KözéletA pedagógusokat érinti leginkább a kényszernyugdíjazás?

2012. június 19., kedd
 
A pedagógusokat érinti leginkább a kényszernyugdíjazás?

Főként a pedagógusokat érintheti a kényszernyugdíjazás, mely intézkedés értelmében a 62. életévüket betöltött közalkalmazottakat kötelezően nyugdíjba küldenék jövőre - számol be a Világgazdaság és a Népszava. Az utóbbi szerint Pécsett például félszáz pedagógusálláshely szűnhetne meg.

 

 

 


Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint 20 milliárd forintnyi megtakarítás érhető el azzal, hogy kényszernyugdíjazzák a 62 évnél idősebb közalkalmazottakat. A döntés a közoktatást érintheti a legérzékenyebben: a Népszava szerint Pécsett - elsősorban nyugdíjazásokkal - akár 50 pedagógus- és 10 más álláshely szűnhet meg jövő tanévtől a városi fenntartású oktatási intézményekben.
Matolcsy szerint a közszférában dolgozók száma a következő évben 250 ezerrel fog nőni a közoktatás és az egészségügy átalakítása miatt, míg a kényszernyugdíjazás "csupán" 10-11 ezer embert érint a miniszter szerint.
"A kiadások csökkentése akár racionális is lehetne, ám a jelenlegi szinten ez már a működőképességet is befolyásolhatja, és károkat okoz. Az ilyen híreket ráadásul nem a sajtóból kellene megtudnunk, hanem erről a kormányzatnak egyeztetéseket kellene folytatnia az érintettekkel" - mondta Varga László, a közalkalmazotti érdekképviseleteket tömörítő Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke a Világgazdaságnak a tervezett intézkedés kapcsán. Az elnök kérdésként felvette: mi történik akkor, ha az iskola egyetlen kémia vagy biológia szakos tanárának kell távoznia az intézményből.
A Népszava információi szerint az intézkedés nem vonatkozna a minisztériumokban a helyettes államtitkárokra és feletteseikre, csak a főosztályvezetőkre és az alattuk dolgozókra.

 
 
Forrás: nepszava - vilaggazdasag
 

Olvassa el ezt is!

Fizess, ha édes vagy, ha sós!

Fizess, ha édes vagy, ha sós!

Az élelmiszerek fogyasztói árának további növekedéséhez és hazai munkahelyek megszűnéséhez vezet.
Babakötvényesek

Babakötvényesek

A kötvényen lévő összeget akkor kapják majd meg a gyerekek, ha a városban szeretnének letelepedni és a pénzt lakásépítésre, illetve lakásvásárlásra fordítják. December 15-én 107 család kapott babakötvényt.

Kilenc évig az iskolapadban?

Kilenc évig az iskolapadban?

A Fidesz és a KDNP képviselői által támogatott idítványról a PDSZ azt mondja, mint már sokadszor, már megint fordítva ülnek a lovon.
Beszólt Lázár a közgyűlésről hiányzóknak

Beszólt Lázár a közgyűlésről hiányzóknak

Öt napirendi pontot tárgyalt április 11-én a hódmezővásárhelyi Közgyűlés. Két napirendi pont témájában érintett intézményvezető nem volt jelen.
 

És ezt már olvasta?

Gyermekrajzokon a család ünnepei
Gyermekrajzokon a család ünnepei Kihirdették a Hódmezővásárhely Református Újtemplomi Egyházközség által kiírt gyermekrajzpályázat eredményeit a Tornyai János Múzeumban. Képekkel.
 
Nagyszerű fejlesztések az Aranyossyban
Nagyszerű fejlesztések az Aranyossyban

Az energetikai korszerűsítés után az iskola tetőterében közösségi és oktatási helyiségeket, számítógépes termet alakítottak ki. Vannak további tervek. Képekkel.

 
Nyolc érmes helyezés a Diákolimpia megyei döntőjén
Nyolc érmes helyezés a Diákolimpia megyei döntőjén Lelkes hozzállással, remek játékkal tették le a névjegyüket a vásárhelyi diákok a Szegeden rendezett Megyei Asztalitenisz Diákolimpia döntőjén. Képekkel.
 
Lehet élezni a korcsolyát!
Lehet élezni a korcsolyát! Van, aki odavan érte, de van, aki a jeget látva azonnal nagy hasra- és fenékre esésekre asszociál. December 13-tól mindkettőről közvetlen benyomásokat lehet szerezni.
 
És mégis mozog a Föld
És mégis mozog a Föld Galileo híres - címbeli mondatát - a Németh László Gimnázium és Általános Iskola aulájában dr. Bónis Béla bizonyította be ismét egy látványos ingakísérlet prezentálásával.
 
Programok advent harmadik vasárnapján
Programok advent harmadik vasárnapján Advent harmadik vasárnapján, december 15-én a koszorú egyetlen rózsaszínű gyertyáját kell meggyújtani, mivel a rózsaszín az örömvasárnap liturgikus színe.
 
Népi hagyományvilág a XX. századi irodalomban
Népi hagyományvilág a XX. századi irodalomban Hagyomány, népi írók, nemzeti önismeret címmel rendezett konferenciát az Emlékpontban.