BulvárAz élsport árnyoldalai

2016. szeptember 9., péntek
 
Az élsport árnyoldalai

A hazai és a nemzetközi utánpótlás-nevelésben meghatározó szerepet játszó úszóedző, Bán Sándor indította el a világhírnév felé a vásárhelyi születésű Risztov Évát.

 

 

 

(Egy közös kép a múltból)

 

 


A vásárhelyi uszodában elkezdődött közös munkájuk eredményeként a Sydney-i olimpián elért jó helyezései után 2001-től Bp. Spartacus versenyzője lett.

A napokban egy budapesti rendezvényen az akkori évekről - pontosabban az élsport árnyoldalairól - mesélt a most 31 éves olimpiai bajnok.

Kellemetlen gyerekkori élményeit elevenítette fel, amelyekből kiderül, tinikorában az edzője - bár nevén nem nevezte, de egyértelműen Turi György - többször is megalázóan bánt vele, mert úgy vélte, súlyproblémája volt. Előfordult, hogy hazazavarta a tréningről, majd egy a zugevőknek segítő röfögő malacot is kapott tőle.

– Tizenéves voltam, és egyik reggelről a másikra harminc dekával több lett a súlyom. Az edzőm azt mondta, takarodj haza, mert harminc dekát híztál. Nem értettem a logikát, mert ha többet úsztam volna aznap, mondjuk száz hosszal, akkor lemegy a felesleg. Azzal toroltam meg, hogy elküldött engem, hogy elmentem a büfébe és ettem – számolt be most már kedélyesen a régi kellemetlen élményéről Risztov Éva.

Ám akkor nagyon megviselte az eset.

 

– Úgy mehettem délután edzésre, hogy elnézést kellett kérnem. Kérdeztem anyát, miért kellene bocsánatot kérnem, hiszen az a harminc deka plusz attól is lehetett, hogy nem mentem el a mosdóba reggel. Végül megkerestem Gyuri bát, és mondtam neki: elnézést kérek, harminc dekát híztam. Erre azt mondta, semmi baj, nem haragszom rád. Aztán délután, a tréningen újra kiabált: Éva, nincs meg a szint, mit csináltál? Látod, harminc dekát híztál, és már a víz alatt úszol?! Mit mondhattam volna erre: a víz fölött nem tudok – viccelődött Risztov, s vélhetően Turi Györgyről (58) beszélt, akinek azóta már megbocsátotta a történteket, közösen számos sikert, ifjúsági Európa-bajnoki címeket és világbajnoki ezüstérmeket szereztek, s 2005-ös „szakításuk” után tíz évvel, tavaly már olimpiai bajnokként tért vissza hozzá.

 

Pedig más, még kellemetlenebb esete is volt.

– Az edzőm úgy gondolta, biztosan zugevő vagyok, ezért kaptam egy malacot, amelyet be kellett tennem a hűtőbe. Ha kinyitottam az ajtót, a fény hatására elkezdett röfögni. Anya elfelejtett szólni édesapámnak, aki egyik este kiment tejet inni, s a malac megijesztette, ezért összetörte. A tréner idővel szólt, nem megy a fogyókúra, mi van ezzel a disznóval? Mondtam, édesapám találkozott vele, és azóta nincsen – emlékezett Risztov.

Manapság is odafigyel a súlyára Risztov Éva, hiszen saját bevallása szerint január óta kilenc kilótól szabadult meg. Speciális étrendet alakított ki magának, és megreformálta a főztjeit. Kedvenc ételeit egészségesebben készíti el.

 

A Vásárhelyi Hírek információi szerint ma már nincs semmilyen kapcsolat közte és - egykori felfedezője - Bán Sándor között, aki a Risztov Évát négy, Olasz Annát pedig két évig edzette.

 
 
VH- blikk
 

Olvassa el ezt is!

Bor, gasztronómiai és zenei csemegék

Bor, gasztronómiai és zenei csemegék

Minden eddiginél több borászattal, látványos szüreti felvonulással és állandó művészeti kiállítással várja a minőségi borok szerelmeseit az idei szegedi Bortér.
Fejben lehet megnyerni vagy elbukni

Fejben lehet megnyerni vagy elbukni

A hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kar végzős mérnök szakos hallgatója a koronglövészet sportágban ismét letette névjegyét, ezúttal ismét világra szólót.
Idén is ott van a Mezőgazdasági Kar

Idén is ott van a Mezőgazdasági Kar

A Szegedi Tudományegyetem összes kara és Tanárképző Központja is képviselteti magát a 20. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.
Vásárhelyi írónő újabb sikerkönyve

Vásárhelyi írónő újabb sikerkönyve

Egy elfeledett budapesti mulatónegyedbe, a lágymányosi Konstantinápolyba repíti vissza az olvasókat Borbás Edina legújabb történelmi fikciós regénye.
 

És ezt már olvasta?

Fókuszban az agrárszakképzés - Elkezdődtek az elődöntők
Fókuszban az agrárszakképzés - Elkezdődtek az elődöntők Az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző évtizedes sikerszériáját tükrözi. 2018-ban és tavaly is Vásárhelyen rendezték a döntőt.
 
A Csongrád Megye Közgyűlés megtartotta idei első ülését
A Csongrád Megye Közgyűlés megtartotta idei első ülését A vásárhelyi Ádok János személyében új alelnököt választott idei első ülésén Csongrád Megye Közgyűlése. Megalkották a költségvetést, megyei elismerésekről döntöttek.
 
Vetélkedő a holokauszt nemzetközi emléknapján
Vetélkedő a holokauszt nemzetközi emléknapján Wallenberg nyomán című, országos vetélkedősorozat regionális fordulóját rendezték Hódmezővásárhelyen.
 
Könyvbemutató, megemlékezés, tiltakozás
Könyvbemutató, megemlékezés, tiltakozás Hárs Gábor harmadik kötetét mutatták be, majd megemlékezés tartottak a kiállítóhelyen. A Hitközség tiltakozik az új vásárhelyi polgári kör miatt. Képekkel.
 
Teltházas Alma koncert a BFMK-ban
Teltházas Alma koncert a BFMK-ban A hétvégén fergeteges hangulatú koncerttel örvendeztették meg kis rajongóikat, nagy részük a színpad előtt extázisban énekelt és táncolt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 4. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 4. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása
Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása A most megnyílt tárlaton az ábrázoló vagy absztrakt látásmóddal alkotott, a mártélyi tájat és az ott megélt közösségi élményeket megörökítő hetven mű látható. Képekkel.