Kivételesen gazdag, adakozókban bővelkedő karácsonyt tudhat maga mögött a Badalik Bertalan Szociális Ellátó Központ hódmezővásárhelyi Hajléktalan Szállója.
A megfogalmazás igazából nem illik ide, ám tény hogy idén „irirgylésre méltóan” ünnepeltek a hajléktalanok Vásárhelyen, mert a szállón élő, vagy ott alkalmi menedékre lelők számára ez a néhány nap valóban ünnepi volt, az egyhangú, szomorú életutak sorában.
A Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában Hódmezővásárhelyen a jól működő ellátórendszernek köszönhetően hosszú évek óta nem volt haláleset.
„Már november eleje óta, a kialakult rendszer szerint a helyi rendőrség közreműködésével, autónkkal járőrözünk a városban”- mondta Korsós Sándor a Vásárhelyi Híreknek.
Szavaiból az is kiderült, hogy miközben az elmúlt években folyamatosan enyhén emelkedik a hajléktalanok száma, Vásárhely utcáin kevesebben éjszakáznak. Vannak azonban, akik nem hagyják ott az utcát, de ők is „képben vannak.”
Többen belátták, hogy a szállóba beköltözve érdemesebb komfortosabb körülmények között átvészelni a telet. Tegyük hozzá, hogy most még az udvaron és a konyhában terjengő disznótoros illatok is csábítóak lehettek, ugyanis szinte hagyománnyá vált, hogy a Karácsonyi Ünnepek előtt-alatt és az azt követő héten a jótékonysági felajánlásból orjaleves, pörkölt és egyéb disznótoros finomság kerül az asztalra.
Ennek az egyik oka, hogy a Hód Menza konyhája iskolai szünet idején bezár, így a Hajléktalanszállónak magának kell gondoskodnia az alkalmanként 60-70 hajléktalan legalább napi egyszeri meleg ételéről. Nos, ilyenkor jön a segítség, a helyi vállalkozók felajánlásai által, amelynek „nyitánya” – hagyományosan Maczelka Tibor által felajánlott - sertésből készült egy pompás orjaleves és sertéspörkölt volt december 21-én.
Ennek maradéka persze a többi napokra is biztosított napi meleg ételt a szálló lakói számára.
Idén is jöttek a visszatérő adományozók, olyanok, akik a két ünnep között főznek is a szálló konyháján: Hack Zoltán és baráti köre, idén két 100 kilós malacot dolgozott fel. Kolbászt, konzervet is hoztak, illetve Kenéz Heka Etelka idén is küldött sütemény csomagot a szálló lakóinak.
A Hajléktalanszálló idei ünnepi heteire aztán különlegességnek mondható menü tette fel a koronát, a vásárhelyi Szakszervezet Vadásztársaság jóvoltából. Ugyanis nagy mennyiségű őzhúst adományoztak a Hajléktalanszállónak, amelyet Bihacsy László, számos hazai és külföldi versenyen sikereket elért hobbi-szakács főzött meg december 28-án. A képeken is látható, a siker nem maradt el, a bográcsban készült őzpörköltből többen is kértek még egy adagot .