
Augusztus 20-án reggel elkezdték sütni a nemzet kenyerét egy pécsváradi sütőüzemben, a lisztjéhez szükséges búza háromszáz hazai és határon túli magyar lakta helyről, köztük Hódmezővásárhelyről érkezett egy, a nemzeti összetartozást erősítő kezdeményezés keretében.
Képünkön Hódmezővásárhely testvérvárosából, Zentáról érkezett búzát öntik össze a többivel.
A pékek reggel nyolc órakor bontották ki a liszteszsákokat és láttak hozzá a kenyér dagasztásához. Az öt kilogramm súlyú kenyér és 4-5 ezer cipó elkészítésével a tervek szerint délre végeznek.
A kenyeret délután három órakor Garadnay Balázs, a Pécsi Egyházmegye püspöki helynöke áldja meg Pécsen a Sétatéren rendezett Szent István-napi ünnepségen.
A nemzeti összetartozást, összefogást jelképező nemzet kenyere kezdeményezés Korinek László pécsi jogászprofesszortól származik, megvalósításához a búzát a magyarországi megyékből és a környező országok magyarlakta területeiről gyűjtötték be. Hódmezővásárhelyről a Hód-Mezőgazda Zrt. 250 kilogramm válogatott búzát küldött a nemzet kenyeréhez.
Több mint háromszáz helyről összesen tíz tonna búza érkezett, melynek jelentős részét Szigetváron, kisebb hányadát pedig Mohácson, egy rekonstruált 18. századi vízimalomban őröltek meg, majd öntöttek össze ünnepélyes külsőségek között.
A nemzet kenyere kezdeményezésben résztvevő, sütést és szállítást végző cégek nem kértek pénzt a közreműködésükért.