult, mert a szigorú ember hírében állt uralkodóról három portrét is készített, hátha valamelyik megtetszik neki. Őfelségének mind a három kép tetszett, sőt újabbakat is rendelt. Udvari festőnek fogadták, méghozzá örökös kinevezést kapott. Így lehetséges, hogy már a harmadik tongai királyt „szolgálja.”

 

Az Emlékpontba ellátogatók megismerhetik a távoli „édenkerti” királyság  mindennapjait, királyainak országépítő tevékenységét, valamint politikai és kulturális kapcsolatát hazánkkal. Doma-Mikó István festőművésszel, természetesen barátja Fehér József író, költő, a Magyar Kultúra Lovagja beszélget augusztus 2-án pénteken délután 5 órától a hódmezővásárhelyi Emlékpontban.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Félezer mű Budapestről

Félezer mű Budapestről

A nagyszámú pályamunkákat a tizenkét tagú testület augusztus 5-én és 6-án zsűrizi, és dönt a Tornyai-plakettes személyéről, a további díjakról, ösztöndíjról.
Egy héten át zenével kelhetnek és fekhetnek a vásárhelyiek

Egy héten át zenével kelhetnek és fekhetnek a vásárhelyiek

Dratsay Ákos: a nyitóhangverseny az ünnepélyesség, a második a felhőtlen jókedv, a kortárs zenei program pedig a kíváncsiság, az újkeresés jegyében fogant. Részletes programokkal!
Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban

Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban

A történettudományi ülésen a forradalom szereplőinek, emlékezőinek, örököseinek és a kommunista hatalom viszonyát, az államszocializmus évtizedeitt mutatták be.
A helyzeteket nem sikerült gólra váltani

A helyzeteket nem sikerült gólra váltani

A Ferencvárosi TC II. ellen játszott NB III-as bajnokit a HFC. A tisztes helytállás maximálisan összejött, egy kis szerencsével pedig akár pontot is csenhettünk volna.
 

És ezt már olvasta?

A Csepel Stadionban lépett pályára a Hódmezővásárhelyi FC
A Csepel Stadionban lépett pályára a Hódmezővásárhelyi FC A kapu előtti utolsó pillanatokban még nem sikerült a legjobb döntéseket és megoldásokat meghozni, így az Újpest nyert. Interjú Kandó Róberttel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 43. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 43. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen A tárlaton 120 művész, mintegy másfélszáz izgalmas anyagból és különleges technikával készült alkotása ad keresztmetszetet a visegrádi országok művésztelepeinek életéből.
 
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért Két év után megszületett az ítélet. Cikkünkben teljes egészében kirajzolódik a tragédia háttere. A részletekről nyilatkozott a Rendőrség.
 
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól Nagy Imre, Nátyi Róbert és Tóth Károly művészettörténészek hat írásban foglalják össze Tornyai életművét, amelyhez hatalmas mennyiségű fotóanyag kapcsolódik.
 
Győzött a HLKC Kecskeméten
Győzött a HLKC Kecskeméten

Újabb fontos győzelmet szerzett a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A vége magabiztos, nyolcgólos vásárhelyi siker lett.

 
Holtversenyben a tabella élén
Holtversenyben a tabella élén A remek teljesítményhez társult egy szorosabb védekezés, a megszokott erős asszisztjáték, valamint az, hogy a csapat minden tagja hasznosan és jó játékkal rukkolt elő