
Nyolc évig tartó intenzív klinikai kutatómunka eredményeként a Colgate bemutatta a Maximum Cavity Protection fogkrémet. Az első fogkrém, amely a Cukor Sav Semlegesítő technológiát tartalmazza, és az első úttörő jellegű felfedezés a fluoridos fogkrémek bevezetése óta. Az új fogkrém használatával a kezdeti fogszuvasodás gyakorisága akár a felére is csökkenthető!
A fluorid, – amely bizonyítottan csökkenti a fogszuvasodás gyakoriságát – 60 évvel ezelőtt lett a fogkrémek alkotórésze. Most egy újabb, maga nemében úttörő eredményről lehet hallani.
Ez a fogkrém a fluorid vegyületek fogszuvasodást megelőző hatását nagyban támogatva már a fogszuvasodás kezdeti szakaszában kifejti hatását.
Egyúttal segít a fogzománc károsodása és a fogszuvasodás kialakulása előtt semlegesíteni – a foglepedék baktériumai által – a cukrok lebontásából termelt savakat, valamint fiziológiás szintre visszaállítani a foglepedék pH értékét. A fogkrém a fogszuvasodás kezdeti szakaszában az ásványi sók kioldódását 50%-kal, az új fogszuvasodás kialakulásának gyakoriságát pedig 20%-kal csökkenti a csak fluoridot tartalmazó fogkrémekhez képest.
– Még egy szigorú diéta sem képes teljesen megvédeni minket a szénhidrátfogyasztástól, hiszen a mai kor emberének tápláléka tele van úgynevezett „rejtett cukrokkal”. A baktériumok anyagcseréjük során savakat termelnek, amelyek a fogszuvasodás legfőbb okozói. A kérdés az, hogyan semlegesíthetjük ezeket a savakat? Kiderült, hogy az arginin, amelyet az orvostudományban már évek óta alkalmaznak, segíthet ebben – tájékoztatott Dr. Alberth Márta a Debreceni Egyetem tanszékvezetője.
A Vásárhelyi Hírekben is írtunk arról, hogy a fogszuvasodás terjedése világszerte riasztó képet mutat és ennek megoldása lehet a Colgate-Palmolive új terméke. Ahogyan azt a cég a közelmúltban elvégzett tanulmánya is mutatja, minden második ember a szuvas foga miatt kereste fel fogorvosát az elmúlt két évben. A megkérdezettek közel egyharmada úgy gondolja, hogy ha megeszik egy almát, az ugyanolyan hatásos, mintha fogat mosna! Miközben egy nagy alma körülbelül 27 g monoszacharidot tartalmazhat, amely 5 teáskanál cukornak felel meg.
A fogszuvasodásnak súlyos következményei lehetnek az egyén általános egészségügyi állapotára nézve, hiszen a fogszuvasodás fájdalommal, később a fogak elvesztésével, így a rágási funkció romlásával járhat. A fogak rossz állapota negatív hatással van az egyén önbecsülésére, a foglalkoztathatóságra és a szociális kapcsolatokra is.
– Bemutatkozáskor vagy egyszerűen egy beszélgetés során a száj és a fogak az arc azon hangsúlyos részei, amelyekre a legtöbb figyelmet fordítjuk. Napjainkban az egészséges fogsor a vonzó megjelenés nélkülözhetetlen része, és bármilyen kellemetlen elváltozás, – mint pl. a hiányos fogazat – negatívan befolyásolhatja megítélésünket. Ennek következtében az önbizalmunk csökken, amely hátrányosan hat a társadalmi és szakmai sikerességünkre is – mondja Dr. Albert Márta.
A megkérdezettek közel fele azt gondolja, hogy a fogszuvasodás visszafordíthatatlan, pedig napjainkra kiderült, hogy a fogszuvasodás befolyásolható. Megfelelő fogorvosi kezeléssel a fogszuvasodás korai szakaszában megállítható vagy akár vissza is fordítható. A legfontosabb a megfelelő technikával végzett rendszeres fogmosás, különösen a cukrot tartalmazó ételek után. Ne feledjük, hogy szinte mindenben van cukor, amit eszünk. A cukor sav semlegesítővel ellátott fogkrémek használatával növelhetjük fogaink védelmét és csökkenthetjük a fogszuvasodás kockázatát.
A friss kutatás alapján Magyországon évente átlagosan csak 3,8 (!) – tehát negyedévente 1 – tubus fogkrémet vásárolunk, szájvízből pedig Nagy-Britanniában évente átlagosan háromszor annyi fogy, mint nálunk.