Kultúra, oktatásDacolnak a tendenciával

2016. április 12., kedd
 
Dacolnak a tendenciával

Az országos adatokhoz képest idén is jelentősen nőtt a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi Mezőgazdasági Karára első helyre jelentkezők száma.

 

 

Fotó: VH

 

 

A tavalyinál többen, több mint 111 ezren jelentkeztek idén elektronikusan, az E-felvételi rendszerén keresztül a felsőoktatásba. Nagy részük alapképzésben és osztatlan mesterképzésben, valamint állami ösztöndíjas formában szeretne továbbtanulni. Első helyen a legtöbben a gazdaságtudományok, a műszaki és a pedagógusképzés képzési terület valamely szakát jelölték meg.

 

A 2016 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre összesen 111 162-en nyújtottak be jelentkezést. Közülük a legtöbben – 72 371-en – első helyen alapképzést jelöltek meg, osztatlan mesterképzést 11 201-en, felsőoktatási szakképzést pedig 6440-en választottak első helyen. A Szegedi Tudományegyetemet első helyen 8208-an jelölték meg - a felvi.hu adatai szerint.

 

A Mezőgazdasági Karra a szeptemberben induló tanévre 101 nappalis és 108 levelezős hallgató vehető fel.

Itt kell megjegyezni, hogy a Karon tavaly elindult az angol nyelvű mérnökképzés, amelyre jelenleg hat - Kínából, Mongóliából és Tunéziából - érkezett hallgató tanul. Idén szeptembertől szintén lehet jelentkezni az angol nyelvű agrárképzésre.

 

Dr. Horváth József a Kar dékánja a Vásárhelyi Híreknek elmondta, 2012 óta folyamatosan emelkedik a jelentkezők száma. Így van ez az idén is. A tavalyi adatokhoz képest 8%-kal nőtt az összes jelentkezés száma és 13%-kal nőtt az első helyes jelentkezések száma.

Hozzátette, az jól ismert tény, hogy mindeközben évek óta sajnos országosan csökken az agrár-felsőoktatásba jelentkezők száma, Hódmezővásárhely azonban következetesen dacol az országos tendenciával.

Az utóbbi három év alatt 47 százalékkal többen jelentkeztek, illetve nyertek felvételt. Tavaly szeptemberben 162 első évfolyamos hallgató kezdte a szemesztert.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Horvátországi kiruccanás érmes helyezésekkel

Horvátországi kiruccanás érmes helyezésekkel

A Nyílt Horvát Formagyakorlat Bajnokságon a Máté Taekwondo & Hapkido KHSE sportolói a versenynapot 3 arany-, 1 ezüst-, és 2 bronzéremmel fejezték be.
Kapitulálás a vasárnapi boltzárral kapcsolatban

Kapitulálás a vasárnapi boltzárral kapcsolatban

Újra lehet plázázni vasárnap, a kormány hirtelen meggondolta magát és nem ugrik bele a veszélyekkel járó népszavazásban. Ki mit mondott ma?!

Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak

Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak

Július 31-én tartotta küldöttgyűlését a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szegeden, a kamarai székházban.
77 éve született Rapcsák András

77 éve született Rapcsák András

Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban.
 

És ezt már olvasta?

Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor
Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor A táborozás végén szakmai zsűri válogatta ki azt a mintegy hatvan művet, melyeket az idei alkotótábor jövő évi beszámoló kiállításán állítják ki az Alföldi Galériában.
 
Mozgás éjszakája idén is
Mozgás éjszakája idén is Hatodik alkalommal rendezik meg a Mozgás Éjszakáját Hódmezővásárhelyen és Makón, valamint a Hódmezővásárhelyi és Makói járás településein.
 
Hullámverés
Hullámverés Még mindig nem látszik, hogy nyugvópontra kerülne a Hód Úszó SE és a NICS-HSÚVC egybeolvadása, azzal együtt, hogy ennek határideje augusztus 17-e.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is Jó esélyük van beiratkozni valamelyik egyetemre azoknak is, akik tavasszal nem jelentkeztek a felsőoktatásba, de azóta meggondolták magukat.
 
Az ország Imruskája 85 éves lenne
Az ország Imruskája 85 éves lenne A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 85 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében Augusztus elsejétől érvényes Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. Az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.