KözéletAz Erzsébet Kórházban nem tiltják a paraszolvenciát

2012. július 2., hétfő
 
Az Erzsébet Kórházban nem tiltják a paraszolvenciát

A hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház vezetése is engedélyezte a hálapénz elfogadását. A július elsejétől érvényes jogszabály értelmében, erről az intézményvezetőknek kellett dönteniük.

 

 

 

 


A Vásárhelyi Hírek megkeresésére, dr. Kallai Árpád főigazgató úgy foglalt állást: „a Munka Törvénykönyve. 52. paragrafus második bekezdésében foglalt hálapénz elfogadásáról a szakmai vezető testület véleményének figyelembe vételével a munkáltató úgy döntött, hogy hozzájárul az orvos működésével, gyógyító-megelőző tevékenységével kapcsolatos, a szolgáltatás nyújtását követően adott hálapénz elfogadásához az etikai, adózási szabályok szigorú betartása mellett,” tájékoztatta Szerkesztőségünket a főigazgató.

 

Az általa említett törvénykönyvben a munkavállaló kötelességeit pontokba szedő 52. paragrafus lényegében egy felsorolás, melynek 2. bekezdése így szól: A munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül harmadik személytől díjazást a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el, vagy nem köthet ki.

 A vonatkozó indoklás szerint ez a rendelkezés a borravaló és a hálapénz elfogadásának tilalmáról szól, ami alól a munkáltató felmentést adhat.

 

Az Egészségügyi Államtitkárság nem adott ki központi utasítást vagy állásfoglalást az ügyben, pedig a kórházak döntő többsége most már állami tulajdonban van. A hálapénzről így az intézményvezetőknek kellett, illetve kell dönteniük

Közülük sokan azt a megoldást választották, amit a Magyar Kórházszövetség elnöke: az előre kikényszerítettet nem, de az utólag adott paraszolvenciát engedélyezték.

Szócska Miklós államtitkár pénteken megerősítette: a hálapénz társadalmi jelenség, ami annak köszönhető, hogy a 40-es évektől mesterségesen alacsonyan tartották az orvosbéreket. A problémát meg kell oldani, ehhez anyagi ösztönzésre és szemléletváltásra is szükség van.

 

Az MTI által készített körkép szerint, a kórházigazgatók utasításukban mindenhol leszögezték - hasonlóképpen a hódmezővásárhely Erzsébet Kórház főigazgatója is - a paraszolvencia előre kikövetelése bűncselekmény.

 

Olvassa el ezt is!

A halálesetek csaknem feléért a magas vérnyomás a felelős

A halálesetek csaknem feléért a magas vérnyomás a felelős

Április 5-én 8 helyen lesz vérnyomásmérés Hódmezővásárhelyen. A WHO idén a magasvérnyomás-betegséget tűzte zászlajára.
A vásárhelyi lakosságnak csapadékvízért nem számláznak

A vásárhelyi lakosságnak csapadékvízért nem számláznak

Akik eddig is engedéllyel a csapadékvizet a szennyvízcsatorna-hálózatba bocsátották, számukra ezután is számlázni fognak. A lakossági felhasználókat mindez nem érinti.
Te mit halogatsz? Titkok a lakásban

Te mit halogatsz? Titkok a lakásban

Maga a halogatás nem használ, mivel bár passzívnak látszik, valójában erős ellenerők feszülésének eredménye, így hihetetlenül sok energiánkat emészti fel.

Tanévi menetrend 2014/15

Tanévi menetrend 2014/15

Hódmezővásárhelyen a három egyházi iskolán kívül a Tankerülethez tartozó intézményekben közel ötezren kezdi meg a tanévet. Részletes menetrend!
 

És ezt már olvasta?

Gyermekrajzokon a család ünnepei
Gyermekrajzokon a család ünnepei Kihirdették a Hódmezővásárhely Református Újtemplomi Egyházközség által kiírt gyermekrajzpályázat eredményeit a Tornyai János Múzeumban. Képekkel.
 
Nagyszerű fejlesztések az Aranyossyban
Nagyszerű fejlesztések az Aranyossyban

Az energetikai korszerűsítés után az iskola tetőterében közösségi és oktatási helyiségeket, számítógépes termet alakítottak ki. Vannak további tervek. Képekkel.

 
Nyolc érmes helyezés a Diákolimpia megyei döntőjén
Nyolc érmes helyezés a Diákolimpia megyei döntőjén Lelkes hozzállással, remek játékkal tették le a névjegyüket a vásárhelyi diákok a Szegeden rendezett Megyei Asztalitenisz Diákolimpia döntőjén. Képekkel.
 
Lehet élezni a korcsolyát!
Lehet élezni a korcsolyát! Van, aki odavan érte, de van, aki a jeget látva azonnal nagy hasra- és fenékre esésekre asszociál. December 13-tól mindkettőről közvetlen benyomásokat lehet szerezni.
 
És mégis mozog a Föld
És mégis mozog a Föld Galileo híres - címbeli mondatát - a Németh László Gimnázium és Általános Iskola aulájában dr. Bónis Béla bizonyította be ismét egy látványos ingakísérlet prezentálásával.
 
Programok advent harmadik vasárnapján
Programok advent harmadik vasárnapján Advent harmadik vasárnapján, december 15-én a koszorú egyetlen rózsaszínű gyertyáját kell meggyújtani, mivel a rózsaszín az örömvasárnap liturgikus színe.
 
Népi hagyományvilág a XX. századi irodalomban
Népi hagyományvilág a XX. századi irodalomban Hagyomány, népi írók, nemzeti önismeret címmel rendezett konferenciát az Emlékpontban.