
Kossuth-kiflik versenyét hirdeti meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum: a szabadságharc vezéregyéniségének személyét középpontba állító kiflisütő-versenyt rendeznek március 15-én. A megmérettetésen induló sütemények közül szakértők választják majd ki a „legkossuthabb” kiflit.
Kossuth Lajos kedvenc süteménye, a Kossuth-kifli az 1840-es években vált közkedvelt édességgé. Kossuth a pozsonyi országgyűlés idején gyakran szállt meg a Zöldfa fogadóban, melynek tulajdonosa Palugyay Jakab volt. A „pozsonyi Gundelként” emlegetett vendéglős sütötte meg először a pozsonyi kifli mandulás változatát, mely Kossuth Lajos kedvence lett.
Kossuth olyannyira kedvelte a fogadót, hogy 1848. március 17-én a Zöldfa erkélyéről hirdette ki a márciusi törvényeket és mutatta be az erkély alatt összegyűlt tömegnek az első magyar független miniszterelnököt, Batthyány Lajost. Az erkélyt a két világháború között Magyarországra szállították, ma a ceglédi református nagytemplom kertjében látható.
A Kossuth-kiflisütő verseny megmérettetésére saját sütésű kiflivel lehet nevezni az ünnepnapon. A sütkérezésre nyitott Kossuth-tisztelő honleányok és honférfiak által készített édes műremekek „bemutatására” és persze majd elfogyasztására a március 15-ei ünnepen kerül sor. Az első helyezett kifli-sütő múzeumi ajándékcsomagot kap sütőtudománya elismeréseként.
A Kossuth-kifli receptje:
Hozzávalók
25 dkg kristálycukor
25 dkg liszt
25 dkg margarin
1 csomag sütőpor
5 db tojás
1 db citrom reszelt héja és leve
5 dkg durvára vágott dió vagy mandula tetejére
Először a szárazanyagokat keverjük össze: a lisztben keverjük el a sütőport.
Válasszuk ketté a tojásokat. A tojássárgákat a margarinnal és a cukorral keverjük habosra.
Ebbe tegyük bele a reszelt citrom héját és némi citromlevet.
A fehérjéket pár csepp ecettel vagy pár csepp citromlével kemény habbá verjük.
Ezután abban a tálban, amelyikben a tojássárgákat kevertük el a cukorral és a margarinnal, fokozatosan adagoljuk előbb a lisztes adalékot, majd a kemény habot.
Ezt célszerű többször megismételni, hogy szépen egyenletesen, könnyedén, de finoman, hogy ne törjön össze, dolgozzuk eggyé óvatos mozdulatokkal.
Ezt a piskóta alapot kikent - lehet zsír, margarin, vaj - tepsibe öntsük bele. Oszlassuk el egyenletesen és a tetejét szórjuk meg az apróra vágott dióval vagy mandulával, de lehet vegyen is.
Előmelegített sütőben süssük szép pirosra.
Ha megsült, picit hagyjuk hűlni, majd pogácsaszaggatóval félhold alakúra szaggassuk ki.
Nem nehéz elkészíteni, tulajdonképpen piskóta tészta receptje.