Kultúra, oktatásA Szegedi Szabadtéri Játékok első előadását 80 éve rendezték

2011. június 14., kedd
 
A Szegedi Szabadtéri Játékok első előadását 80 éve rendezték
Nyolcvan éve, 1931. június 13-án és 14-én rendezték a Szegedi Szabadtéri Játékok első előadását, a budapesti Nemzeti Színház társulata Voinovich Géza Magyar Passió című művét adta elő Hevesi Sándor rendezésében.

 

 

Képünkön az 1931-es premier. (Somogyi Könyvtár arcívum)

 

 

A költő Juhász Gyula és a rendező Hont Ferenc az 1920-as évek második felében vetették fel, hogy legyen Szeged egy nagy kulturális rendezvénysorozat otthona. A "főpróbát" 1930-ban a Fogadalmi templom felszentelése jelentette, s a templom előtti 12 ezer négyzetméteres árkádos, történelmi hangulatú és mégis modern, kitűnő akusztikájú és központi fekvésű tér kiváló helyszínnek bizonyult. A rendezvényeknek az időjárás is kedvező feltételeket teremt: Szegeden nyáron a hazai átlagnál jóval kevésbé csapadékos az idő.
A Szegedi Szabadtéri Játékok első előadását a 600 négyzetméteres színpadon 1931. június 13-án rendezték. Az akkori felfogás szerint szabadtérre csak vallásos darab illett, ezért került színre a Magyar Passió. 1932-ben Gömbös Gyula hadügyminiszter megvonta a tribün felépítéséhez szükséges támogatást, ezért a Tisza-parti Stefánia sétányon a Szép Heléna című operettet adták elő, majd a Dóm téren Magyar szentek címmel élőkép sorozatot rendeztek. A szabadtéri játékok hivatalosan 1933-ban Az ember tragédiájával nyílt meg. A Hont Ferenc rendezte előadás főszerepeit Lehotay Árpád, Tőkés Anna és Táray Ferenc alakította, az előadásban 300 statiszta, tánckar, honvédzenekar és hatalmas kórus működött közre.
Ettől kezdve évente rendeztek előadásokat, egyre bővülő műsorral és ismert vendégművészek részvételével. Az egyre nagyobb, végül 7000 férőhelyes fatribünt egy-két hét alatt szerelték össze, illetve bontották szét. A szervezést 1936-ban vette át a város, a művészeti program kialakítására Janovics Jenőt kérték fel, aki több műfajú, tömegeket vonzó népszínház alapjait rakta le. A sorozatnak a második világháború vetett véget, 1939 nyarától két évtizedre néma lett a tér.
A Szabadtéri Játékokat 1959-től rendezték meg újra, de Hont Ferencet - aki a magyar színház és film egyik legnagyobb teoretikusa lett - sem a szervezésbe, sem a műsorpolitika kialakításába nem vonták be. A lebontott budapesti Kossuth-híd vasszerkezetéből készített nézőtér hosszú ideig egész évben a téren éktelenkedett, a 4000 férőhelyes, szétszedhető nézőtér csak 1994-ben épült.
Egy-egy nyár programját általában egy dráma és több zenés produkció - opera, balett, zenekari hangverseny - alkotja, ezek között helyet kaptak a musicalek és rockoperák is, mint a Jézus Krisztus szupersztár, az István, a király, vagy a Macskák is. Az "újkori" játékok során 142 darab 657 előadására több mint 3 millióan voltak kíváncsiak.
A jubileumi évad nyitóelőadása Az ember tragédiája, amelyet jelnyelvi tolmácsolással mutatnak be július 1-jén. Magyarországon eddig még soha nem ülhettek be siket és nagyothalló nézők akadálymentesített szabadtéri előadásra.

 
 
Forrás: ÖS-MTI
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.51-52.hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.51-52.hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
Drágult a tram-train járműtelep

Drágult a tram-train járműtelep

A járműtelep építési tenderének nyertese, Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos veje, Homlok Zsolt cége, jelentős költségkiegészítést kapott a kormánytól..
Véget ért a Tornyai-emlékév

Véget ért a Tornyai-emlékév

Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői

Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői

Hódmezővásárhely lakóit 2018-ban mélyen megrázta az idős szülőket meggyilkoló nő és élettárásának brutalitása és kegyetlensége. Videó a helyszínről és az elfogásról.
 

És ezt már olvasta?

Fókuszban az agrárszakképzés - Elkezdődtek az elődöntők
Fókuszban az agrárszakképzés - Elkezdődtek az elődöntők Az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző évtizedes sikerszériáját tükrözi. 2018-ban és tavaly is Vásárhelyen rendezték a döntőt.
 
A Csongrád Megye Közgyűlés megtartotta idei első ülését
A Csongrád Megye Közgyűlés megtartotta idei első ülését A vásárhelyi Ádok János személyében új alelnököt választott idei első ülésén Csongrád Megye Közgyűlése. Megalkották a költségvetést, megyei elismerésekről döntöttek.
 
Vetélkedő a holokauszt nemzetközi emléknapján
Vetélkedő a holokauszt nemzetközi emléknapján Wallenberg nyomán című, országos vetélkedősorozat regionális fordulóját rendezték Hódmezővásárhelyen.
 
Könyvbemutató, megemlékezés, tiltakozás
Könyvbemutató, megemlékezés, tiltakozás Hárs Gábor harmadik kötetét mutatták be, majd megemlékezés tartottak a kiállítóhelyen. A Hitközség tiltakozik az új vásárhelyi polgári kör miatt. Képekkel.
 
Teltházas Alma koncert a BFMK-ban
Teltházas Alma koncert a BFMK-ban A hétvégén fergeteges hangulatú koncerttel örvendeztették meg kis rajongóikat, nagy részük a színpad előtt extázisban énekelt és táncolt.
 
Vásárhelyi írónő újabb sikerkönyve
Vásárhelyi írónő újabb sikerkönyve Egy elfeledett budapesti mulatónegyedbe, a lágymányosi Konstantinápolyba repíti vissza az olvasókat Borbás Edina legújabb történelmi fikciós regénye.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 4. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 4. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."