GazdaságVásárhelyen is töltést kaptak az elektromos áramkutak

2017. október 26., csütörtök
 
Vásárhelyen is töltést kaptak az elektromos áramkutak

Eredményes volt a tender, amelyet a hazai elektromos autók töltőállomásaira írtak ki. Mint arról idén januárban írtunk 209 pályázó, nagyobb település önkormányzata, amelyek elektromos töltőállomást akarnak létesíteni - így Hódmezővásárhely is - nyertek a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán.

 

 

 

 

 

Az e-Mobi sikeresen lebonyolította azt a pályázatot, amelyben hetvenöt önkormányzat kap töltőnként másfél millió forintos támogatást, összesen 273 töltőpont kialakításához. 

Meg kell jegyezni, hogy Hegedűs Zoltán alpolgármester tavaly októberben azt nyilatkozta a Vásárhelyi Híreknek, hogy 3 gyorstöltő állomást terveznek, amelyek teljes bekerülési költsége 21 millió forint, amelyből 11 millióval a város járul hozzá. Vagyis - ha valóban annyiba kerülnek - a másfél milliós állami támogatás mellett a városnak mélyen bele kell nyúlnia a zsebébe, hogy kiegészítse az építési költségeket.  

 

A töltők gyártására kiírt közbeszerzési pályázat is lezárult, ismertté vált, hogy a megyei jogú városokban ötven töltőhely létesül, ezek (a T-Systems Europe által gyártottak)  mindegyike 22 kilowattos (kW) lesz.

A következő negyven, hasonló töltőt turisztikai helyszínek kapják: a Balaton és a Fertő tó térsége, illetve Tokaj. További negyven töltőt helyez el az e-Mobi kormányhivatalok közelében, főként megyei és járási hivatalok mellett.

A tervek szerint jövő év májusáig közel háromszáz elektromos­autó-­töltő pontot kíván megnyitni az országban az e-Mobi Nonprofit Kft., köztük Hódmezővásárhelyen. Mivel jelenleg százhetven nyilvános töltőpont van az országban, ezek száma a fentiekkel jövő májusig megközelíti az ötszázat.

Az elektromos autók igazi elterjedése még várat magára, mert áraikat egyelőre magasan tartja a tömegtermelés hiánya, és fontos, hogy még nincs az ilyen gépjárműveknek másodlagos piacuk, de alkatrész-utánpótlásuk sem.

Ma alig pár  ezer darab zöld rendszámos autó szaladgál a magyar utakon. (Ebből 5-8 darab Hódmezővásárhelyen) Ez ugyan jóval több, mint a 2-3 évvel ezelőtti százas nagyságrend, de a többmilliós autóállományhoz képest lényegében marginális.

Mivel listaáron minimum 8-10 millió forintos autókról van szó, könnyű belátni, hogy a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által bejelentett darabonként másfél millió forintos támogatás és a 2017-ben 3 milliárd forintos pályázati keret kevés ahhoz, hogy a miniszter által említett 30 ezer elektromos járműből álló flotta összejöjjön 2020-ra.

 

A vásárhelyi elektromos töltőállomások létesítéséről írt cikkeink óta ugyanakkor vannak olyan hangok is, hogy vajon miért finanszírozza a kormány - közvetve az adózók - pénzéből azokat, akik egyébként is megengedhetnek maguknak egy drágább autót.

Helyi viszonylatban pedig a helyi adóbevételből miért finanszírozza a város a (jelenlegi tervek szerint 3-5 évig) ingyenes áramkutakat tekintettel arra, hogy a villanyautósok regisztráció és súlyadó mentessége mellett, ingyenesen is parkolhatnak.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Használt sínek a tram trainhez

Használt sínek a tram trainhez

A felszedett, úgynevezett vissznyereményi sínek alkalmasak arra, hogy rajtuk 100 kilométeres sebességgel haladjanak a...
Tarolt a Hód Fitness Dublinban

Tarolt a Hód Fitness Dublinban

Nagyszámú magyar klub, egyesület, köztük a hódmezővásárhelyi Hód Fitness SE 15 fős csapata mutatta...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést A felkészülési meccsen sok fiatal is szerepet kapott. A Bordánynak 10 gólt lőttek. Ők még a felkészülés elején járnak, mindamellett eggyel alacsonyabb osztályban érdekeltek.
 
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak Az utolsó percekben elveszített Tehetséges Fiatalok BP elleni mérkőzés után Nagykőrösön vendégszerepelnek. Ellenfelük a tabellán egy hellyel feljebb áll.
 
95 éves Dr. Virág Jánosné
95 éves Dr. Virág Jánosné Több díjjal  jutalmazták  37 évi pedagógiai munkájáért, aranydiplomát is kapott.
 
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye

Hamarosan másodfokon folytatódik a 47-es úton a három éve készakarva balesetet okozó férfi tárgyalása. B. Balázs első fokon öt évet kapott.

 
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban Vasárnap a Reformáció 500 éves évfordulójára rendezett országos vetélkedő döntőjének vásárhelyi helyezettjeit  köszöntik és megnyitják a Vissza a gyökerekhez című vándorkiállítást.
 
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában Vásárhelyiek ezreit is érinti a nyugdíjas évekre félretett pénzük evesztése. Sovány vigasz, hogy most feljelentették mások mellett Orbán Viktort a Legfőbb Ügyészségen.
 
Nincs mérlegelési lehetőség
Nincs mérlegelési lehetőség Az egyik nyilatkozó szerint az alaphelyzet sem gömbölyű, a másik szerint a baloldal is legyen ott a választáson. Az alapszabályzat viszont mindenkit kötelez.