Kultúra, oktatásAz erényöv legendája- mítosz és valóság

2011. június 15., szerda
 
Az erényöv legendája- mítosz és valóság

A Móra Múzeum tárlata minden apró részletet elmesél, és természetesen szemléltet azzal kapcsolatban, ami ezt a legendát életre hívta, és egyúttal azt is megmutatja, hogy mi a valóság a hiedelmekkel szemben.

 

 

 

 

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban 2010. nyarán nyílt kiállítás anyagát eddig a szentesi Koszta József Múzeumban láthatta a közönség. Most folytatja sikeres útját és ezúttal a szegedi Móra Ferenc Múzeum ad otthont a kifejezetten felnőtteknek szóló, rendhagyó tárlatnak. Június 16-tól az erényöv titkos történetével ismerkedhetnek meg a látogatók. A kiállítást 14 éven aluliak nem nézhetik meg, a 14-16 év közötti fiatalok pedig csak szülői felügyelettel.

Az erényövek története egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor a háborúba induló lovagok erényövet csatoltak kedvesükre, hogy így biztosítsák asszonyaik hűségét. Az erényövek használatáról szóló, ehhez hasonló korai beszámolók azonban nagy valószínűséggel alaptalanok: valójában nem használtak a középkorban erényöveket, csak a történetírók képzeletében létezett a hűséget garantáló használati eszköz.

 

Az erényövekről szóló mítoszok a 16. századból erednek, a tárgyak első és széleskörű használatára azonban csak a 19. század elején került sor. Az angliai és franciaországi nők divatlapok hasábjaiból választhattak a különböző erényövek közül, melyeket nemi erőszak elleni védekezésként hordtak. Az erényöveket egészen az 1930-as évekig használták: ilyen módon óvták meg a fiatalokat a helytelen szexuális viselkedéstől, melyet akkoriban a lelki betegségek fő okozóinak tartottak.

 

A kiállítás lerántja a leplet a mítoszokról és legendákról, és különleges kiállítási darabokkal szemlélteti az erényöv valódi történetét.

 

Olvassa el ezt is!

A közgyűlés elfogadta a zárszámadást

A közgyűlés elfogadta a zárszámadást

Mintegy 13 milliárd forint bevétellel zárta a tavalyi évet a hódmezővásárhelyi önkormányzat, 1,5 milliárd forint tartalékkal kezdte a 2024-es évet a város.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

2024. 19. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Vásárhelyen járt a honvédelmi miniszter

Vásárhelyen járt a honvédelmi miniszter

A kadétiskola a dél-magyarországi régió egyik kiemelt katonai nevelő-oktató intézménye lesz. A tervek szerint a 2026-27-es tanévben indulhat el.
Érmes helyezések a Nemzetek Kupáján

Érmes helyezések a Nemzetek Kupáján

Május 18-án rendezték meg Hatvanban, a XXII. ITF Taekwon-do Nemzetek Kupáját hat ország mintegy 300 versenyzőjének részvételével.
 

És ezt már olvasta?

Holler László természetközeli világa
Holler László természetközeli világa Félszáz festményén keresztül mutatja be a vásárhelyi realista festőiskola tradíciójából táplálkozó mester az utóbbi években készült műveit.
 
Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről
Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik.
 
Óriási Eötvös siker a Magyar Bajnokságon
Óriási Eötvös siker a Magyar Bajnokságon Női fodrász, Férfi Fodrász, Smink és Körmös szakágakban várták a felnőttek és tanulók jelentkezését. Idén is több, mint 200 versenyző vett részt.
 
Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen
Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen Nem tartották szükségesnek testőrök hadát, amikor Orbán Viktor az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhelyre érkezett.
 
Módszertani nap helyettes államtitkárral
Módszertani nap helyettes államtitkárral A Németh László Gimnázium és Általános Iskolában rendeztek szakterületi módszertani napot. A népi kultúra oktatásban betöltött szerepe volt a téma.
 
Magyar Péter Vásárhelyen
Magyar Péter Vásárhelyen Május 20-án országjáró körútja során Hódmezővásárhelyen járt Magyar Péter, aki a Kossuth téren összegyűlt nagyszámú érdeklődő előtt mondott beszédet.
 
Ismét remekeltek a Máté taekwondosok
Ismét remekeltek a Máté taekwondosok Május 18-án rendezték Budapesten az Ute Jégcsarnokában a  Hungarian Open 2024 Taekwondo Championship küzdelmeit.