BulvárAz élsport árnyoldalai

2016. szeptember 9., péntek
 
Az élsport árnyoldalai

A hazai és a nemzetközi utánpótlás-nevelésben meghatározó szerepet játszó úszóedző, Bán Sándor indította el a világhírnév felé a vásárhelyi születésű Risztov Évát.

 

 

 

(Egy közös kép a múltból)

 

 


A vásárhelyi uszodában elkezdődött közös munkájuk eredményeként a Sydney-i olimpián elért jó helyezései után 2001-től Bp. Spartacus versenyzője lett.

A napokban egy budapesti rendezvényen az akkori évekről - pontosabban az élsport árnyoldalairól - mesélt a most 31 éves olimpiai bajnok.

Kellemetlen gyerekkori élményeit elevenítette fel, amelyekből kiderül, tinikorában az edzője - bár nevén nem nevezte, de egyértelműen Turi György - többször is megalázóan bánt vele, mert úgy vélte, súlyproblémája volt. Előfordult, hogy hazazavarta a tréningről, majd egy a zugevőknek segítő röfögő malacot is kapott tőle.

– Tizenéves voltam, és egyik reggelről a másikra harminc dekával több lett a súlyom. Az edzőm azt mondta, takarodj haza, mert harminc dekát híztál. Nem értettem a logikát, mert ha többet úsztam volna aznap, mondjuk száz hosszal, akkor lemegy a felesleg. Azzal toroltam meg, hogy elküldött engem, hogy elmentem a büfébe és ettem – számolt be most már kedélyesen a régi kellemetlen élményéről Risztov Éva.

Ám akkor nagyon megviselte az eset.

 

– Úgy mehettem délután edzésre, hogy elnézést kellett kérnem. Kérdeztem anyát, miért kellene bocsánatot kérnem, hiszen az a harminc deka plusz attól is lehetett, hogy nem mentem el a mosdóba reggel. Végül megkerestem Gyuri bát, és mondtam neki: elnézést kérek, harminc dekát híztam. Erre azt mondta, semmi baj, nem haragszom rád. Aztán délután, a tréningen újra kiabált: Éva, nincs meg a szint, mit csináltál? Látod, harminc dekát híztál, és már a víz alatt úszol?! Mit mondhattam volna erre: a víz fölött nem tudok – viccelődött Risztov, s vélhetően Turi Györgyről (58) beszélt, akinek azóta már megbocsátotta a történteket, közösen számos sikert, ifjúsági Európa-bajnoki címeket és világbajnoki ezüstérmeket szereztek, s 2005-ös „szakításuk” után tíz évvel, tavaly már olimpiai bajnokként tért vissza hozzá.

 

Pedig más, még kellemetlenebb esete is volt.

– Az edzőm úgy gondolta, biztosan zugevő vagyok, ezért kaptam egy malacot, amelyet be kellett tennem a hűtőbe. Ha kinyitottam az ajtót, a fény hatására elkezdett röfögni. Anya elfelejtett szólni édesapámnak, aki egyik este kiment tejet inni, s a malac megijesztette, ezért összetörte. A tréner idővel szólt, nem megy a fogyókúra, mi van ezzel a disznóval? Mondtam, édesapám találkozott vele, és azóta nincsen – emlékezett Risztov.

Manapság is odafigyel a súlyára Risztov Éva, hiszen saját bevallása szerint január óta kilenc kilótól szabadult meg. Speciális étrendet alakított ki magának, és megreformálta a főztjeit. Kedvenc ételeit egészségesebben készíti el.

 

A Vásárhelyi Hírek információi szerint ma már nincs semmilyen kapcsolat közte és - egykori felfedezője - Bán Sándor között, aki a Risztov Évát négy, Olasz Annát pedig két évig edzette.

 
 
VH- blikk
 

Olvassa el ezt is!

Bor, gasztronómiai és zenei csemegék

Bor, gasztronómiai és zenei csemegék

Minden eddiginél több borászattal, látványos szüreti felvonulással és állandó művészeti kiállítással várja a minőségi borok szerelmeseit az idei szegedi Bortér.
Fejben lehet megnyerni vagy elbukni

Fejben lehet megnyerni vagy elbukni

A hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kar végzős mérnök szakos hallgatója a koronglövészet sportágban ismét letette névjegyét, ezúttal ismét világra szólót.
Magnetométeres vizsgálat Csomorkányban

Magnetométeres vizsgálat Csomorkányban

Egy hektárnyi területen végeztek magnetométeres kutatást, amelynek célja a kutatási terület pontosítása, erre egymillió forintot nyertek.
Régészeti pillanatképek

Régészeti pillanatképek

Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.
 
Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán
Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán A szeptember 10-én tartott díszközgyűlésen négy olyan pedagógus vette át díszoklevelét, akiknek aktív élete a tanításról, az oktatásról szólt.