KözéletA vásárhelyi Nagy Attila szobrászművész Prima díjat kapott

2011. november 13., vasárnap
 

November 12-én szombaton este a szegedi Tisza Szállóban a VOSZ Csongrád megyei szervezete, társszervezetekkel karöltve 2011-ben hatodik alkalommal adták át a megyei Prima díjat. Idén is hárman kapták, köztük Nagy Attila hódmezővásárhelyi szobrászművész.

 

 

Képünkön Nagy Attila (j) a díjátadáson

 

 

Az egymillió forinttal és  Kligl Sándor szobrászművész kisplasztikájával járó díjat Nagy Attilának mintegy életműdíjként adta a grémium. Szombaton este a gálán egy körülbelül 4 perces kisfilmben mutatták be a vásárhelyi szobrászművész eddigi tevékenységét. A munkásságának egy-egy állomását felvillantó képsorokat követően nyújtották át a díjat.

A Vásárhelyi Hírek a díjátadást követően kérdezte, mit jelent számára az elismerés? Nagy Attila elmondta, két díjat emelne ki: a 2005-ben kapott Tornyai plakettet és a most kapott Prima díjat. Mindkettő a tevékenységének, alkotói időszakának elismerése. Hozzátette, megerősítik abban hogy jó úton jár, reményei szerint neve és szobrai fennmaradnak az utókor számára is.

Nagy Attila hasonló utalását találjuk rendhagyó önéletrajzában is, ahol erről azt vallja: A szobrász felelőssége abban ál, hogy valami nagyszerűt, egyedi csodát teremtsen, hiszen minden szoborban benne van az öröklét lehetősége.

 

 

 

Nagy Attila szobrászművész, grafikus Hódmezővásárhelyen született 1966-ban. 1988-tól 1995-ig (három év művészképzőt is végzett) a Magyar Képzőművészeti Főiskola növendéke. Mesterei: Somogyi József, Bencsik István, Karmó Zoltán.

1996-tól három évig a Janus Pannonius Tudományegyetem Művészeti Karán doktorandusz-hallgató.

 

Főleg kisplasztikákat, középméretű kompozíciókat készít. Figurális alkotásainak, állatszobrainak anyaga leginkább a bronz, illetve a kő.

 

Díjai:

 

Baudleaire-pályázat, Képzőművészeti Főiskola díja (1990),

Őszi Tárlat, Nívó-díj (1994),

Herman Lipót Díj (1995),

Görög mitológia pályázat, Fődíj (1995),

Őszi Tárlat, Weisz-Cseszko díj (1995),

Váci Téli Tárlat, Fődíj (1995),

PhD.Dla ösztöndíj, PTE (1996),

Őszi Tárlat, Munkajutalom (1996),

XI. Portré Biennálé Aranydiploma, Hatvan (1996),

Őszi Tárlat Munkajutalom (1997),

Neufeld Anna Díj, Vác (1997),

Őszi Tárlat, Kurucz D. István Emlékalapítvány díja (1998),

Váci Téli Tárlat, II. díj (1998),

Váci Téli Tárlat, III. díj (1999),

Római Magyar Akadémia, ösztöndíj (2000),

Őszi Tárlat, Munkajutalom (2004),

Őszi Tárlat, Tornyai plakett (2005).

 

Olvassa el ezt is!

Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában

Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában

Nemes Fekete Edit alkotásai összekötik a történelmi Délvidéket, a most Vajdaságként ismert territóriumot és a Dél-Alföldet, így Hódmezővásárhelyt is.
Új igazgató a Nyugdíjas Lakópark élén

Új igazgató a Nyugdíjas Lakópark élén

Sok volt a feszültség az elmúlt években a lakóparkban, ezért is elengedhetetlen, hogy az itt élő emberek minden tekintetben közeledni kezdjenek egymáshoz.
Don-kanyar hősi halottaira emlékeztek

Don-kanyar hősi halottaira emlékeztek

Január 12-én délután a Don-kanyar hősi halottainak tiszteletére megemlékezés és koszorúzás volt a Hódmezővásárhelyen a Hősök terén.
Ennivaló receptjeink - Angélától - Káposztás pogácsa

Ennivaló receptjeink - Angélától - Káposztás pogácsa

Baracskay Angéla a Vásárhelyi Hírek háziasszonya: A recept a spájzom alapján jött létre és eszméletlenül finom, kellemes - ropogós és lágy - állagot eredményezett.
 

És ezt már olvasta?

Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.
 
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő Ez az első két magyar város amelyet nem konkrét esemény kapcsán, hanem a két város vezetőinek, gazdasági szereplőinek megismerése miatt keresett fel.  
 
Zárójelentés - Az EVP és az Egészségfejlesztési Iroda 2019-es éve
Zárójelentés -  Az EVP és az Egészségfejlesztési Iroda 2019-es éve A tavalyi mérleg szerint, működésük több ezer vásárhelyi és makói embernek hozott pozitív változást az életébe.
 
Hommage á Tornyai János
Hommage á Tornyai János A tavalyi Festőszimpózium résztvevőinek az alföldi festészet meghatározó művésze előtt tisztelgő alkotásaiból nyílik kiállítás január 18-án.
 
Az amerikai nagykövet helyettese Vásárhelyen
Az amerikai nagykövet helyettese Vásárhelyen

A Vásárhelyi Híreket arról tájékoztatta az Egyesült Államok Nagykövetségének sajtóosztálya, hogy Vásárhelyre látogat Marc Dillard, aki Márki-Zay Péter polgármesterrel találkozik.

 
Ökumenikus imahét Vásárhelyen
Ökumenikus imahét Vásárhelyen Vasárnaptól nyolc napon át közösen imádkoznak a magyarországi egyházak a Krisztus-hívők egységéért. Vásárhelyen is csatlakoztak az ökumenikus imahéthez. Napi liturgiák.