Kultúra, oktatásDacolnak a tendenciával

2016. április 12., kedd
 
Dacolnak a tendenciával

Az országos adatokhoz képest idén is jelentősen nőtt a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi Mezőgazdasági Karára első helyre jelentkezők száma.

 

 

Fotó: VH

 

 

A tavalyinál többen, több mint 111 ezren jelentkeztek idén elektronikusan, az E-felvételi rendszerén keresztül a felsőoktatásba. Nagy részük alapképzésben és osztatlan mesterképzésben, valamint állami ösztöndíjas formában szeretne továbbtanulni. Első helyen a legtöbben a gazdaságtudományok, a műszaki és a pedagógusképzés képzési terület valamely szakát jelölték meg.

 

A 2016 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre összesen 111 162-en nyújtottak be jelentkezést. Közülük a legtöbben – 72 371-en – első helyen alapképzést jelöltek meg, osztatlan mesterképzést 11 201-en, felsőoktatási szakképzést pedig 6440-en választottak első helyen. A Szegedi Tudományegyetemet első helyen 8208-an jelölték meg - a felvi.hu adatai szerint.

 

A Mezőgazdasági Karra a szeptemberben induló tanévre 101 nappalis és 108 levelezős hallgató vehető fel.

Itt kell megjegyezni, hogy a Karon tavaly elindult az angol nyelvű mérnökképzés, amelyre jelenleg hat - Kínából, Mongóliából és Tunéziából - érkezett hallgató tanul. Idén szeptembertől szintén lehet jelentkezni az angol nyelvű agrárképzésre.

 

Dr. Horváth József a Kar dékánja a Vásárhelyi Híreknek elmondta, 2012 óta folyamatosan emelkedik a jelentkezők száma. Így van ez az idén is. A tavalyi adatokhoz képest 8%-kal nőtt az összes jelentkezés száma és 13%-kal nőtt az első helyes jelentkezések száma.

Hozzátette, az jól ismert tény, hogy mindeközben évek óta sajnos országosan csökken az agrár-felsőoktatásba jelentkezők száma, Hódmezővásárhely azonban következetesen dacol az országos tendenciával.

Az utóbbi három év alatt 47 százalékkal többen jelentkeztek, illetve nyertek felvételt. Tavaly szeptemberben 162 első évfolyamos hallgató kezdte a szemesztert.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Horvátországi kiruccanás érmes helyezésekkel

Horvátországi kiruccanás érmes helyezésekkel

A Nyílt Horvát Formagyakorlat Bajnokságon a Máté Taekwondo & Hapkido KHSE sportolói a versenynapot 3 arany-, 1 ezüst-, és 2 bronzéremmel fejezték be.
Kapitulálás a vasárnapi boltzárral kapcsolatban

Kapitulálás a vasárnapi boltzárral kapcsolatban

Újra lehet plázázni vasárnap, a kormány hirtelen meggondolta magát és nem ugrik bele a veszélyekkel járó népszavazásban. Ki mit mondott ma?!

Megkétszerezték a határvédelemben résztvevők számát

Megkétszerezték a határvédelemben résztvevők számát

A Hódmezővásárhelyi Helyőrség is az egyik laktanya, amely a határvédelemben kiemelt feladatokat lát el.
Hahó én is itt vagyok!

Hahó én is itt vagyok!

Jó volt a Vásárhelyi Hírek jóslata, arról, hogy lesz január elsején Vásárhelynek újszülött babája. A polgármester már fel is köszöntötte az édesanyát.
 

És ezt már olvasta?

Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában Nemes Fekete Edit alkotásai összekötik a történelmi Délvidéket, a most Vajdaságként ismert territóriumot és a Dél-Alföldet, így Hódmezővásárhelyt is.
 
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.
 
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő Ez az első két magyar város amelyet nem konkrét esemény kapcsán, hanem a két város vezetőinek, gazdasági szereplőinek megismerése miatt keresett fel.